https://www.parktool.com/blog/repair-help/fork-steering-column-length-and-sizing
uvadzaju pocet podloziek na karbonovom krku vidlice max. do vysky 20mm. U mojich stavieb potrebujem ist o dost viacej. Stretli ste sa s tymto doporucenim niekto? Rozmyslam aky stres to moze vyvolat u dlhsej trubky vidlice. Vsak na tah a ohyb je namahana tak ci tak.... Nie je mi jasne preco by mal vacsi pocet podloziek nejako kriticky ohrozit pevnost zostavy... Alebo hrozi ze ked sa v stupani do kopca poriadne slapne v stoji do pedalov a ze sa krk ulomi..?
Skorej sa mi zda nebezpecnejsie ked sa vo vnutri karbonovej trubky roztiahne "jezko" na hulvata ( bez jemne dotiahnuteho predstavca) a vznikne vnutorne pnutie ... este horsie ked zasahuje spodnou castou mimo objimku predstavca a tam vie spravit (vypuklinu-rozsirenie) na trubke, lebo nema protitlak objimky... Nejake skusenosti ci rady? dik.
Tu je povodny text:
Threadless forks with carbon fiber steering columns have special concerns. There is a limit to the amount of spacers between the stem and the headset. Too many spacers may stress the carbon fiber and lead to failure. Contact the fork manufacturer for limits in regards to your fork. Generally, manufacturers recommend no more than 20mm additional stack height between stem and upper race.
Viete niečo o tom, že v prípade karbónového krku vidlice sa odporúča dať nejakú podložku aj nad predstavec kvôli lepšiemu rozloženiu tlaku objímky predstavca a aby v hornej časti nepoškodila krk? Sú to len také babské reči? Nenašiel som nejaké oficiálne odporúčania. A ani neviem čii by to mal odporúčať výrobca vidlice alebo predstavca, bicykla... Ide mi o to, ako zrezať vidlicu na novom bicykli. Môžem tesne nad predstavcom alebo radšej nechať aspoň 5mm nad? Budem mať v podstate rovnaký predstavec i hlavové ako na obrázku.
V tvojom pripade pouzit aj podlozku.
Nasiel som len taky symbolicky obrazok, le je tam vidiet ta medzera medzi trubkou vidlice a krytom predstavca
V tvojom pripade pouzit aj podlozku.
Toto je expander co bol k ramu a moj predstavec. Expander je ovela dlhsi ako je vyska predstavca takze je mozne ho vysunut aj nad predstavec.
Tak teraz neviem...
Takto to moze dopadnut ked je kratky, nespravny expander:
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down