Kategórie
Bike-techEfekt nabojov na valivy odpor # údržba # kolesá # upgrade # poradenstvo # ložiská # technické otázky
To co som nasiel je jednym slovom uplne nejednoznacne. Je mi jasne, ze keramika je niekde inde ako ostatne loziska, ale to nie je moja cenova kategoria aj tak. Zaujimalo by ma hlavne porovnanie priemyselnych lozisk, vs klasickych vencekovych lozisk, vs konusov. Ci to ma vobec zmysel upgradovat.
Vadka
savings Shimano Tiagra HB-RS400 predný náboj, 32 dier, rýchloupinák
19 €
savings
MOC 32,99 €
-6% DT Swiss Torque Cap koncovky predného náboja 15x110 mm, 240/180
30,99 €
-6%
MOC 32,99 €
Výpredaj -22% Kogel 6803 ROAD keramické ložisko, 17 x 26 x 5 mm, 1 ks
41,99 €
-22%
MOC 53,99 €
- konusy vies doladit do absolutnej dokonalosti - len malokomu sa chce s tym babrat tri krat za rok
- konusy su ovela zlozitejsie na vyrobu, preto vyrobcovia radi presli na priemyslene loziska a konusy zostali uz na high tech (alebo low tech co pozostavalo na sklade)
- priemyselne loziska su OK, pokial je naboj vyrobeny s presnou toleranciou - najlepsie to vedia v DT Swiss kde mas k osadzaniu lozisk pomerne pekne spravnu stranku..
https://www.dtswiss.com/en/wheels/wheels-technology/bearing-technology
a tu je vlastne povedane vsetko...
Hlavne pri bocnych silach na koleso je to lozisko namahane presne v smere ako sa navrhovalo.
Priemyselne su stavane na zataz v radialnom smere a (napr. pri spurte zo sedla ked sa bike naklana do stran), tak sa tlak guliciek koncentruje viac na vnutornych hranach "zliabkov".
https://bike.shimano.com/en-NZ/technologies/details/cup--cone-bearing.html
Problem c.2 u priemyselnych lozisk je rozoberany v prvom linku od DTSwiss, co som daval vyssie.
Zlym osadenim , resp zlymi toleranciami pri vyrobe vies spriecit misky loziska voci sebe a koleso sa netoci tak ako by sa malo.
Ale vsak kazdy nech jazdi na tom, co sa mu paci najviac...
https://www.bikeradar.com/features/opinion/shimano-xtr-cup-and-cone-hubs
Duves.. to si mal na to stroje doma..?
Ci v praci cez prestavku..
A moje experimenty s najlepsim vysledkom boli XTR a Dura Ace naboje - kludne aj starsie z bazaru do ktorych som dal keramicke gulicky a premazal nizkoviskoznym mazivom. Po doladeni a osadeni sa kolesa tocili "donekonecna", resp. ak bolo koleso nevyvazene na strane ventilku, tak po zdvihnuti vidlice sa koleso vo funkcii "kyvadielka" vystredovalo zopar minut. Aj ked je to vlastne valivy odpor bez zatazenia.
- konusy vies doladit do absolutnej dokonalosti - len malokomu sa chce s tym babrat tri krat za rok
- konusy su ovela zlozitejsie na vyrobu, preto vyrobcovia radi presli na priemyslene loziska a konusy zostali uz na high tech (alebo low tech co pozostavalo na sklade)
- priemyselne loziska su OK, pokial je naboj vyrobeny s presnou toleranciou - najlepsie to vedia v DT Swiss kde mas k osadzaniu lozisk pomerne pekne spravnu stranku..
https://www.dtswiss.com/en/wheels/wheels-technology/bearing-technology
a tu je vlastne povedane vsetko...
Ja sa tu musím opustiť, ale DT Swiss sú najhoršie kolesá, aké som kedy mal a hlavne kvôli nábojom. Mám ARC100 na 180 nábojoch, ich top model. A fakt veľká "vďaka" za ich preload - predné koleso keď dáš do vidly, tak môžeš 10 min hľadať správny moment, aby sa ako tak dobre točilo. Málo pritiahneš, ide ťažko, veľa pritiahneš, tiež ide ťažko. Zadné zasa keď nepritiahneš že úplne nafest, tak puká v náboji, Môžeš ho premazať koľko chceš, bude pukať.
Mal som kolesá Mavic, 3x Hunt s rôznymi nábojmi (Novatec a iné OEM), čínske Farsports s Novatecmi a nikdy nebol problém. Za mňa 100x radšej obyč Novatec ako DT Swiss.
To co pises, sa mi zda ako vadny kus.. ci mas podobnu skusenost s viacerymi nabojmi od DT swiss?
Ono aj loziska maju svoje tolernacie, osky v nabojoch detto, takze ked sa stretnu dva nespravne kusy, moze to robit galibu
Predné: 00:00:46,00:00:47,00:00:46.
Zadné:00:01:03,00:01:02,00:01:03.
....potom som upol Specialized Turbo Levo.Značku náboja neviem zistiť ale je na priemyselných ložiskách.Nájazd 500 km.Mullet.Tlak v pneu 1.5bar.Točil so takou istou silou.Výsledky su takéto:
Predné:00:00:52,00:00:52,00:00:53.
Zadné:00:01:03,00:01:03,00:01:04.
Takže teoria je taká že väčšie koleso sa točí dlhšie preto že má väčšiu zotrvačnosť.
A aká je prax? Prax je taká že ak ide tento ebajk so mnou na jazdu a prideme na dlhší zjazd kde netreba brzdiť ani šlapať,tak nemá žiadnu šancu aby ma predbehol.A nie len to,ale nedokáže sa ma ani držať,teda mať taku rýchlosť ako mám ja.
Musím dodať že ja na mojom Bullse mám upravenú konzistenciu maziva v ložiskách,kvôli zníženiu valivého odporu.Dalej mám úpravu na stále mazanie kontaktných tesnení na ložiskách ako i tesnanie medzi nábojom a orechom kvôli zníženiu klzného odporu.A to su ešte stále rezervy na vylepšenie ale kedže jazdím len na ebajku tak to nejak velké opodstatnenie ani nemá.Ak by som jazdil na klasickom čize biobajku tak by som rozhodne všetky kontaktné tesnenia na nábojoch odstránil,a nechal by som si len nekontaktné.
https://sk.efantbearing.com/angular-contact-ball-bearings/7326b-angular-contact-ball-bearings.html
To co pises, sa mi zda ako vadny kus.. ci mas podobnu skusenost s viacerymi nabojmi od DT swiss?
Ono aj loziska maju svoje tolernacie, osky v nabojoch detto, takze ked sa stretnu dva nespravne kusy, moze to robit galibu
Nie, v poho, ja som si len potreboval uľaviť. Predné koleso bolo na reklamačke po asi 3000km, menili ložiská (šli už naozaj zle), ale správa sa v zásade rovnako. Zadné som ani nereklamoval, lebo to pukanie mi trvalo pol roka, kým som zistil, odkiaľ presne to ide a tak nejak si myslím, že by s tým aj tak nič nespravili. Keď to zatiahnem poriadne (možno na 15Nm), tak nepuká
Budem ti oponovat... jednoradove guľkove loziska su urcene na prenos cisto radialnej sily...
pri axialnom zatazeni, na ktore nie su stavane dochadza k efektu ako je dole na obrazku...
Radialno axialne su uz specialne ako hovori druhy obrazok a su napriklad pouzite na hlavovom zlozeni...