Druhym problemom je vidla manitou ktora zmakla tak ze ked sadnem na bike tak idem na doraz. Potreboval by som ju pozriet pripadne vyservisovat.
Prosil by som o kontakt na niekoho kto by mi s tymto problemom vedel pomoct.
Dakujem
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
Vidlica, nenapisal si o aky presny model sa jedna ale ked pises ze zmakla ratam ze pruzenie bude vzduchove?! Tak ju bude potrebne iba dofuknut pumpou urcenu na vidlice/tlmice.
Presny model pozriem a napisem.
Zatial vdaka za radu.
Presny model pozriem a napisem.
Zatial vdaka za radu.
Mensi update, riesil som zhodou okolnosti teraz na svojom novo poskladanom bajku presne to iste co si ty popisoval, mam XT M8000 dvoj piesty s XT SM-RT 66 160mm a Metaliky dosticky od BBB. Je sice zname pri nich ze pri dlhych zjazdoch zvyknu rozne pazvuky vydavat a rozvybrovavat bajk
Predná brzda ostala ticho tá je aj sucha takze som sa jej povenoval aby to bolo všetko 100% tešil som sa že problém vyriešený. Posadil deti na bajky so ženou a hurá sa previezť. Vydržalo to presne 3km a pazvuky na prednej brzde sú spat. Nervy na padrt. Žena má na bajku cube obyčajne shimano dokonca bez označenia modelu a tie nepiskaju a to som to nikdy neservisoval.
Asi si skočím do tesca kúpiť bajk za tri kilá a bude ticho lebo už na to nervy nemám.
Inak vidla je manitou r seven pro.
Kotuc som ocistil izopropylalkoholom, skontroloval piesty, ocistil a dal nove dosticky. Isiel som jeden zjazd (1100m klesanie), vsetko bolo ok. Na druhy den brzda opat piskala ako besna. O co horsie nemala ani brzdny ucinok. V zufalstve a trosku hnevu som na prasa hodil sneh - brzda ziskala spat svoj brzdny ucinok a prestala piskat.
Na dalsi den sa samozrejme piskanie vratilo. Dal som dole dosticky, skontroloval strmen. Nikde ziadna stopa po uniku kvapaliny. Nechapem preco to piska. Kontroloval som aj piesty - vsetky 4 sa pekne vysuvaju (nie su zaseknute).
Nestretli ste sa niekto s takymto cosi?
Strmen je centrovany v style "samo sato" - jemne uvolnene strmenove sroby, stlacena brzda, dotiahnute sroby. Kebyze brzdy len piskaju tak mozno, ale oni stratili aj brzdny ucinok. Len mi pride uplna blbost, ze by sneh (voda) tak vratil brzdny ucinnok. Hlavne nechapem tomu, ze pocas zjazdu boli ok. Je pravda, ze ale bol sneh, takze mozno boli mokre a preto som ten problem nechytil. Ale este doma ked som brzdy skusal na sucho po vymene dosticiek tak boli tiez ok. Mam teda z toho trosku hlavu v smutku, s tymto som sa este nestretol.
Takto sa to predsa nerobí do psej matere!
Rad sa necham poucit ako teda. Internety su plne toho, kazdy hovori to svoje. Shimano nema konkretny sposob, ktorym to chce robit.
V kazdom pripade som doteraz s tym nemal nikdy problem. Sneh (resp.voda) by zle vycenrovanemu strmenu nepomohol, aspon si to teda nemyslim. Taktiez cely zjazd nebol problem s tou brzdou.
Pískanie vŕzganie spôsobuje buď zle vystredenie, alebo vlhkosť, alebo si proste spolu nesadnú materiáli kotúč platničky. Alebo ešte krivý kotúč, alebo už do kriva zjazdené platničky.Edit.
Ešte keď si to mal celé rozobraté mohlo sa stať že sa ti daktorý piestik vysunul viac ako iný, tak by som ich nanovo zatlačil späť a použil ten dzindzik rozperku ten kvader, či ako sa to volá, aby piesty netlačili do kríža.
V kazdom pripade toto nie je moj problem. Keby bol tak ten sneh a voda to vevyriesia. A tiez rapidne neznizia brzdny ucinok.
Brzdy piskaju (skor az vrzgaju) aj na stojane pri 0 zatazi kolesa.
Hlavu v smutku mam z toho, ze ten strmen po preskumani je cisty, dosticky tiez. Dokonca su nove. A stale piskaju. Uz ma napada len jedno - vymenit brzdny kotuc. Ale nechcem len naslepo menit veci, preto sa pytam, ze ci niekto toto neriesil.
edit:
Ano, mal som to cele rozobrate. Ako som pisal vyssie vsetky 4 piestiky sa vysuvaju pekne (skontroloval som to viac krat, pri vysunuti boli vzdy boky premazane olejom).
Kedze boli menene aj brzdne lanka tak bol spraveny full bleed.
Kebyze piskaju po vymene hned tak si poviem, ze asi kotuc. Pripadne ako si pisal vyssie jednoducho material si nesadol. Ale po vymene to islo chvilku krasne. Piskaju uz aj pri roztocenom kolese na stojane.
Prepac, som nejak prehliadol ze si pisal uz o ake brzdy sa jeda, no k veci.. No potom jedine ak tam mas nove platne, tak znovu odmastit kotuc a prebrusit ho smirglom a vybra platnicky a vypalit ich tak ako som to popisoval v predoslom prispevku.. vsetko zlozit a aj tak sa pozriet na vycentrovanie strmena, tam sa bavime o desatinach mm cize samotne fyzicke ohnutie kotuca tam moc nezbadas a hlavne kludne moze byt ze je cely strmen skrizeny cize spodne platnicky mozu byt v inej polohe voci kotucu ako vrchne.. tot asi vsetko co by sa dalo od klavesnice poradit
Z mojej skusenosti viem, ze vykriveny kotuc este nemusi byt problem. Ohnuty kotuc som si narovnaval z roznych pricin viac krat a vzdy bez problemov (nie ze by bol strmen nevycentrovany ale pocas jazdy mi ho ohol odskoceny kamen a pod.). Jasne, kotuc nikdy uz nebol 100% rovny. Brzdy mi vsak nikdy nepiskali.
Problem ale je, ze sa straca aj brzdny ucinok. A magicky sa objavi ked dam sneh do strmena. Kebyze mi to radi niekto tak poviem, ze je to kravina. Preto som z toho wtf.
Teraz mam nove dosticky, maju za sebou jeden zjazd ~1km vyskovy. Tie predtym som skusal ozivovat namocenim 48h do IPA, smirgel a aj v rure na 200C na 15min. Nepomohlo. Rotor som ocistil a zdal sa byt ok. Od viacerych som pocul, ze ocistit rotor tym staci, ten napr. olej nevsiakne ako dosticky (aspon teda organicke).
Ako som spominal uz aj na stojane tie brzdy piskaju. Koleso nemusim tocit ani rychlo, packu stlacim tak akurat ze sa dotykaju dosticky kotuca. Staci naozaj malo sily a aj malo na to aby sa koleso hybalo. Preto nechapem co sa deje.
Zostava mi uz len vymenit kotuc a overit si to tak. Ale pride mi to divne. Netvrdim, ze nie je chyba u mna, ale ja ju nevidim. Skontroloval som ale vsetko a nic som nenasiel.