Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte, potrebujem poradiť, kto trpí alebo mal problémy s týmto neprijemnym ochorením, viete odporučiť sedlo, ktoré je naozaj vhodné a pomohlo Vám minimalizovať tento problém? Dakujem
Potrebujem na cestny bicykel.
Zobraziť komentár 30.06.2025 - 19:32:56
00
Sedlo nema s hemoroidmi nic, ani s vonkajsimi a uz vobec nie s vnutornymi. Ak mas bezne sedlo, sedis na ritnych kostiach, nie na analnom otvore.
Minimalizovat problem pomoze liecba, event. chir. zakrok.
Zobraziť komentár 30.06.2025 - 22:22:58
01
a tak ako aj kŕčové žily a Terminátor, vrátia sa 8)
Zobraziť komentár 30.06.2025 - 22:37:01
00
Ja som mal asi 4 roky do zadu, pomohol zakrok, nasledne som si bol zmerat ritne kosti a vysledok bol ze potrebujem 152mm a viac siroke sedlo. Bezne davaju okolo 130mm. Kupil som selle aspide 155mm. Odvtedy klud, klop klop
Zobraziť komentár 22.07.2025 - 11:57:55
01
@Dudo Nemáš celkom pravdu. Bicyklové sedlo zvyšuje tlak a napätie ciev v panvovej oblasti vrátane zvierača. Aj keď cyklistika sama o sebe hemoroidy nespúšťa, ak sa k nim už človek dopracoval tak bohužiaľ bicykel sa neodporúča. To je info priamo od doktora. Ja sám s nimi momentálne zápasím a tiež sa zatiaľ cyklistiky vzdať nemienim takže sa pokúšam experimentovať so sedlami. Rozmýšľam nad Brooks keďže tie kožené sa vraj vytvarujú podľa konkrétneho zadku. No chcel by som info od ľudí ktorí to s nimi skúsili lebo sú dosť drahé a ťažké.... nechcem do toho ísť a potom zistiť, že to bolo k ničomu.

Breer No "hemoroidy" sú v podstate krčové žily na takomto nepríjemnom mieste :) Hemoroidami sa medicínsky nazývajú žily okolo zvierača, má ich každý človek, len o tom nič nevie pokiaľ nezačnú problémy. Ale v princípe je to to isté ako mať krčové žily na nohe len na inom mieste.....

mailer Chlape, buď rád. Doktor mi tvrdil, že pokiaľ nezanechám cyklistiku a brutálne neupravím stravovanie tak nijaká operácia nezaručuje, že sa to nevráti... Vraj mal pacienta čo išiel na laserový zákrok ale keďže bicykloval tak po 2 rokoch bol v ambulancii znova.
Zobraziť komentár 28.07.2025 - 12:39:42
00
Vies, to su take urban legend doktorov, ta problematika je trochu hlbsia. Tiez som nespravne pouzil vyraz "bezne sedlo", mal som na mysli skor "vhodne" sedlo. Lekar, ktory nebicykluje, reaguje pausalne a nerozlisuje dedka jazdiaceho do krcmy a profi cyklisktu. (Je to podobne, ako "kolena sa nicia behanim", bez toho, aby som rozanalyzoval obuv, povrch a spravnu podologiu...)
Nespomenul si aky "druh" mas. Samozrejme zalezi od druhu a rozsahu hemoroidov, snad sa nebavime o akutnej forme spojenej so zapalom alebo pri prolapse, ked uz vychadzaju von - to je potom uplne ina story...

Takze skusim upresnit, ak mas vhodne sedlo so spravnou sirkou, aby si sedel na ritnych kostiach a zaroven s otvorom/vyrezom/kanalom, tzn take, ktore minimalizuje riziko tlaku a pouzivas cyklo-vlozku spolu so zvysenou hygienou a zaroven nejazdis ultra vzdialenosti resp objemy profika, tak by cyklistika nemal sposobovat problem, dokonca za urcitych okolnosti moze pomoct pri chudnuti a traveni.

A Brooks urcite neodporucam.
Zobraziť komentár 28.07.2025 - 15:57:53
00
Dudo U mňa sa jedná o vnútorné... bol som na laserovom zákroku, ale tých je tiež niekoľko a bohužiaľ som bol na takom ktorý nakoniec vlastne nemal veľký efekt..... Áno, ak dávam rozumné objemy a gate s dobrou cyklovložkou tak sa to zatiaľ dá. Pár krát som to ale prepískol a po 2 celodenných túrach sa to zhoršilo a musel som dať 5 týždňov pauzu.... Teraz sa snažím nájsť sedlo ktoré by tomu pomohlo. Od kúpy mám na graveli Selle Royal 140mm, ale mám pocit, že treba širšie. Skúsil som Fizik Tempo Aliante R5 155 mm ale to bolo ešte horšie, hlavne kvôli jeho tvrdosti a aj tvar mi nesadol. Takže išlo preč a teraz testujem z požičovne Selle San Marco Mantra Dynamic sedlo, 154 mm.

Môžem sa opýtať prečo nie Brooks? Na kožené verzie som čítal dosť pochvalných recenzií.
Zobraziť komentár 28.07.2025 - 16:43:04
00
Tie sedla su ok, ale nie na tuto diagnozu, ty nemozes predsa "vysediet sedlo". Hladaj s velkou dierou, tie bocne okraje v zasade aj pruzia, alebo sa zameraj na vyrazne anatomicke (Selle SMP, ISM, SQLab, Ergon) Ja (s vnutornymi) pouzivam SQLab a situacia je stabilna... len stale zdoraznujem - spravna sirka je zaklad... hladaj a testuj
Zobraziť komentár 28.07.2025 - 17:27:26
02
Mozno neskoro ale predsa :)

Ja som riesil podobny problem, aby bol kontext - mal som problem s externym trombotizovanym. Dokonca nedavno druhykrat (obidva razy mi ho odstranovali, cize neni to presne recidiva toho isteho).

Jeden znamy, ktory mal tiez s hemoroidmi problem skusil toto - https://posedla.sk/ ale este nemam uplne feedback, nakolko hned po par jazdach to asi ok bude, ale dlhodobo este neviem. Vyhoda je ze odmeraju to presne na zadok a aj styl jazdy (cesta, gravel, mtb ...).

Ja osobne som po prvom incidente si dal spravit bike fitting. Jazdim gravel a mtb, na oba biky. Ako sa vyssie pisalo kupil som sirsie sedla lebo som mal uzke. Na gravel BBB echelon, na mtb ergona (tiez s takym vyrezom mozem model pohladat). Urcite som citil zasadny rozdiel. Ale ako som pisal stalo sa mi to asi po 10 mesiacoch znovu. Studoval som si temu a on ten problem neni len v sedle ale aj v posede a style pohybu. Podla mna u mna bolo viac chyb
- jazda v teple (to je tiez podstatny faktor, ked su 30tky tak cievy su rozsirenejsie)
- malo pauz - cital som ze idealne kazdy pol hodku az tri stvrte sa treba postavit alebo idealne aj prejst kusok.
- moc dlhe vyjazdy - daval som 3-4 hodiny

ked sa tie 3 faktory zbehnu tak je to asi rizikovejsie. Ak to spravne chapem, ono tam nejde len o priamy tlak sedla ale aj o to ze pri tlakovom slapani sa zvysuje "cievny tlak" (to som len tak pomenoval nie som lekar :D ) v panvovej oblasti. Predsa len clovek je v takom sede/polosede - a ked tam neni pauza tak to zas zvysuje riziko. Navyse ja mam sedave zamestnanie.

Nepisem o strave lebo to mi pride ako vec cislo 1 ktoru pri tomto treba poriesit.

Cize za mna idem skusit kratsie jazdy - 1-1.5h, v chladnejsom pocasi (napr do 20-24 stupnov), s 3mi pauzami. Mozno ak da znamy feedback, skusim posedla ... ale je to drahsia vec.
Zobraziť komentár 14.08.2025 - 12:42:28
01
Ja ak mozem poradit, dajte si na kazdy bicykel teleskopku. Mam ich nastavene tak, ze vo vysunutej polohe stale dociahnem aj sa da slapat, ale treba ju o par mm spustit, aby to bolo komfortne-aby som sa neprevaloval. Minimalna zmena vysky posedu pocas vyjazdu (aj kratkeho) robi divy, teda aspon u mna. Kto nechce riesit kable, tak ja som si na gravel kupil Kindschock s packou pod sedlom. Funguje uplne super.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedlovky/teleskopicke/kind-shock-e-ten-teleskopicka-sedlovka-309-mm-385-mm-100-mm-p74434.html
Zobraziť komentár 15.08.2025 - 12:36:20
00
keyboard_arrow_up