Etapa č.1: Nová Sedlica - Palota
73 km/nastúpané 2844 m
Štart tohto „etapáku“ som si zvolil v Novej Sedlici. Nakoľko daný región nedisponuje množstvom cyklotrás, rozhodol som sa pre jazdu po turistickej značke Východokarpatskej magistrály a aj preto, lebo som sa chcel dostať na Kremenec (hraničné trojmedzie SK-UK-PL).
Keďže ide o turistickú trasu aj s prudšími výstupmi na kopce (30-40 %) vedel som, že niektoré úseky budem
bicykel tlačiť. Jedná sa o pomerne náročné a pomalšie bicyklovanie (niektoré kopce som išiel „pešmo“ vedľa bicykla aj dole, odvážnejší cyklisti by si zrejme užili zjazdy).
Čo ma prekvapilo, bolo to, že po 40 km som mal nastúpané 2000 v. m. Doteraz som nikdy nepozeral podrobne na výškové profily tratí. Pri plánovaní celodenných výjazdov som sa snažil nepresiahnuť 3500 v.m.
Pri jazde si treba dávať väčší pozor, pretože aj na rovinatejších úsekoch môžu byť na chodníku skryte prekážky (väčšie kamene zakryte zošliapanou trávou, resp. korene stromov, staré konáre prekryté opadaným lístim....). Cela trasa od Kremenca kopíruje štátnu hranicu s PL, zablúdiť sa nedá, každých cca 50 m je vidno hraničné pätníky a k tomu dobré turistické značenie.