Takze zakladam tuto temu, aby sa veci suviasace aut, motoriek a hoci aj kosaciek preberali tu a nie medzi bikami. Urcite je tu vela fanusikov (aj odporcov) tejto tematiky, ktory budu radi prispievat
Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
A ako im chceš dodať dostatok suroviny so starými olejmi, aby mohli vyrábať v zmysluplnom množstve za konkurenčnú cenu? Keby si najazdil len !5.000km ročne, tak pri priemerke 6L/100km mi to vychádza 18L nafty na týždeň. Na výrobu 18L finál. výrobku bude zrejme treba oveľa viac suroviny, Vyprodukuješ za týždeň 30L odpadového oleja v domácnosti? Plus klasické problémy zberu suroviny a tisícov "producentov". Preto neverím, že to vyrábajú z toho, čo prezentujú, ale zo spoľahlivých zdrojov veľkého objemu.
Bez urážky, ale to sú také intuitívne predstavy asi ako, že elektromobily neznečisťujú životné prostredie. Alebo, že bioodpad z domácností sa na niečo používa. Na celom SK vraj existujú len dve, slovom DVE zariadenia na spracovanie tohto fancy odpadu s kapacitou samozrejme rádovo nižšou než je produkcia domácností. Ale veselo "separujeme".
Keby si najazdil len !5.000km ročne, tak pri priemerke 6L/100km mi to vychádza 18L nafty na týždeň.
Neviem, či mi niečo ušlo, ale keď si rozpocitam 5000km na rok, tak mi vychádza necelých 100km na týždeň. Preto by ma zaujímalo ako si prišiel k tým 18 litrom na týždeň pri priemerke 6l/100km.
Bez urážky, ale to sú také intuitívne predstavy asi ako, že elektromobily neznečisťujú životné prostredie. Alebo, že bioodpad z domácností sa na niečo používa. Na celom SK vraj existujú len dve, slovom DVE zariadenia na spracovanie tohto fancy odpadu s kapacitou samozrejme rádovo nižšou než je produkcia domácností. Ale veselo "separujeme".
Opytal som sa na to chatgpt a dostal som toto:
"Na Slovensku sa nachádza približne 367 kompostární určených na spracovanie kuchynského alebo záhradného bioodpadu. Z tohto počtu má len 27 zariadení povolenie od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na nakladanie s kuchynským bioodpadom, čo znamená, že sú vybavené potrebnou technológiou na jeho spracovanie.
Okrem kompostární existuje na Slovensku aj 77 bioplynových staníc, z ktorých 37 má povolenie na nakladanie s odpadom, avšak iba 12 z nich je oprávnených spracovávať biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad.
Celkovo teda kapacity na spracovanie bioodpadu existujú, avšak len časť z nich je vybavená na spracovanie kuchynského bioodpadu, ktorý vyžaduje špecifické postupy, ako je napríklad hygienizácia."
A k tym elektram: EV spotrebuje na svoju jazdu zhruba 1/3 energie ako nase auta. Ak maz zdroj cistej a vyhovuje ti to, tak je EV vyhodne a cistejsie. Ak mas jazdit dlhe trasy po dialniciach, tak je lepsie normalne auto.
Rodinné auto do cca 33000. SUV nechcem. V podstate rozhodujem sa medzi ceed sw a octavkou. Corolla je out pre cvt. Civic je malý. Francúza nechcem. Ford a opel tiež nie. Jeden a pol oka by som primuril pri mazde,cx5,alebo 3sedan - lebo Mazda.
V zásade ale je to kia vs leon/golf,octavia,všetko combi. V kii je malo miesta vzadu.
Je octavka po facelifte stále taký prešľap co sa týka asistentov a ich deaktivacie a ovládaním všetkého cez displej,alebo to už vylepšili?
Doteraz som jazdil šoférske auto,mazda 3 z 2010. Sú spomenuté kombiky auta,ktoré nemajú to správne šoférske dna a v podstate sú to len presúvadla ? Veľa majiteľov práve mazdy toto po internetoch tvrdí...
Toto som riešil cca 2 roky dozadu. Kúpil som Kiu. Rozdiel v cene bol vtedy viac, ako 8 tisíc v porovnateľnej výbave. Rozdiel vo veľkosti na zadných sedadlách nie je až taký veľký a kufor ma rozdiel pár litrov. Kia síce nemá digitálny kokpit, ale to je pre mňa skôr mínus, navyše Octavky sú práve známe problémami v tejto oblasti. Mám známeho, ktorý Octaviu z roku 3/2023 reklamoval kvôli rôznym veciam už viac, ako 7 krát. Ja mám na Kii niečo cez 30 tis. km a teda zaklepem si, všetko ok. Spotreba je tiež fajn. Vozim sa cca 4,8 l/100km. 1,5 Gdi s manuálom. 1,5 Tsi by som sa tiež nebál.
Choď sa však na Ceed SW previesť, je tam výraznejší hluk z podvozku. Niekomu to môže dosť vadiť. Mne dosť pomohlo hodiť tam pneu pod 68dB.
Pred vyše rokom som kúpil kombík Kiu Ceed benzínova 1,5 s DSG.
Ak chceš niečo vedieť, pýtaj sa. Ja nie som autíčkár, potrebujem obyčajné praktické auto a horeuvedené mi stačí.
povoz sa v ochte pre tym ako ju kupis..
bez adapt tlmicov je to mala hupacka ktora chodi na dorazy tlmicov bez problemov. sofersky nula bodov ale ako presuvadlo na tisice (sluzobnych) km je to ok. ochta 4 pred fl je jedine auto ktore ma niekde nechalo, a to vtedy malo par mesiacov. za sukromne peniaze by som do nej nejsiel …
stanlee riesili sme nedavno vo firme, kolega nakoniec siel do golfu kombi, ale vyse 6 mesiacov cakania
Druhy kolega siel do ceed hb, kedze nema rodinu. Tam je mrzute ze pre 2025 osekali vykon motora.
Veď to. Spomínaného Ceeda mám preto, že keď som si zhruba vybral, čo chcem, tak mi povedali vyše pol roka.
Tak som mierne korigoval požiadavky a zobral som priamo z predajne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Neviem, či mi niečo ušlo, ale keď si rozpocitam 5000km na rok, tak mi vychádza necelých 100km na týždeň. Preto by ma zaujímalo ako si prišiel k tým 18 litrom na týždeň pri priemerke 6l/100km.
Opytal som sa na to chatgpt a dostal som toto:
"Na Slovensku sa nachádza približne 367 kompostární určených na spracovanie kuchynského alebo záhradného bioodpadu. Z tohto počtu má len 27 zariadení povolenie od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na nakladanie s kuchynským bioodpadom, čo znamená, že sú vybavené potrebnou technológiou na jeho spracovanie.
Okrem kompostární existuje na Slovensku aj 77 bioplynových staníc, z ktorých 37 má povolenie na nakladanie s odpadom, avšak iba 12 z nich je oprávnených spracovávať biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad.
Celkovo teda kapacity na spracovanie bioodpadu existujú, avšak len časť z nich je vybavená na spracovanie kuchynského bioodpadu, ktorý vyžaduje špecifické postupy, ako je napríklad hygienizácia."
A k tym elektram: EV spotrebuje na svoju jazdu zhruba 1/3 energie ako nase auta. Ak maz zdroj cistej a vyhovuje ti to, tak je EV vyhodne a cistejsie. Ak mas jazdit dlhe trasy po dialniciach, tak je lepsie normalne auto.
V zásade ale je to kia vs leon/golf,octavia,všetko combi. V kii je malo miesta vzadu.
Je octavka po facelifte stále taký prešľap co sa týka asistentov a ich deaktivacie a ovládaním všetkého cez displej,alebo to už vylepšili?
Doteraz som jazdil šoférske auto,mazda 3 z 2010. Sú spomenuté kombiky auta,ktoré nemajú to správne šoférske dna a v podstate sú to len presúvadla ? Veľa majiteľov práve mazdy toto po internetoch tvrdí...
Motor 1.5 tsi,alebo 2.0 tdi...
Choď sa však na Ceed SW previesť, je tam výraznejší hluk z podvozku. Niekomu to môže dosť vadiť. Mne dosť pomohlo hodiť tam pneu pod 68dB.
Ak chceš niečo vedieť, pýtaj sa. Ja nie som autíčkár, potrebujem obyčajné praktické auto a horeuvedené mi stačí.
bez adapt tlmicov je to mala hupacka ktora chodi na dorazy tlmicov bez problemov. sofersky nula bodov ale ako presuvadlo na tisice (sluzobnych) km je to ok. ochta 4 pred fl je jedine auto ktore ma niekde nechalo, a to vtedy malo par mesiacov. za sukromne peniaze by som do nej nejsiel …
Druhy kolega siel do ceed hb, kedze nema rodinu. Tam je mrzute ze pre 2025 osekali vykon motora.
Tak som mierne korigoval požiadavky a zobral som priamo z predajne.