https://www.facebook.com/peter.lelovic/posts/pfbid026PQf7Ho51jS8zN2RCm8a718UL1yLenP7kWCqYKqcejjxJ7LzFXWJhE35y2oDoEzFlMám práce jako na kostele. Takže jenom stručně:
Tento víkend jsem zaslechl od zdrojů hodně blízkých velení ukrajinské armády, že:
1. Ukrajinské F-16 začaly létat mise pro odstrašování ruských bombardérů shazujících řízené bomby. Což Rusy nutí vysílat je s krytím (zbylých) létajících systémů včasné výstrahy a doprovodnými stíhači. Prý to dost snižuje počet náletů. (Sorry, statistiky se mi nechtělo hledat.) Každou chvíli mají dorazit další stroje.
2. Jak vidíte na přiloženém tvítu, ukrajinští piloti skončili výcvik na Mirage 2000 někdy na Ježíška. No a včera jsem se dozvěděl, že už jsou i s mechaniky a potřebným vybavením v Ukrajině. Je to těžký, ale rychlý bumbrlíček, který má plnou výbavu pro aktivní řízení střel Storm Shadow a SCALP. (Dosud je předělaná ruská letadla pouze nesla, předprogramovat se musely na zemi.) A samozřejmě, také umí navádět francouzské řízené bomby. ?
Ruská aktivita na všech frontách kromě Pokrovska klesá (nedostatek lidí i techniky) a šušká se o tom, že se něco chystá.
S leteckou podporou to může být úplně jiná
hra než dosud.
PS: Když sem dorazí nějaký pobojigenerál s objevem, že to měli dodat už před dvěma lety, bude mnou osobně veřejně zostuzen. ?