Chcem sa opýtať ako sa starať o údržbu čapov na bicykli. Neviem či sa to dá rozobrať aj v domácich podmienkach a s akým náradím, alebo to radšej dať do servisu? Lebo ako tak pozerám, za tú sezónu sú celkom znečistené viď foto
Záleží asi od bicykla. Na Reign-e som nemal problém to rozobrať doma, vyčistiť, premazať a zase zložiť. Žiadne špeciálne náradie nebolo treba. Stačili imbusáky a pri skladaní Loctite na poistenie.
Skontrolovať či sú ložiská OK, či nedrhnú alebo nemajú prehnanú vôľu. Ja som to robil v zime, takže som rozobral komplet bicykel aj rám. Ložiská boli OK, tak som to len vyčistil, namazal a zložil.
Mali by stačiť len imbusy. Ak bude treba meniť ložiská, tak už bude treba asi aj nejaké náradie na vylisovanie a nalisovanie. Dá sa ale väčšinou improvizovať aj väčšou skrutkou, podložkami a nadstavcami z goly.
Neries to co netreba a nechytaj to, co funguje Max. to ocisti kefkou nasucho zvonku.
Pokial zadna stavba nema vakel, nic nerozoberaj, je to uplne zbytocne.
Ak by loziska pukali, poloz bicykel na bok (jeden a potom druhy) a strekni k loziskam nejakou ihlou olej a nechaj zatiect.
volodaj zabudol spomenut momentovy kluc, ten je pre mna nevyhnutnost,ale mozno niekto ma lepsi cit v rukach
Pršo, netusim, ako si zrucny a dielensky vybaveny, ale ak mas otazky take ake mas, radsej to daj niekomu, kto tusi, co s tym, pripadne servis. Ale viac sa priklanam k nazoru Pala TT a nesahat na to, co funguje.
no ked ma ten camber ma najazd 600 km ako mas v podpise, tak mas cas
u mna sa rozobrali a premazavali po 4500km, (stumjumper fsr) a uz bolo treba
No mám už najazdených km omnoho viac než mám v podpise. Ale tiež ako napísal katko, stačí par maratónov blatových a ja som v bahenných kúpeľoch bol až až. Preto to chcem riešiť preventívne
Pršo, netusim, ako si zrucny a dielensky vybaveny, ale ak mas otazky take ake mas, radsej to daj niekomu, kto tusi, co s tym, pripadne servis. Ale viac sa priklanam k nazoru Pala TT a nesahat na to, co funguje.
Tak zručný myslím si že som dostatočne, ale rozoberať niečo čo som ešte ani nevidel rozobrate je také.... nechcem tam niečo ***** preto som sa pýtal na začiatku či to doma udržujte či v servise.
zvonka sa to moc neda, ale inak nie je to tazke, asistovala som pri tom
staci preventivne rozobrat a z lozisiek odstranis jemne ihlou gumeny kryt loziska, vtres vazelinu a zasa zavres
ak uz je uplne zadrete lozisko tak az potom vylisovat
čaute, nakoľko mi pukal bike pri výšlapoch, tak som rozobral zadnú stavbu a vyčistil ložiská..bol tam teda riadny sajgon a dosť piesku..po zložení šlo všetko krásne potichu, žiadne pukanie..ovšem spravil som jednu chybu a to že som tie ložiská premazal zbraňovým olejom (je dobrý, lebo sa naň nelepí prach) avšak po jednom umytí počuť zo zadnej stavby trenie, akoby niečo šlo nasucho..preto sa chcem spýtať, čím by bolo najlepšie tie kĺby premazať..je nejaká špeci vazelína? alebo by stačila obyčajná? alebo teflón sprej?
Vazelinou urcenou na valive loziska. Ak chces nieco konkretne tak napriklad Motorex Bike Grease 2000 je fajn. S vazelinami od yarrowline mam tiez dobre skusenosti.
Olejom sa pri "hobby" jazdeni loziska nemazu, dlho to nevydrzi.
podla mna, ked ti zadna stavba chodi ako ma, nic nevrze a ani tam nie je vola tak netreba na to sahat, lebo to znamena ze spina je len zvonka a nedostala sa tam kde chcela, a potom uz len rozobrat, dat dole tesniacu gumicku z lozisk, tak ako bolo napisane jemne ihlou (spendlikom), vycistit, skontrolovat stav lozisk, ked su ok tak napatlat vhodnou vazelinou, a zlozit dokopy a ked su loziska zadrete alebo je tam velka vola tak vylisovat stare, da sa pomocou nastavcov z goly, a nalisovat nove, len mozno by bolo dobre to utiahnut momentovym klucom, napr. mam na hlavnom cape napisany utahovaci moment ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pokial zadna stavba nema vakel, nic nerozoberaj, je to uplne zbytocne.
Ak by loziska pukali, poloz bicykel na bok (jeden a potom druhy) a strekni k loziskam nejakou ihlou olej a nechaj zatiect.
volodaj zabudol spomenut momentovy kluc, ten je pre mna nevyhnutnost,ale mozno niekto ma lepsi cit v rukach
no ked ma ten camber ma najazd 600 km ako mas v podpise, tak mas cas
No mám už najazdených km omnoho viac než mám v podpise. Ale tiež ako napísal katko, stačí par maratónov blatových a ja som v bahenných kúpeľoch bol až až. Preto to chcem riešiť preventívne
Tak zručný myslím si že som dostatočne, ale rozoberať niečo čo som ešte ani nevidel rozobrate je také.... nechcem tam niečo *****
"A komu tím prospějete, co?"
staci preventivne rozobrat a z lozisiek odstranis jemne ihlou gumeny kryt loziska, vtres vazelinu a zasa zavres
ak uz je uplne zadrete lozisko tak az potom vylisovat
Olejom sa pri "hobby" jazdeni loziska nemazu, dlho to nevydrzi.