Po výměně tlumení na vidlici vše fungovalo cca. 500 km jak má, teď, když mám vidlici v prostřední poloze – TRAIL – tak mi při každém propružení uvnitř ozve klapavý zvuk. Při přepnutí na sjezd – DESCEND – je vidlice krásně potichu. Stejně tak lock-out.
Vypozoroval jsem následující poznatky, ze kterých ale nedovedu vyvodit závěr:
1) když otočím kolo vzhůru nohama na pár minut a pak propružím, tak to zvuky nevydává.
2) při přepnutí z lock-outu na Trail se mi zdá, že jsou zvuky hlasitější, stejně tak když se jede třeba po silnici a pak vidlice začne
víc pružit, tak jsou zvuky hlasitější.
3) pokud vidlici pořádně několikrát propružím, tak se zvuky lehce ztiší
4)zdá se mi, že po delším sjezdu, kdy vidlice dost pracuje a následném přepnutí na Trail jsou zvuky taky o dost víc potichu
5) nevím, jestli to bylo už při převzetí vidlice z reklamace, ale mám teď na té CTD páčce jakoby vůli při přepnutí na Descend. Překliknu na Descend, ale stále jde ještě s páčkou pohnout kousek dál (viz video)
Nahrál jsem krátké video na Youtube s otravnými zvuky: http://youtu.be/2XZA_u3PbYM a podobný problém s tlumičem: http://youtu.be/cXeiVFo754E
Posledních pár set kilometrů mi začal podobný zvuky vydávat i tlumič. Opět pouze v režimu Trail. Jinak vidlice i tlumič fungují jak mají, jen ty zvuky…ty jsou vážně otravný…
Setkal jste se s tím už někdo? Je to na reklamaci nebo jen bude stačit vyměnit olej nebo vyčistit vidlici nebo tak něco?
posledný komentár: 17. 12. 2025 o 16:37
Tiež zvažujem reklamáciu, len sa mi to moc nechce niekam posielať.
U RP23 tlmičov (robili sa do 2012) klepanie spôsobovala ihla propedalu. Pružinka nepritláča túto ihlu dostatočne a tak pri spätnom prúdení oleja tlak túto ihlu vytiahne na miesto kde má byť. Tým vzniká spätné ťuknutie a v polohe najsilnejšieho propedalu je cítiť najviac. Riešiť sa to dá miernym roztiahnutím pružinky, no k tomu je nutný kompletný servis. Takže najideálnejšie bude asi riešiť reklamáciu.
CTD Evolution tlmiče sú len obdoba RP23 bez BV.
Jinak myslíš, že to stejné klepání může dělat i vidlice? Mohou ty vnitřnosti být podobné? Díky moc za pomoc!
Dole nižšie je fotka, je to síce DRCV RP23 tlmič ale princíp je podobný aj u Evolution CTD tlmičov. V červenej elipse je zakrúžkovaná ihla s pružinkou a vymedzovacími podložkami a tá (keď je všetko zložené) dosadá do tej matice ku ktorej ide špíka. Fotka je ešte z doby keď som IFP komoru (tá kde je od výroby natlakovaný dusík) plnil cez ventil vzduchom. Momentálne ju plním už ihlou (do budúcna možno aj dusíkom).
U vidlíc je systém úplne odlišný. Nepoznám však presné detaily a ešte som to neriešil ale možno o rok/dva sa vyskytne veľa prípadov a potom bude múdrejší. Určite to tam však nefunguje tak ako u tlmiča. U Evolution vidlíc je len voľne naliaty olej do patróny a gravitáciou sa dostáva na spodok patróny, tak aby všetko fungovalo ako má. Nejaký tip síce mám ale nechcem šíriť hlúposti, lebo to vôbec nemusí byť pravda.
Ja mám Factory verziu CTDčky, tam zatiaľ bez problémov, rovnako aj u tlmiča.
2. Dusík ako pyn v podstate s ničím nereaguje, čo sa o kyslíku vo vzduchu povedať nedá.
Zistiť však rozdiely v 1. bode, to je asi skôr na laboratórium alebo na extrémne záťaže. Podľa mňa sa to v sedle dá zistiť len ťažkoo. No a 2.bod, telo tlmiča je anodizované, takže nevidím priestor na nejakú oxidáciu.
Niekto tvrdil, (nie som si istý či nie aj z SKX) že keď tam je namiesto dusíku vzduch, tak sa tlmič môže zavzdušniť. To je síce pravda ale keď tam je dusík, tak sa tlmič môže "zadusíčiť" a tým pádom je jedno aký plyn je spenený v oleji. No a okolo tesnenia piestu môže rovnako ako okolo IFP piestu vnikať do oleja vzduch, tento krát z hlavnej "pružiacej" komory.
Tlakované vzduchom sú aj tlmiče s expanzkou a konštrukcia je rovnaká. Je pravda, že tam je viac priestoru ale týmto odpadá 2. bod a aj teória "zavzdušnenia".
Zrejme to však v laboratóriach nejaký rozdiel bude, keďže nové tlmiče od Foxu (Float X a potom RAD - prototypy DHX Air a DHX pružinové) už nemajú ventil na tlakovanie expanzky.
No zas môžeme polemizovať či im ide o autorizovaný servis za ťažké peniaze.
Toľko môj pohľad na celý tento problém vzduch/dusík.
Hlavne preliať olej LsC okruom je občas umenie, keďže ten je zavretý závažím na pružinke. No nie je to nemožné. Každopádne ak sa do toho raz pustí tak mu držím prsty.
Jinak jak jsi zminil, ze mas nejakou teorii ke klapani ivnitr vidlice, ale nechces sirit bludy, nenapsal bys mi ten napad prosim do Soukrome zpravy?
Diky
Ani u toho tlmiča nie je 100% isté že je to práve ono, no z mojej skúsenosti je problém v tomto.
Napíšem PM.
Díky