chcem si kúpiť bike a rozhodujem sa medzi Marin Hawk Hill a Author Context....linky:
http://www.marinbikes.sk/bicykle/mountain_ht/hydro-light_ht/hawk_hill.php
http://www.author.cz/kola/katalog/&aid=1085&cid=1088&pid=603563
V bikoch nemám veľký prehľad, vedel by mi niekto poradiť, ktorý je lepší? príp. ktorý by ste si vybrali vy?....Dík
posledný komentár: 16. 3. 2021 o 20:14
aj ked k tomu marinu neni vela popisaneho..
BB7 sa výkonom vyrovná mnohým hydrám, (nemyslím Gustav, Code a spol...
S tým základom pre upgrade súhlas, u véčkového Authora by sa to dosť predražilo, u Marina v pohode.
Marin http://www.marinbikes.com/2008_html/ca/spec_pageLocal.php?serialnum=731
Cena sa odvíja od toho, za koľko sa ti podarí predať a čo chceš kúpiť.
Na tvojom mieste by som hneď nemenil, keď si doteraz jazdil váčka tak s tými avidmi budeš veľmi spokojný a je dosť možné že zistíš že upgrade na hydrauliku nieje pre teba až tak nutné.
uz to tu bolo rozobrate milion krat.. pokial nejazdis prasaciny (co s tymto bikom nebude) a nejazdis v kazdom pocasi (sneh, mrazy, blato) uplne stacia Vbrake..
nakolko sa to vyplati sa spytaj v shope.. aku ti daju cenu.. ale rataj doplatok minimalne 35€ na jednu brzdu asi.. inak ja osobne by som bral bud Vbrake alebo skusil zmenit na hydry ak by mi to penazenka a predajca umoznoval..
Beries to podla mna zo zlej strany. Skus uviest aku vyhodu maju mechanicke kotucove brzdy oproti V-brake. Mna nenapada ziadna.
No a aby som uvidiedol par výhod véčiek:
-nizsia váha(a to teda radikálne)
-kratší bowden a s tým súvisiace nizsie trenie v nom
-vyssia brzdna sila(aspon pri mojej stavbe tela)
-menšie prehrievanie, atď.
No a k téme: z tychto dvoch by som vybral Author a hned pri kupe vymenil vidlu.
Kratší bowden- áno, ale pri použití kvalitných bowdenov a laniek tam bude rozdiel minimálny, niesu tam žiadne veľké ohyby a v rovnom bowdene to trenie nebude nijak kritické
Vyššia brzdná sila- priznám sa že úplne presne nerozumiem ako to súvisí so stavbou tela, ale kvalitná mechanika brzdí lepšie ako kvalitné véčko
Menšie prehrievanie- tak tu nesúhlasím. Pri správne zvolenej veľkosti kotúča s ohľadom na váhu jazdca a spôsob jazdenia na tom budú kotúče lepšie. Aj pri pomerne vysokej teplote budú brzdiť dobre a pri krátkom povolení brzdy celkom rýchlo schladnú. U véčiek trenie pôsobí na ráfik a ten sa môže tiež dosť zohriať. V extrémnom prípade môže prísť vplyvom vysokej teploty k takému zvýšeniu tlaku vzduchu v duši, že môže prasknúť. V prípade že to je počas zjazdu a na prednom kolese, tak to je naozaj nepríjemné. Rovnako prebrzdenie ráfku a jeho prasknutie, v prípade že nemá konštrukčne vyriešenú indikáciu opotrebenia alebo v prípade nadlimitného opotrebenia steny sa ráfik "otvorí" a brzdí.
Drobnosti ako kamienok zaseknutý v gumičke a následná drážka na ráfiku sú len tak na okraj.
Výhody mechanických kotúčov proti v-brzdám (podľa môjho názoru)
Stabilný brzdný výkon bez ohľadu na podmienky.
Žiadne opotrebenie ráfika.
Necitlivosť na rozcentrovanie ráfika, kým prejde koleso cez vidlicu, tak brzdy fungujú.
u mechanik mas jednu dosticku staticku, cim sa ti opotrebovavaju nerovnomerne dosticky, ohyba sa ti pri brzdeni kotuc.. pri dlhsom zjazde mozes tu staticku dosticku ktora sa prisuva podla opotrebenia dosticiek zapiect a brzdy zahodit (resp vyhadzovat polovicne dosticky)
inak pri dobre nastavenych veckach a kotucoch nepoznas za beznych podmienok skoro rozdiel.. u hydry akurat ze sila ktorou musis posobit je daleko mensia.. okrem toho podla mna Vecka brzdia lepsie ako mechaniky (vlastna skusenost ked som zahodil volakedy hayes MX1 a nahradil ich Avid SD7)
Vecka ta ubrzdia aj ked budes mat 100kg, kdezto pri mech kotucoch by si musel dat minimalne 180mm co je vacsi napor na vidlu (a uprimne tie vidlice na tych bikoch niesu top)
CraObs: Áno, kotúč sa ohýba, ale to ničomu nevadí. Jedna doštička je statická, to nerovnomerné opotrebenie myslíš ako? Tak, že počas jazdy máš brzdovú páku stlačenú toľko, že pohyblivá došička už tlačí na kotúč ale ten sa ešte nedotýka pevnej? Je tam 0,2-0,3mm priestoru...
Tie bežné podmienky sú pre každého iné. Ja rozdiel poznám a myslím že aj ty.
Keď som hovoril o kvalitných mechanikách tak som nemal na mysli Hayes
Avid BB7 prípadne BB5 sú v tejto kategórii jediné o ktrých má zmysel debatovať.
S tými vidlicami súhlas a s prispôsobením veľkosti kotúča tiež súhlas.
je fakt ze som mal tie kotucovky tak 7-8 rokov dozadu ale princip ostal nezmeneny.. proste never more.. zvlast ked za cenu jednej mechaniky mam SD7 aj s packami napr..
ak si poznal rozdiel rad by som vedel co za brzdy si porovnaval..
Porovnával so Avid BB7 s véčkami Avid SD5, rôznymi Tektro, Shimano vrátane XT. Špalky originálne, BBB, Author, Koolstop. Paralelogram som neskúšal.
Podľa mňa záleží najviac na špalkoch, potom aby sadol tvar páky a až potom čeluste