Zdravím, pravdepodobne kupujem bike Cube LTD pro 2015.. má integrované lanká vnútri rámu a dole naspodu rámu vychádzajú von... sú nechránené čiže mám strach že blato a nečistoty ich po čase aj tak zašpinia.. je podstatné to vôbec riešiť,dostane sa tam nadmerne veľa nečistôt ? prípadne nejaké nápady ako lanka ochrániť nejaký chránič, či sa toho nemusím báť... a ešte čo vravíte na integrované lanká v mtb celkovo postrehol som že na modeloch 2015 výrobcovia hojne používajú túto technologiu.
Doposiaľ veľké množstvo bikov malo vedenie laniek spodom rámu. Na MTB som lanko prešmykača (+bowden) menil po 30.000 km. Teda niečo "málo" to vydrží.
Skôr to lanko od prehadzovača sa mi nepáči. A vôbec, delené bowdeny sa na MTB neosvedčili (malá funkčná výdrž). Je to spotrebák, zmier sa s tým, keď to začne štrajkovať, vymeníš!
na meride mám lanko prešmyku vedené spodom rámu a od výroby na ňom bola taka presvitná tvrdá hadička s priemerom asi asi 2mm. krásne drží v tom "cicíku" takže aj keď bol bowden delený tak bol chránený po celej dĺžke. chcel som to zohnať aj medzi ostatné delenia len som takú hadičku už nevedel zohnať.
matko055: Áno Meridka to má takto . Problémy vznikajú však spravidla inde. V miestach, kde lanko vchádza do bowdenu. Koncovky síce tento "vchod" chránia pred nečistotami ale nie je to dokonalé. Mne to po polroku "odišlo". Pomerne nutnú častú výmenu som nakoniec poriešil neprerušovaným bowdenom. Výdrž dobrého radenia sa rapídne zvýšila niekoľkonásobne.
Neviem, aký praktický význam má tá Meriďácka hadička na lanku. Možno len chráni lak rámu pred nechceným dotykom holého, kovového lanka. Myslím, že bez tejto hadičky sa funkčnosť a výdrž radenia nezmení.
no trošku to spravilo keď hádže blato z predného kolesa na spodnú trubku , ale nemalo to nejaký zmyslek keďže dole je obnažený do prešmyku a tam sa to blato dostalo. plánujem aj ja veru výmenu za nedelené niekedy keď tieto odídu.
Pokiaľ je bowdenom krytá len predná časť lanka (od radiacej páky) a zvyšok "holý" máš pravdu. Do tých 20 cm pod volantom sa špine moc nechce. Ale osobne som zažil už aj trikrát delený bowden na presmyku. (Kellys Beast ) Tak to teda bola "hrúznica".
Takým istým spôsobom ako hore na fotke má vedené lanká aj Radon. Teda aspoň môj ZR Team. Ale ešte na ňom nemám najazdené toľko, aby som vedel povedať či s tým budú problémy.
A čo s tým po čase?
Bowdeny v návodoch kážu mazať riedkym olejom. Aj to tak robím, aj keď s tou vazelínou mi to nejde do kopy. Nemám však iný nápad, tak tam striekačkou lejem olej kým bowden nevymením za nový s čerstvou vazelínou.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Skôr to lanko od prehadzovača sa mi nepáči. A vôbec, delené bowdeny sa na MTB neosvedčili (malá funkčná výdrž). Je to spotrebák, zmier sa s tým, keď to začne štrajkovať, vymeníš!
Neviem, aký praktický význam má tá Meriďácka hadička na lanku. Možno len chráni lak rámu pred nechceným dotykom holého, kovového lanka. Myslím, že bez tejto hadičky sa funkčnosť a výdrž radenia nezmení.
Bowdeny v návodoch kážu mazať riedkym olejom. Aj to tak robím, aj keď s tou vazelínou mi to nejde do kopy. Nemám však iný nápad, tak tam striekačkou lejem olej kým bowden nevymením za nový s čerstvou vazelínou.