Kúpil som naraz 2 zadné Dema
kolesá do zásoby a 1 inej značky tiež do zásoby (a možnosť prehodiť komplet celé
koleso aj s plášťom/kotúčom/kazetou). Obe tie Dema kolesá sa rozpadli po pár km od nahodenia na
bike a boli s nimi len samé problémy. Napríklad tam z ničoho nič praskali
špice pri kľudovej jazde po rovinke. Ďalšia zaujímavá perlička boli vylámané zuby na orechu, ktoré v jednom z týchto prípadov aj zablokovali voľnobežku. Neskôr sa zasa odlámali západky, tak pre zmenu bola voľnobežka smerom dopredu.

Nemám pocit, že by som tlačil waty ako Sagan a jazdil som to len po jednoduchom XC teréne prevažne po asfalte a lesných cestách. Nejaké hmotnostné preťaženie tam tiež nebolo.
Nedávno som kúpil novatec západky ako náhradu a zoservisoval jedno z tých Dema kolies. Novatec pružinka tam nepasovala, ale tá pôvodná vyzerala byť v 100% stave a v podstate to bolo nové ako celé koleso. Tak 2-3 výjazdy si to pekne rapkalo a včera pri jazde po Púchove sa tam zasekla voľnobežka a musel som celý čas točiť pedálmi prípadne z nich dať nohy preč, aby som neodtrhol prehadzovačku... Keď som to rozobral, tak sa ukázalo, že tá pružinka sa zlomila a preto sa západky nechceli vrátiť na svoje miesto.
Kolesá som nereklamoval ako 99.99% iných výrobkov, nestojí mi to za ten čas a námahu, takže túto stránku nemôžem posúdiť. Zvyšok mojich skúseností s touto značkou sú katastrofálne. Prišlo mi to riadne vtipné, keď som otvoril mtbiker banner na homepage eshopu a v headeri tej landing page bolo napísané "DEMA – 30 rokov overenej kvality".

Pointou je, že kolesá resp náboje, kde máš vôbec náznak problémov s orechom typu Reynolds čo sa tu teraz rozoberajú podľa mňa absolútne nestoja za tú námahu ani keby boli zadarmo. Nie len preto, že kto zle kúpi kupuje 2x (alebo 3, 5 ako ja

), ale podstatnejšie je, že mi to zničilo niekoľko krásnych výjazdov a zbytočne ma to oberalo o čas, kedy som mohol jazdiť, alebo riešiť iné veci. A to som ešte obišiel relatívne dobre... mohlo ma to nechať niekde na konci sveta, alebo spôsobiť crash s ďaleko horšími následkami.