JoKo
Mesto:
Založený: 2. 2. 2006
Bicykle: Pinarello Prince | Wilier Lavaredo | hliníkový kros
Odjazdené '25:
3 807 km
Dierne štítky bola veľká sranda... Kto ich nezažil, neuverí, že v tých časoch bola v niektorých firmách v U.S. norma 7 odladených riadkov kódu za deň... A bol problém tú normu aj splniť.
Len tak pre pripomienku - program v Cobole pre Teslu 200 (magnetopáskový počítač 2. generácie - licencia BULL) som si pripravoval asi tak týždeň na papieri, ďalší týždeň som dieroval 1500 štítkov. Zistený preklep znamenal dierovanie nového štítku. 1 štítok = 1 riadok programového kódu o dĺžke 80 znakov. Keď som to konečne skompletoval, tak som si vo štvrtok musel naplánovať strojový čas na ďalší týždeň - ja som si to spúšťal zvyčajne v utorok a v piatok. Čiže 2x po pol hodine. Prvé spustenie znamenalo zvyčajne hŕbu syntaktických chýb. Najprv som kontroloval deklarácie údajov a opravoval preklepy. Ďalšie spustenie, ďalšie syntaktické chyby. To som už kontroloval aj programový blok, hľadal preklepy v názvoch premenných (chyby typu nedeklarovaná premenná), často to však bola aj chyba - preklep v rezervovaných slovách príkazov. To trvalo tak dva-tri týždne. A potom, keď už kompilácia a linkovanie bolo bez chýb, začalo sa testovanie. Čiže najprv vytvoriť sadu štítkov s dátami, samozrejme niektoré boli o.k., avšak v niektorých boli úmyselné chyby - program musí byť "bomben sicher und idioten fest"... Tie dáta museli byť pripravené tak, aby pri testovaní boli vyskúšané všetky možné cesty v programe. Prípadne ešte vytvoriť krátky programček, ktorý načítal sadu testovacích štítkov na magnetickú pásku. No a potom začalo testovanie. Mohol som zistiť, že niektorá časť programu nepracuje korektne, takže oprava programu, odstránenie syntaktických chýb, testovanie. Program bol hotový na 3-4 mesiace. Ak vezmene do úvahy, že deklarácie zaberali polovicu riadkov programu, tak tá produktivita bola naozaj biedna... Našťastie po pár mesiacoch praxe som už mohol mať rozpracovaných niekoľko programov v rôznych fázach prípravy a pripravené sady štítkov pre deklarácie všetkých používaných dátových súborov...
Potom som prešiel na SMEP a to bola radosť programovať.Napísal som:
Program first;
Begin
end.
a trojriadkový program bol za 20 minút odladený...