@uid slovenský obchod si môže pýtať koľko chce, kľudne aj 100€ za blbé ochranné sklo na mobil. Otcovi som nedávno kupoval za 5€ set 25 ochranných skiel, večne mu to niekde padne a praskne to ochranné sklo, tak nech má do zásoby a zásielka prišla za 2 týždne. To je čas, ktorý som ja ochotný čakať. Otec predtým mi hovoril, že mu prasklo ochranné sklo a že chcel si kúpiť v kamennej predajni a 25€/kus a pritom to bola tá istá značka, som sa bol naschvál pozrieť na to. Máme tu nejaký voľný obchod. Ale ak sa slovenský obchod začne sťažovať, že mu padá biznis, lebo číňan ti pošle 25 skiel za 5€ a on to isté sklo predáva za 25€/kus, to už nie je môj problém. Dal si cenu akú si dal. Neviem, prečo by som mal platiť viac peňazí, lebo on chcel pri náklade za 25skiel/5€ na tom získať 625€. To isté aj kamoš nedávo, kupova Eibach pružiny na svoje auto. Všetky slovenské shopy čo to mali, za ne chceli cca 550€, tak troška hľadal a zistil, že priamo Eibach z Nemecka ich má za 320€ ako bežná suma a poštovné 20€ a došlo to do týždňa. Keď to chcel objednať cez servis, tak 850€ mu zadreli za tie pružiny, že lacnejšie sa nedá.
Druhá vec sú colné poplatky. EU sa zbavila časti svojho priemyslu, že je fuj, tak ho nechceme a budeme dovážať. Keď začneš robiť to, čo oni vlastne chceli, tak si zlý a dávajú ti polená pod nohy a predražujú to. Ak sa zastavíme napríklad pri bicykloch. Asi 1,5 roka dozadu som počul jeden britský podcast a tam rozoberali, že 75%
bicyklov predaných v Británii má
rám vyrobený na Taiwane, 24% v Číne (skoro 100% elektrobiky) len menej ako 1% rámov je britského pôvodu. Ak sa spýtaš prečo, tak nie preto, že by na Taiwane boli horšie platený roboši v továrni (zarábajú plus mínus to, čo britský roboši), ale továrne na výrobu hlinikových, oceľových a carbónových rámov sú fuj fuj, nikto ich v krajine nechce a ak aj sú (väčšinou malovýrobcovia, čo už majú exkluzívnejše ceny) a platia veľké enviro dane a musia plniť šialené enviro opatrenia (v Taiwane nie sú až tak prísne opatrenia, ale rozhodne tam nevypúšťajú bordel do prírody). Briti teda sú schopný výrabať rámy, ale náklady kvôli štátu sú tak vysoké, že do toho nikto nechce ísť, lebo ich rám by potom stál o cca 50-100 libier viac ako z Taiwanu. Si povieš, že to veľa nie je, ale 80% bicyklov v Británii sa vtedy predalo s cenou do 700 libier a tam sa ráta každá penny (keď si odrátaš DPH, maržu obchodníka a iné dane, tak to vychádza na cca 400-450 libier náklad na výrobu biku, aby mal výrobca zisk). To isté aj napríklad Kellys... Jasne, tu veľa ľudí rieši, že
bike za 2500€ je v pohode, lebo ich baví bicyklovanie, ale priemerná cena za ktorú Kellys predával v 2022
bicykle (cena priamo Kellys, za čo ich kupovali predajcovia, nie to čo vidíš v obchode) bola nejak 380€ ak si dobre pamätám. Môžeme sa baviť že také Pinnarelo Dogma, čo stojí 12 000€, tak si to nevšimneš, ale gro predajov tvoria bicykle do 700-800€, tam si tých 50-100€ všimneš.