Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ja nemam nic proti fixkam/singlespeedom. Sam si singlespeed v blizkej dobe planujem zaobstarat (aj ked trochu ineho typu nez co si ludia pod tym asi predstavia). Zbytocne sa sem vnasaju vasne. JoKo ma v podpise jednu krasnu vetu, tak ju pripomeniem:

Cyklistika je len jedna. Sú len rôzne bicykle a rôzne formy jazdenia na nich.

Ad fix/ss - mne sa celkovo ten styl a hlavne tie bajky velmi pacia, aj ked je to podla mna poza. Kazdy kto na takom bajku jazdi je spriaznena dusa, lebo nesedi za volantom, ale ide na vlastny pohon. A ked vie jazdu v meste na takom stroji prisposobit podmienkam, tak samozrejme nie je problem. Ale to je prave ten rozdiel ako to vidi jedna a druha strana a asi iba kvoli tomu aj vznikaju zbytocne vasne.

Ja presuny v meste povazujem za dynamicku a rychlu vec a od toho sa odvija aj to, ze na fixke (bez brzd) sa z mojho pohladu neda rychlo a zaroven bezpecne jazdit v mestskej premavke, kedze sa neda zabrzdit v neocakavanych situaciach. A ked pisem o dynamickej jazde v mestskej premavke, tak myslim drze jazdenie medzi autami pri rychlostiach 30-45 km/h a nie vozenie sa po chodnikoch a na pesej zone rychlostou 15 km/h. Da sa sice ist 15 km/h a slusne aj po cestach medzi autami, ale to mi pride ako cisty hazard - ten rozdiel v rychlostiach medzi cyklistom a autom je tak velky, ze kazdy vodic ide cyklistu okamzite obehnut a teda stupa riziko kolizie hlavne na uzsich cestach. Ked idem 35-40 km/h v pravej tretine pruhu prip. v jeho strede a vynucujem si priestor, tak si vodic trufne ma obehnut len ked mu to sam dovolim, alebo ked ma naozaj dost priestoru vedla a aj sancu, ze ked to rozbehne na 60 km/h, tak sa aj bude mat kam zaradit bez okamziteho dupania na brzdu. Drviva väcsina vodicov sa pri tej rychlosti 35-40 km/h skludni a pocka si na vhodne miesto na obehnutie. To je podla mna aj recept na bezpecny pohyb v premavke. Cize ten kto naozaj jazdi po meste a vie o com to je, si urcite nedovoli risknut to na fixke bez brzd. To by bola totiz len otazka casu, kedy by sa nieco stalo. Preto odporucam pouzit singlespeed s dvomi brzdami.

Ja sa stretavam v premavke najmä s tymito situaciami (a nechcem radsej vediet, ako by v nich dopadol clovek na fixke bez brzd, ak by siel co i len tych 30 km/h):
- vodic auta na poslednu chvilu dupne na brzdu, potom da blinker (alebo ho ani neda) a odboci na vedlajsiu krizom cez moju drahu (v tom case uz mam samozrejme predne koleso na urovni jeho zadnych dveri)
- vodic auta ide z vedlajsej a neda mi prednost, lebo ma pocit, ze to stiha (samozrejme, ze to nestiha ani nahodou, len ten debil vobec nema odhad rychlosti)
- chodec krizujuci cestu mimo prechodu mi neda prednost, lebo ma pocit, ze to stiha (samozrejme, ze to nestiha ani nahodou, len ten debil vobec nema odhad rychlosti)

Cize ked to zhrniem, kazdy bajk ma nejake urcenie a pri spravnej volbe je to bez problemov:
- Ked sa chcem len pohodovo v meste presunut z bodu A do bodu B (napr. na pivo do centra) a neponahlam sa, tak pokojne pojdem aj na fixke bez brzd, pojdem tych 15 km/h, budem si vychutnavat mesto a budem vyuzivat chodniky, pesie zony, jednosmerky v protismere atd.
- Ked beriem bajk ako kazdodenny rychly dopravny prostriedok do mestkej premavky, tak fixka neprichadza do uvahy a beriem bajk s dvomi brzdami (je jedno ci singlespeed abo viacrychlostny).
- Ked idem do kopcov, tak uz akosi z praxe viem ;), ze cestou hore treba pouzit lahsie prevody a cestou dole tazsie a teda si zoberiem bajk s prevodmi (je jedno ci cestny abo horsky).

Takze uzivajme si jazdu kazdy na tom svojom bajku a specialne v meste na cestach majme oci na stopkach, ruky na brzdovych pakach a predvidajme aj nepredvidatelne. :)
Zobraziť komentár 19.08.2011 - 12:49:59
00
a úplne sa pripájam k drotikovi čo napisal o jazde v lese na fix na kempe že prvý a posledný krát

Napisal som to z pohladu organizatora. Pred dvomi rokmi sme kvoli bezpecnosti ucastnikov zrusili aj trekingy, pretoze na teren ktory jazdime je skratka nevhodny. A tohto roku si na Cyklo Camp "canondel" doniesol fixku. Dva krat som v priamom prenose videl jeho boj o zivot ked mu v zjazde padla retaz :tmi: Aj s ohladom na urazy ktorym sme sa tohto roku nevyhli na dalsi rocnik zavedieme jasne pravidlo : Plnohodnotny horsky bicykel !!! A s tym co napisal Jezus plne suhlasim.
Zobraziť komentár 19.08.2011 - 21:14:07
00
ano, suhlasim s reakciami

ale vasne sa vkladaju akurat do takychto diskusii. Skutocnost na bajku je celkom ina! Ti co brzdu nemaju - nejazdia nejak rychlo, jazdia opatrne a dovolia si to pustit len na prehladnych, otvorenych usekoch.

Ja prednu brzdu mam a to ze si deriem podrazky na teniskach je pre mna v poriadku. Tie bajky, ktore mi presli pod rukou mali brzdu, bez jedineho. Kazdy jeden bajk prekonzultujem a upozornim na fakt, ze brzda je dolezita na vcasnu reakciu. To ci uz isla brzda dolu je kohokolvek rozhodnutie.
Prax ze pred krizovatkou, prechodom cokolvek co by potencionalne dokazalo ohrozit bajkera sa jednoducho spomali tak aby mohol bajker reagovat. Samozrejme premavka u nas je nevyspytatelna, ale za tych 14mes co tu jazdim som mal len jedinu nehodu - ktorej vinnikom som bol ja.
Cize na vodicov nemozem povedat moc zleho a to prakticky jazdim vsade bajkom. Jazdim vyhradne po ceste a davam o sebe vodicom vediet, komunikujem s nimi a dovolim si poriadne sliapnut do pedalov (aj do krizovatiek). Chodniky su pre mna uplne ''out'' Do mesta chodim jazdit (nie len do prace) aj preto aby som sa viac zzil s ulicami, moze to vyzniet akokolvek, ale ked mi vyjde nejaka trasa bez toho aby som pouzil brzdu alebo spomalenie, hovorim si: fajn!

Skid neriesim, asi sa mi nechce, ale funguje!! sice trpia tym plaste, moze sa uvolnit kontra, zdalo by sa trosku ze je to krkolomne, ale akonahle sa s tym bajker zoznami a nadobudne tu spravnu techniku - skid sa stava hrackou. Potom riesis tie finticky, ale chalankovia to davaju na otvorenych plochach zo skejtakmi, hraje sa bike polo atd.

Kamos si bol dnes po bajk, myslim si ze na FG sedel 1vy krat a predviedol krasny dlhy skid z coho som bol celkom prekvapeny.. Ma to nakukane.. FG si zobral do Prahy na hranie bike polo!! tam to frci riadne
Zobraziť komentár 19.08.2011 - 22:11:07
00
http://www.youtube.com/watch?v=DkNbrtuxZdo&feature=related :)

A ten pán Stupavu nedal, lebo niekde v závere zlomil prevodník :)

cize mal FG a zrejme koli extremnym tlakom prdla pila.. by sm rad vedel aky prevod volil :)

tu si chalan dava masaze na FG mtb

http://vimeo.com/11791107
Zobraziť komentár 19.08.2011 - 22:16:48
00
Prevod mal 32x21 :)
Zobraziť komentár 20.08.2011 - 15:35:40
00
marekp odporucam ti zucastnit sa TSE 2012 a potom piast taketo prispevky
"Ti co brzdu nemaju - nejazdia nejak rychlo, jazdia opatrne a dovolia si to pustit len na prehladnych, otvorenych usekoch." :D
Zobraziť komentár 20.08.2011 - 16:28:01
00
A bude?
Zobraziť komentár 20.08.2011 - 23:18:40
00
Novy singlespeed za par penazi. A s brzdami! :)

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=49192&PartnerID=8344

www.chainreactioncycles.com
Zobraziť komentár 20.08.2011 - 23:38:17
00
JoKo uvidime špekulujú niečo až do Budapešti :D tak to bude iná ***** \o/ ak budem mať čas tak určite pôjdem toto si nenechám újsť
skôr ma sere že LMS 2011 nebol chcel som utočiť aspoň na 3 miesto
Zobraziť komentár 21.08.2011 - 20:24:31
00
marekp odporucam ti zucastnit sa TSE 2012 a potom piast taketo prispevky
"Ti co brzdu nemaju - nejazdia nejak rychlo, jazdia opatrne a dovolia si to pustit len na prehladnych, otvorenych usekoch." :D

olala... a co nove sa tam akoze dozviem :emo: ? Si myslis, ze 1vy krat na bajku som sedel pred pol rokom, alebo co??

Kazdy nech si jazdi ako chce a nacom chce.. To co tu pisem pisem z vlastnych skusenosti, ak niekto ma ine, fajn cim viac toho bude, tym lepsie sa nam bude zit..

Bavme sa tu radsej o vsetkom, ale nie o tom kto tu ma aky level, ked aj tak o sebe nic nevieme. To co som tu precital aj v inych temach ma presviedca, ze clenovia ( reakcii od ja neviem 2000 hore apod.) tu maju akusi prazvlastnu predstavu, ze su uplne vecou. Ja by som si tym nebol az tak isty. (vela vinimiek)

z tohoto vidno, ze som skorej nekomfliktny clovek :y:

Hej. co takto nejake suciastky? ma niekto nejake stariny? Campa Shimano Sachs Cinelli ?
Zobraziť komentár 21.08.2011 - 20:36:41
00
olala... dozvieš sa tam napr to že FG- kari tam jazdia ako ***** :emo: zažil som to naživo medzi nimi naražal som na to čo si napisal že jazdia opatrne a nijako rýchlo nič viac nič menej
Zobraziť komentár 21.08.2011 - 20:54:48
00
oki - len som chcel mat jasno.

njn.. je to pretek v meste to tak chodi. Rad by som sa toho zucastnil. Min rok som bol po operacii, rok predtym som nikoho nepoznal, kto by to podstupil v zime, ale hadam dalsi race mi neunikne..na otvorenej ploche, uz na ceste do BA napr. s tym city-fullcotact je to menej narocne, zato poveternostne podmienky. ALe tam sa ukaze uz kondicka a co ma kto najazdene (to je jasne)
ako kkti :)?
Chlapci so vsetkym respektom a neberte to akoze tu idem zavadzat novoty a paradicky teraz-mozete mat podpbne skusenosti
pred par rokmi som jazdil nieco vyse roka v Dubline a asi som sa priucil zlym navykom. Cervena necervena, prednost neprednost, protismer neprotismer.

Ked som videl lokalnych ako sa dokazu pohybovat v uplne busy premavke, neveril som. Dokonca baby davali take jazdy, ze som niekedy vahal sa im drzat v haku! Kazdy den na bajku v plnej premavke, to da fakt skills! A co sa tyka mesikov - Je pravda,ze mesici tam mali ovela lepsie podmienky - vonku je to dost popularne (mimo SK) Hardcore rideri, to je zivot na cajgli dlhe roky. Dobite bajky, otrhany cely, obrovska retaz okolo pasu. A ked som zazil Messanger gather v Dubline to bol uplny odpal - z Ameriky mesici a z Europy, pokerovany bastardi - vsade sa to nimi hemzilo pocas troch dni! Jeden celok spolu s mestom!
Ak stoja polisi na krizovatke, ok neprovokujem, skocim prip na chodnik a prestrikujem to. Mal som zopar karambolov (bol som aj pokutovany) ale nic sa nemeni - pokracujem dalej. Samozrejme, ze zamerne nesposobujem priame ohrozenie v premavke. Neviem, nejak mi to takto vyhovuje.
Nech mi nikto nehovori, ze su to imidzisti, saboteri apod. Akonahle si zvyknes na tento enviroment - si doma! Fixo patri do mesta jak sol na cerstvy chleba!

Nedavno som kupil blatniky - idu jak veter!
http://www.cykloobchod.sk/product_info.php?products_id=100134

Trenujte borci! v BA bude race.. skoro!

mozno taketo nieco
http://vimeo.com/20216111
Zobraziť komentár 23.08.2011 - 12:07:11
00
olala... dozvieš sa tam napr to že FG- kari tam jazdia ako ***** :emo: zažil som to naživo medzi nimi naražal som na to čo si napisal že jazdia opatrne a nijako rýchlo nič viac nič menej

inak, rad by som vedel kolko skutocnych km sa natoci z Viedne do BA? meralo sa to?
Zobraziť komentár 23.08.2011 - 12:54:50
00
bolo to ± okolo 85 km
Zobraziť komentár 23.08.2011 - 13:04:05
00
Tak ako piše Jezus.Len si asi prepásol poslednu možnosť bo TSE 2012 asi nebude tak ako nebol ani LMS 2011 čoho je večná škoda.Takéto niečo by sa šiklo aj v BA :D
Zobraziť komentár 23.08.2011 - 16:38:33
00
keyboard_arrow_up