skoda ze som si tuto temu nevsimol skor, asi by som vam usetril vela starosti. ja som totiz tie lesne cesty stiahol hned ako sa objavil link na ne tu na webe a mam ich ako 8 obrazkov pospajane. teda cele slovensko. skusal som jeden potom aj nakalibrovat podla inych skalibrovanych map. dal som si tu robotu, ze som zobral asi 6 kalibracnych bodov, ale nesedelo to na 100%, ak tie obrazky niekto chce tak su na http://risko.zuzo.sk/dl/mapy meno:public heslo:d0wnl04d
hehe, nasiel som este aj povodny soft, ktorym som to tahal a povodne data, takze ak by to chcel niekto aj v tych malych prtavych obrazkoch, mozem to spakovat a dat na server.
niekto by to mohol skalibrovat a poslat mi tie subory myslim na tych osem fajlov
dobrá práce!!! právě dneska sem chtěl pospojovat kysuce-oravu-chočské vrchy a západné tatry ale když sem načet v mapmerge 24 kusů tak to někde nesedlo k sobě a přemejšlel sem jestli to mám překalibrovat nebo co s tim tímhle si mě potěšil. dík
hehe, nasiel som este aj povodny soft, ktorym som to tahal a povodne data, takze ak by to chcel niekto aj v tych malych prtavych obrazkoch, mozem to spakovat a dat na server.
niekto by to mohol skalibrovat a poslat mi tie subory myslim na tych osem fajlov
Aj som už stihol pospájať 12 listov medzi Košicami a Krompachmi, skalibroval to a previedol do formátu ozf, aby to fungovalo aj na PDAčku. Neskôr to niekde upnem.
EDIT - Dôležité!Mapa mala nepresnú kalibráciu, už je to opravené, v download linku už je správny archív. Kto chce len opravený kalibračný MAP súbor, tak je tu: vol_vrchy_kos_kromp_ozf.map.rar - 2.07 kB
Tu je ukážka screenshotov z PDAčka, porovnanie mapy lesných ciest a turistickej mapy VKÚ 1 : 50 000.
Palo TT, velka vdaka!! Najma za napisanie tak podrobneho navodu! A samozrejme aj za vygenerovanie kalibracnych suborov. Az mi zacne cyklisticka sezona, vynasnazim sa splnit licencne podmienky.
Podarilo sa mi to poskladat postupom podla uvodneho prospevku. Potom som sa pokusil niekolke casti spojit v OziMapMerge. Tu som zistil zaujimave skutocnosti.
Jednotlive dielcie mapky su kalibrovane ako Latitude/Longitude. Ked som v OziMapMerge nechal Latitude / Longitude, uz v pravom paneli OziMapMerge bolo vidiet, ze cele Slovensko je "vodorovne" (cize v smere vychod-zapad) pretiahnute. Ked som nechal vygenerovat mapu, ta tak aj vyzerala. Mapa sa roztiahla na sirku.
Ku tomuto javu nedoslo, ked som zvolil Mercator, alebo Tranverse Mercator. Vtedy ostali proporcie v spojenej mape zachovane.
Vie to niekto vysvetlit? Kalibracia sa spojenim nijako neporusila, tracky mi sedia velmi dobre.
pocuvaj laci, tiez spajam tie lesne cesty, ale neviem vytvorit ten subor s prip. ozfx3... nevies ako na to... lebo´mapu som uz vykalibroval a mam ju ulozenu aj s prip. map, no a chcel som nahodit este vysky, ale vobec mi ich na mape nezobrazilo
a este jedna otazocka v akom programe spajas tie lesne mapy???
Postupom, ako som pisal vyssie, som vytvoril mapu Male Karpaty - juh
Ide o obdlznik od Devina / Petrzalky po priehradu Bukova / Smolenice.
Je to asi 28 MB: http://uploaded.to/?id=ph12s7
Zaujimavostou je, ze pri spajani dielcich casti od Palo TT vznika taky efekt maleho pootocenia mapy voci povodnym kuskom. Povodne mapky su totiz v OziMapMerge zobrazene tak trocha nasikmo.
Postup: 0. Ak je velka mapa vo formate .ozf, alebo .ozfx3, prevediem ju na .png cez DeMapper 1. V editore obrazkov z velkej mapy .png (alebo iny graficky format) vytvorim vyrez, ktory chcem kalibrovat. Dalej uz robim len s tymto vyrezom. 2. Vo FrontMap zopakujem pre 3 body hore - vlavo, v strede, vpravo:
Posuniem / zazoomujem Google Earth (vlavo) a moju mapu (vpravo) na miesto, kde chcem vytvorit kalibracny bod.
Stlacim (drag) lave tlacitko mysi vlavo v Google Earth na kalibracnom bode a pustim ho (drop) vpravo na zodpovedajucom bode na mape.
Ulozim trojicu kalibracnych bodov (neregistrovany FrontMap podporuje len 3) do .map suboru. Subor nazvem napr. hore.map 3. Vymazem predtym urobene kalibracne body, zadefinujem 3 kalibracne body v strede mapy a ulozim ich do stred.map 4. Vymazem predtym urobene kalibracne body, zadefinujem 3 kalibracne body dole a ulozim ich do dole.map 5. V OziExploreri natiahnem orezany obrazok z bodu 1. Zvolim kalibraciu, nastavim S-42, Transverse Mercator, Latitude Origin 0, Central Meridian 21E, Scale Factor 1, False Easting 4500000, False Northing 0. Vymyslim si lubovolne hodnoty pre 2 body a ulozim kalibraciu. Vznikne tym .map subor pre dany datum/projekciu, avsak bez skutocnych kalibracnych bodov. 6. V textovom editore otvorim kalibracny subor z bodu 5. a vlozim don po 3 kalibracne riadky z hore.map, stred.map a dole.map. Upravim cisla kalibracnych bodov.
Tento postup mi 100% zafungoval a vdaka FrontMap nebolo treba pracne opisovat suradnice. Netusim, ci postup pre Mapu lesnych ciest funguje len s S42 a Transverse Mercator, avsak predosly moj pokus s WGS84 a Latitude/Longitude bol neuspesny. V smere vychod-zapad dochadzalo ku stale vacsiemu posuvu medzi mapou a trackom.
Posielam vam na ukazku takto skalibrovanu mapu - cast Male Karpaty od BA po Pezinsku Babu. Tracky v nej sedia 100%tne. http://uploaded.to/?id=3uql6b
Tie nepresnoti pri spajani: Mapa lesnych ciest je v systeme JTSK, ktory Ozi nepodporuje, ale pokial sa suradnice JTSK prevodu do WGS84 a mapa sa v OZIm nakalibruje ako WGS84, tak to sedi. Ak si v OZI zapnete zobrazenie grid, uvidite ze suradnice wgs84 idu sikmo a su mierne zbiehave.
MapMerge ide na spajanie moc inteligentne
Pokial chcete robit vacsie celky s tych malych map:
1. spajanie obrazkov cez ImageMagick:
nakopirovat obrazky, ktore chcete spojit do jedneho adresara.
Potom nad danym adresarom spustit imagemagick prikaz:
3x3 (pocet stlpcov x pocet riadkov) je pocet obrazkov, ktore sa budu spajat - treba zmenit podla potreby - sucin musi sediet s poctom obrazkov v adresari.
Kedze poradie suborov v adresari je zhodne s tym, ktore pouziva imagemagick, netraba zadavat presnu naslednost suborov.
2. kalibracie: Struktura map suboru je jednoducha. Vid link od Bogiho.
Kalibracny subor sa da spravit aj rucne na zaklade povodnych kalibracnych suborov.
Napr. Ak je vysledna mapa 3x3 tak z kazdeho povodneho map suboru dajte do vysledneho napr. len bod kalibracny bod 1 a 2 (Point01,Point02) a upravte ich pixelovu polohu v spojenej mape (3 a 4 udaj v danom riadku zacinajucom PointXY...)
Vysledna mapa bude mat 18 kalibracnych bodov (Point01-Point18)
Je to len jednoduche pripocitavenie pixelov.
Okrem toho treba zmenit riadky č.: 3 (meno png suboru) a posledny riadok(pixelovy rozmer celej mapy).
Ine riadky (napr. zacinajuce MMPXY,MMPLL) editovat netreba - nastavia sa sami, ked spojenu mapu otvorite v OZI a znovu ulozite kalibraciu (netreba robit ziadne zmeny, len spustit kalibraciu a ulozit).
Dal by sa spravit aj skript, ale nemam na to cas...
Ja som skusal spojit 5x6 obrazkov (spajanie v imagemagics sa robilo asi 20 minut) a kalibrovat len na 4 rohove body a vysledok uz bol dost nepresny.
Vzhladom na fakt, ze je to JTSK mapa kalibrovana na WGS84 vseobecne plati: cim vacsia mapa a menej kalibracnych bodov, tym je to nepresnejsie. Takze nerobte moc velke mapy
Po par experimentoch som zistil, ze v bode 5. mojho predch. prispevku nie je potrebne pouzit S-42 a Transverse Mercator. V pohode staci klasika Latitude/Longitude a WGS84. Rozdiel by sa mohol prejavit na vacsej mape - to som neskusal.
Vcera som sa do toho pustil a dnes tu mam prvy vysledok. Otestoval som to zatial na mape z 2x2 casti, kalibracia vyslednej mapy mi sedi. Z povodnych kalibracnych suborov beriem prvy a treti bod. Takze pre mapu 2x2 mam 8 bodov.
Vstupom v tomto priklade su 4 mapove listy
19-11.map, 19-11.png
19-12.map, 19-12.png
20-11.map, 20-11.png
20-12.map, 20-11.png
Vystupom je dvojica suborov output.map a output.png. Spravim este, aby mohol byt nazov vystupnej mapy lubovolny. Vytvorenie spojeneho .png suboru zahrniem do skriptu. Trocha to este ucesem, otestujem a dam sem linku na skript. Vysledny program bude .exe, aby ste nemuseli instalovat perl.
Palo_TT - este raz vdaka za to, ze si tuto vec zacal a tak precizne popisal postup. Moj skriptik je velmi malo voci tomu, co si ty urobil predtym.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
uz to taham, uz len rozbehat ozi na PDAcku a sezona sa moze zacat
niekto by to mohol skalibrovat a poslat mi tie subory
Ak chcem najst konkretnu oblast, musim pracne prechadzat obrazok po obrazku alebo mi nieco uniklo?
Niektore z .png suborov su prazdne, tie mozem vymazat?
Tiez moze pomoct toto: spravis si aj mierku L1 a nastav to v Ozim ako index map.
Prazdne mozes zmazat, ale ked ich nezmazes, tak je mapa oblznik, co je vyhoda, ked napriklad ides spajat jednotlive obrazky do vacsich celkov.
niekto by to mohol skalibrovat a poslat mi tie subory
btw. Cim si stranku http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx analyzoval?
Nie som isty, ci pri velkych plochach bude kalibracia presna (napr. pri pouziti 9 bodov), lebo je to mapa JTSK kalibrovana na WGS84.
mam ale este jednu otazku
ked idem spusit OZI CE na PDAcku, tak mi po spusteni instalacneho suboru vypise, not a valid pocket PC application ?
co s tym ?
... a nemá ten tvoj inštalačný súbor príponu exe. Ak áno, tak to inštaluj z PC cez ActiveSync alebo vo Viste cez Centrum Zariadení Windows Mobile.
Na inštaláciu v PDA je súbor s príponou cab.
abych do toho mohl čmárat tak sem si potřebnou část znova zkalibrovat takže pokud někdo chcete SK_2_1.map, tak pošlu
ak je to z tych mojich, tak asi preto, ze ako tak je skalibrovana iba ta prva mapa, ostatne sice maju map subory, ale nie su v nich kalibracne body.
Aj som už stihol pospájať 12 listov medzi Košicami a Krompachmi, skalibroval to a previedol do formátu ozf, aby to fungovalo aj na PDAčku. Neskôr to niekde upnem.
EDIT: Už je to upnuté.
Stiahnuť si to môžete TU !
EDIT - Dôležité! Mapa mala nepresnú kalibráciu, už je to opravené, v download linku už je správny archív. Kto chce len opravený kalibračný MAP súbor, tak je tu: vol_vrchy_kos_kromp_ozf.map.rar - 2.07 kB
Tu je ukážka screenshotov z PDAčka, porovnanie mapy lesných ciest a turistickej mapy VKÚ 1 : 50 000.
Podarilo sa mi to poskladat postupom podla uvodneho prospevku. Potom som sa pokusil niekolke casti spojit v OziMapMerge. Tu som zistil zaujimave skutocnosti.
Jednotlive dielcie mapky su kalibrovane ako Latitude/Longitude. Ked som v OziMapMerge nechal Latitude / Longitude, uz v pravom paneli OziMapMerge bolo vidiet, ze cele Slovensko je "vodorovne" (cize v smere vychod-zapad) pretiahnute. Ked som nechal vygenerovat mapu, ta tak aj vyzerala. Mapa sa roztiahla na sirku.
Ku tomuto javu nedoslo, ked som zvolil Mercator, alebo Tranverse Mercator. Vtedy ostali proporcie v spojenej mape zachovane.
Vie to niekto vysvetlit? Kalibracia sa spojenim nijako neporusila, tracky mi sedia velmi dobre.
a este jedna otazocka v akom programe spajas tie lesne mapy???
Ide o obdlznik od Devina / Petrzalky po priehradu Bukova / Smolenice.
Je to asi 28 MB: http://uploaded.to/?id=ph12s7
Zaujimavostou je, ze pri spajani dielcich casti od Palo TT vznika taky efekt maleho pootocenia mapy voci povodnym kuskom. Povodne mapky su totiz v OziMapMerge zobrazene tak trocha nasikmo.
charlie, na vytvorenie ozfx3 sluzi img2ozf
http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html
Mohol by si svoj vytvor tiez upnut?
Mohol by si svoj vytvor tiez upnut?
urcite sa tiez podelim, len este to nie je hotove...
Pouzivam tooly:
1. DeMapper - prevod .ozf2, .ozfx3 na .png
http://terraperfecta.com/files/demapper.zip
2. FrontMap - tool na pripravu Ozi kalibracneho .map suboru pomocou Google Earth
http://terraperfecta.com/files/frontmap.zip
Popis formatu .map suboru:
http://www.rus-roads.ru/gps/help_ozi/ma ... ormat.html
Postup:
0. Ak je velka mapa vo formate .ozf, alebo .ozfx3, prevediem ju na .png cez DeMapper
1. V editore obrazkov z velkej mapy .png (alebo iny graficky format) vytvorim vyrez, ktory chcem kalibrovat. Dalej uz robim len s tymto vyrezom.
2. Vo FrontMap zopakujem pre 3 body hore - vlavo, v strede, vpravo:
Posuniem / zazoomujem Google Earth (vlavo) a moju mapu (vpravo) na miesto, kde chcem vytvorit kalibracny bod.
Stlacim (drag) lave tlacitko mysi vlavo v Google Earth na kalibracnom bode a pustim ho (drop) vpravo na zodpovedajucom bode na mape.
Ulozim trojicu kalibracnych bodov (neregistrovany FrontMap podporuje len 3) do .map suboru. Subor nazvem napr. hore.map
3. Vymazem predtym urobene kalibracne body, zadefinujem 3 kalibracne body v strede mapy a ulozim ich do stred.map
4. Vymazem predtym urobene kalibracne body, zadefinujem 3 kalibracne body dole a ulozim ich do dole.map
5. V OziExploreri natiahnem orezany obrazok z bodu 1. Zvolim kalibraciu, nastavim S-42, Transverse Mercator, Latitude Origin 0, Central Meridian 21E, Scale Factor 1, False Easting 4500000, False Northing 0. Vymyslim si lubovolne hodnoty pre 2 body a ulozim kalibraciu. Vznikne tym .map subor pre dany datum/projekciu, avsak bez skutocnych kalibracnych bodov.
6. V textovom editore otvorim kalibracny subor z bodu 5. a vlozim don po 3 kalibracne riadky z hore.map, stred.map a dole.map. Upravim cisla kalibracnych bodov.
Tento postup mi 100% zafungoval a vdaka FrontMap nebolo treba pracne opisovat suradnice. Netusim, ci postup pre Mapu lesnych ciest funguje len s S42 a Transverse Mercator, avsak predosly moj pokus s WGS84 a Latitude/Longitude bol neuspesny. V smere vychod-zapad dochadzalo ku stale vacsiemu posuvu medzi mapou a trackom.
Posielam vam na ukazku takto skalibrovanu mapu - cast Male Karpaty od BA po Pezinsku Babu. Tracky v nej sedia 100%tne.
http://uploaded.to/?id=3uql6b
MapMerge ide na spajanie moc inteligentne
Pokial chcete robit vacsie celky s tych malych map:
1. spajanie obrazkov cez ImageMagick:
nakopirovat obrazky, ktore chcete spojit do jedneho adresara.
Potom nad danym adresarom spustit imagemagick prikaz:
montage *.png -mode Concatenate -tile 3x3 png8:spojena_mapa.png
3x3 (pocet stlpcov x pocet riadkov) je pocet obrazkov, ktore sa budu spajat - treba zmenit podla potreby - sucin musi sediet s poctom obrazkov v adresari.
Kedze poradie suborov v adresari je zhodne s tym, ktore pouziva imagemagick, netraba zadavat presnu naslednost suborov.
2. kalibracie: Struktura map suboru je jednoducha. Vid link od Bogiho.
Kalibracny subor sa da spravit aj rucne na zaklade povodnych kalibracnych suborov.
Napr. Ak je vysledna mapa 3x3 tak z kazdeho povodneho map suboru dajte do vysledneho napr. len bod kalibracny bod 1 a 2 (Point01,Point02) a upravte ich pixelovu polohu v spojenej mape (3 a 4 udaj v danom riadku zacinajucom PointXY...)
Vysledna mapa bude mat 18 kalibracnych bodov (Point01-Point18)
Je to len jednoduche pripocitavenie pixelov.
Okrem toho treba zmenit riadky č.: 3 (meno png suboru) a posledny riadok(pixelovy rozmer celej mapy).
Ine riadky (napr. zacinajuce MMPXY,MMPLL) editovat netreba - nastavia sa sami, ked spojenu mapu otvorite v OZI a znovu ulozite kalibraciu (netreba robit ziadne zmeny, len spustit kalibraciu a ulozit).
Ja som skusal spojit 5x6 obrazkov (spajanie v imagemagics sa robilo asi 20 minut) a kalibrovat len na 4 rohove body a vysledok uz bol dost nepresny.
Vzhladom na fakt, ze je to JTSK mapa kalibrovana na WGS84 vseobecne plati: cim vacsia mapa a menej kalibracnych bodov, tym je to nepresnejsie. Takze nerobte moc velke mapy
Vcera som sa do toho pustil a dnes tu mam prvy vysledok. Otestoval som to zatial na mape z 2x2 casti, kalibracia vyslednej mapy mi sedi. Z povodnych kalibracnych suborov beriem prvy a treti bod. Takze pre mapu 2x2 mam 8 bodov.
Pre predstavu funguje to nejako takto:
Generating output.map ...
19-11.map
19-12.map
20-11.map
20-12.map
Done!
K:\mapy\kalibrovane-oziexplorer\Mapa lesnych ciest\L9\test>montage *.png -mode Concatenate -tile 2x2 png8:output.png
K:\mapy\kalibrovane-oziexplorer\Mapa lesnych ciest\L9\test>
Vstupom v tomto priklade su 4 mapove listy
19-11.map, 19-11.png
19-12.map, 19-12.png
20-11.map, 20-11.png
20-12.map, 20-11.png
Vystupom je dvojica suborov output.map a output.png. Spravim este, aby mohol byt nazov vystupnej mapy lubovolny. Vytvorenie spojeneho .png suboru zahrniem do skriptu. Trocha to este ucesem, otestujem a dam sem linku na skript. Vysledny program bude .exe, aby ste nemuseli instalovat perl.
Palo_TT - este raz vdaka za to, ze si tuto vec zacal a tak precizne popisal postup. Moj skriptik je velmi malo voci tomu, co si ty urobil predtym.