Zdravím všetkých, meral som si dĺžku rozkroku od zeme a mám 89,5-90cm.
Doteraz som vozil kľuky o dĺžke 175mm, myslíte že by bolo vhodnejšie dlhšie kľuky ? 177,5mm napríklad.
kupil som bike normalne v cyklopredajni. stava sa. vo fabrike mali zrejme pomiesane kluky a tak to nahodili. aspon mam dovod to vsetko vymenit, lebo uz dlho premyslam o zmene prevodov. mam sice 50/34 a 11-28, ale stale to je tazky prevod do kopcov, ktore rad jazdim. nemienim to stale lamat na 60 ot. a niekedy aj menej. vsetko vymenim naraz a bicyklik pojde ako novy.
na vysku 184 cm mat dat kluky 175 mm ? take mam na mtb biku
Ja mam 178cm , na cestaku gravel kluky (46/30z) s dlzkou 165mm a na monstercrosse mtb kluky 170mm. Povodne som mal 170mm (cestak) a 175mm (monstercross).
Tiez som toho nazoru, ze 175mm je zbytocne vela. Volil by som z rozsahu 165-172.5mm. Ak rad slapes kadencne, tak kratsie kluky (165mm, 170mm).
kupil som bike normalne v cyklopredajni. stava sa. vo fabrike mali zrejme pomiesane kluky a tak to nahodili. aspon mam dovod to vsetko vymenit, lebo uz dlho premyslam o zmene prevodov. mam sice 50/34 a 11-28, ale stale to je tazky prevod do kopcov, ktore rad jazdim. nemienim to stale lamat na 60 ot. a niekedy aj menej. vsetko vymenim naraz a bicyklik pojde ako novy.
Myslim ze zmena dlzky kluk bude mat len maly vplyv. Ak pri prevodoch 34 a 28 sa ti zda ze mas tazke prevod, tak to bude najskor tvojou kondiciou.
jazdim rekreacne tak jasne ze nemam kondicku na take tazke prevody. nemienim lamat stupania pod 70 ot. uz mi nie je dvadsat. dva dni dozadu som lamal 13% na kadenciu 50 a v jednej pasazi 20% som sa takmer zastavil. za mesiac idem trasu kde po 280 km v nohach a 3 tisic vyskovych metrov sa ti postavi tvrde stupanie Lysa hora so sklonmi nad 10 %. v takej velkej unave jazdim toto stupanie hodinu s priemerom 50 ot. nie som zavodnik takze urcite potrebujem kazetu 32T.
nakoniec vezmem kluky 172,5 mm. skusim radu kedy sa radi mat na cestaku troska kratsie kluky nez na mtb
Po mnohých rokoch a vlastníctve bicyklov všetkých kategorii / MTB , CX, Grawel , Fatbike , 2XCesták , Ht aj celopéro / viem , že tie štandarne osadené kluky sú od výroby nap*cu priliš dlhé...jediné Pinarello GUN RS má na 51,5 velkosti 172,5 Sram RED Etap. Videl som mnohé videa borcov , ktorí hlavne po úrazoch kolena siahli po kratších a všetci zhodne popisovali benefity tejto zmeny. Nepotrebuješ vyvinut taku silu na dokončenie kruhového pohybu , hlavne v " mrtvom bode " kluku lahšie " zalomíš " smerom dole. Sliapeš viac pod seba a nepredkopávaš ako kura . Menej sa zapája spodok chrbta , zvlást u ludi s poškodením chrbtice je to velký prinos a umožní im to skutočne bezbolestnú jazdu . Umožní ti to viac kadenčnejšie krútenie . Ja som ich nahodil na moj nový grawel a skladačku. Montoval som všade 165 mm . Bude nasledovať HT aj celopéro. Ja ako hendikepčík na lýtka a chrbticu si dovolím tvrdiť , že ich prínos pre mna a ludi s obdobnými problémami je neodškriepitelný. S velkostou chodidiel / topánok to nemá nič spoločné . Ja som 44,5 - 45 číslo. Ak si corsair okopávaš predné koleso , pravdepodobne už máš kratši rám . Moja CX-grawel Cdale ma takto trápila , toleroval som to , no odniesli si to stále boty , ktoré sú už poznečené gumou...Nemajte obavy a mente za mensie . Osobne ak sa tak už rozhodnete , mente z 175 aspon na 170 mm .
Ešte raz bez toho kapitána … máš reálne skúsenosti ?máš s čím porovnávať ? máš pevne zdravie , či mnou spomenuté zdravotne problémy pri ktorých použitím kratších kluk vieš bajkovat bez obmedzení a oveľa vypuklejšie sa prejavia ich benefity ?
Ked zacnete patrat ako vznikol "standard" 175mm tak zistite ze vela argumentov k tomu nenajdete. Ked tak, tak len ohladom dizajnu ramov ale co sa tyka fyziologie cloveka tak je to velka bieda. Rovnako vela odbornikov tvrdi ze kratsimi klukmi sa velmi tazko nieco zasadne pokazi - opacne avsak ano - najma ak trpite nejaky zdravotnymi problemami. Ja som skusal 165mm ale pocitovo sa mi to nepacilo - vykonnostne to nemalo efekt, aero (cisto teoreticky) muselo mat pozitivny (TT bajky sa standardne jazdia s kratsimi klukmi). Pri 170mm sa mi to uz pacilo ovela viac ale subjektivne som nakoniec skoncil spat pri 175mm ale hlavne preto ze sa mi nechcelo kupovat nove kluky s wattmetrom a tie 170mm som mal len pozicane. Kebyze si mozem pri novom bajku vybrat tak s tym nemam ziaden problem ale v zasade mi to je jedno lebo zdravotne som na tom uplne ok a pri vyske 190cm je dost velka pravdepodobnost ze 175mm nie je pre mna nevyhoda (a je to trhovy standard cize aspon usetrim). Touro boli by fakt fer povedat preco tvrdite to co tvrdite.
Osobne tiez mozem len odporucit prechod z 172.5 na 165. (gravel bike)
Predtym velmi caste bolesti kolien aj pocas jazdy aj potom kedy sa mi obcas zapalovali kolenne vazy. Mam zhorsenu hybnost laveho clenka a pri kratsich klukach nie su take naroky na jeho ohybanie => nemam taky disbalance medzi nohami (merane PM na spideri). Pri kratsich klukach moze clovek slapat vyssie kadencie co pri zachovani W tiez tolko netrapi kolena.
Vedlajsie benefity ze nechytam predne koleso (tretry shimano SPD 44 a cestene 43) a to s kuframi posunutymi vyrazne vzadu na tretre.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
http://www.machinehead-software.co.uk/cyclist_crank_length_calculator.html
Tiez som toho nazoru, ze 175mm je zbytocne vela. Volil by som z rozsahu 165-172.5mm. Ak rad slapes kadencne, tak kratsie kluky (165mm, 170mm).
Myslim ze zmena dlzky kluk bude mat len maly vplyv. Ak pri prevodoch 34 a 28 sa ti zda ze mas tazke prevod, tak to bude najskor tvojou kondiciou.
nakoniec vezmem kluky 172,5 mm. skusim radu kedy sa radi mat na cestaku troska kratsie kluky nez na mtb
Mňa by tiež zaujímalo prečo. Pretože to čo napísal Ramon som počul a čítal už z x zdrojov, od rôznych bike fitterov, fyzioterapeutov a podobne.
Takze otazka znie, preco treba nejake extra dlhe kluky a ako moc to priblizi pedal k zemi - ci nebude chytat pedalom
Predtym velmi caste bolesti kolien aj pocas jazdy aj potom kedy sa mi obcas zapalovali kolenne vazy. Mam zhorsenu hybnost laveho clenka a pri kratsich klukach nie su take naroky na jeho ohybanie => nemam taky disbalance medzi nohami (merane PM na spideri). Pri kratsich klukach moze clovek slapat vyssie kadencie co pri zachovani W tiez tolko netrapi kolena.
Vedlajsie benefity ze nechytam predne koleso (tretry shimano SPD 44 a cestene 43) a to s kuframi posunutymi vyrazne vzadu na tretre.