ako dlhoročný prispievateľ do projektu otvorených máp OpenStreetMap.org by som chcel rozšíriť povedomie o tomto projekte.
Podstatou je otvorený systém editácie a teda každý môže prispieť k tvorbe a vylepšeniu máp.
Na slovensku pôsobí OZ Freemap Slovakia - slovenská komunita tohto projektu.
Generujú turistické/cyklo/lyžiarske/auto mapy s vlastným vzhľadom a dátami z OpenStreetMap.org.
Taktiež vytvárajú vektorové mapy pre navigácie Garmin a offline vektorovú vrstvu pre navigáciu Locus.
Kto by mal záujem prispievať do projektu a tak zlepšiť kvalitu máp, pozrite si diskusnú skupinu na Google Groups, alebo príručky pre začiatočníkov na Geoblog.sk, alebo Freemap wiki.
Pokiaľ chcete prispievať nepriamo, môžete zaslať gps logy s krátkym popisom trasy a my ju pridáme do mapy.
Môžete tak vylepšovať pokrytie lesných ciest, turistických a cyklistických trás, POI, ...
Prečo? Lebo vtedy ešte boli do heatmapy zahrnuté aj privátne jazdy. Neskôr v rámci GDPR tam zahŕňajú iba verejné jazdy.
A je to rozdiel. V mape 2024 niektoré úseky zrazu zmizli. V mape 2022 ešte sú.
Je to cyklo trasa cez BiH, skusal som to aj inde hladat, ale ku gpx sa nijak neviem dopracovat.
https://www.openstreetmap.org/relation/3087250#map=9/44.334/17.847
Je to cyklo trasa cez BiH, skusal som to aj inde hladat, ale ku gpx sa nijak neviem dopracovat.
https://www.openstreetmap.org/relation/3087250#map=9/44.334/17.847
OSM.org slúži len pre účely mapovania, čiže ten odkaz je len na zobrazenie "relácie", ktorá je použitá na reprezentáciu cyklotrasy. Čiže najprv si treba stiahnuť OSM dáta danej relácie a následne ich skonvertovať do GPX formátu. Výsledok máš v prílohe
Este pozeram ten subor, Skusil som si to nahrat do mapy a ukazuje to skoro 800km streku a je tam vela bodov a priamych ciar navyse. Skusim sa s tym pohrat, diky.
Podľa štatistík obsahuje 431 úsekov s 10113 bodmi.
S GDPR to nesuvisi. V Strave je nastavenie ci chces prispievat alebo nie. "Contribute your activity data to de-identified, aggregate data sets". "These aggregate data sets do not include activities set to ‘only you’ visibility"
Ale bacha nato, ze niektore cesty mozu byt znicene po tazbe napr. a uz sa tam naozaj nechodi a podobne.
Don't be such a nitpicker.
Takéto fotky aj s komentmi ma inak aj Komoot, síce u nás tých fotiek nie je veľa , keďže to používa malo ludi.
Edit: ak dobre vidim, na mapy.com je to cyklamenova plna ciara. Yay! Ako je o ale na freemaps a OSM?
Väčšinou sú cyklocesty ale značené neprerusovanou tenkou modrou čiarou.
Kukni legendu danej témy.