Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Mapy.cz vs. znacene a neznacene cyklotrasy. Poslana pripomienka v tomto zneni. Uvidime.

OSM data obsahuju okrem oficialnych cyklotras znacenych v terene aj "odporucane" neznacene trasy vhodne pre bicykel, ked niekto spoji do jednej OSM relacie lesne cesty/chodniky, kadial je vhodne z pohladu autora ist na bicykli.
Mapy.cz oba tieto typy tras vizualizuju velmi podobne - tie znacene maju len piktogram C vo farbe trasy navyse. Najma u menej skusenych pouzivatelov dochadza preto k ich zamene. Su prekvapeni, ze v terene nie je ziadne znacenie. Navyse to podporuje vznik "medialnych kauz" :) https://groups.google.com/g/osm_sk/c/sus21HyUdJY

Na niektorych urovniach priblizenia znacene a neznacene cyklo trasy nie je mozne vobec rozlisit:
napr. https://sk.mapy.cz/turisticka?x=18.1306963&y=48.3582885&z=13

Neplanuje vizualizaciu tychto cyklo dat zlepsit?
Velmi vhodne by bolo zobrazenie farby trasy priamo v jej priebehu tak, ako je pri turistickych trasach.
Na odlisenie od turistickych by mohla byt pouzita prerusovana ciara trasy, tak ako je to aj teraz, ale navyse by sa po sebe opakovali ciarka vo farbe trasy a ciarka s ruzovou farbou, ktora sa sa zvykne na cyklo trasy pouzivat. C piktogram by sa potom mohol zrusit.
Tie neznacene by mohli mat striedajucu sa ciarku ruzovu a sivu, alebo ciernu. Pripadne by mohli byt aj ciastocne transparentne - menej vyrazne.
Zobraziť komentár 10.07.2023 - 10:41:54
02
Palo TT
A pritom by stačilo neznačiť do openstreetmap fyzicky neznačené trasy a dodržiavať pravidlá značenia cyklistických trás na Slovensku.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Slovakia/Cycle_routes
Zobraziť komentár 10.07.2023 - 11:42:14
00
Nesuhlasim. Nie kazdy pouziva Strava a dolezite cyklo prepoje, ktore z roznych dovodov nie su oficialne vyznacene podla mna do OSM ma zmysel davat a aj na cyklo mape ich vhodne vizualizovat.
Samozrejme nie zrovna take, co si v rozpore so zakonom, alebo idu niekomu cez oplotenu zahradu :) Problematicke "nitrianske" prevedenie, urcite nie je dobry priklad.

V OSM mi skor vadia ***** ako vizualizovana Trnavska stovka.
https://www.openstreetmap.org/relation/555705
Prave som jej zrusil nevhodne pouzity tag network:lwn, tak snad zmizne zajtra aj z vizualizacie na FM.

Btw. Aj cykloserver neznacene trasy ma.
https://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=48.366398P17.267365P14@b=2

Som si vsimol, ze mapy.cz v legende neznacene trasy ani uvedene nemaju. Ale prekvapivo maju singletracky - to bude asi platne len pre CR, kde nie je zdroj dat OSM.

Prílohy:

mapy_cz-legenda.JPG
mapy_cz-legenda.JPG 13.1 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 10.07.2023 - 12:13:18
00
Palo TT
Potom si treba prečítať jedno zo základných pravidiel openstreetmap.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tagging_for_the_renderer
Zobraziť komentár 10.07.2023 - 13:48:30
00
Tym si chcel co povedat?
Zobraziť komentár 10.07.2023 - 13:50:09
00
Palo TT
Treba si to celé prečítať. A tiež tieto pravidlá.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Good_practice

Práve zanášanie neznačených trás do openstreetmap spôsobuje, že si každý značí svoje obľúbené trasy.

Naposledy upravil bicycletour dňa 10.07.2023 - 14:19:31, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 10.07.2023 - 14:09:14
00
Suvis s touto diskusiou tam nepisu.
Zobraziť komentár 10.07.2023 - 14:12:17
00
Palo TT
Tak si treba prečítať časť, kde sa píše, že sa neznačí kvôli vykresľovaniu na mape, ale len trasy, ktoré sú reálne značené v teréne.
Zobraziť komentár 10.07.2023 - 14:22:36
00
Na druhú stranu nie všetko v OSM je overiteľné v teréne, keďže je to zhromaždisko dát. Keby bolo, tak by sa nesmeli značiť medzinárodné cesty (moto, turistické), adresy, autobusové linky, trajektové a lodné linky, vlastností niektorých plôch a podobne. Keby to mala byť naozaj iba mapa reálnych vecí v teréne, tak polovica dát je zbytočných, ktoré sa len spoliehajú že sú čerpané (často hromadne) z externých zdrojov. Už len takú hlúposť ako presná adresa búdy ktorá nemá žiadne číslo na fasáde je prebratá len z katastra, parkovisko či je súkromné často z terénu nezistíš a musíš sa spoliehať na iné dáta, ani len tu legálnosť cesty v NP nezistíš z terénu (začali sa automaticky označovať auta a biky a chodci so zákazom vstupu) lebo značka hranice NP nie je každých 5 metrov a ani sa nedá nejakou terénnou linkou odhadnúť (ako turistická značka cestou/chodníkom) a musíš sa spoliehať na externé dáta štátnej ochrany prírody. Čiže za mňa pravidlo OSM že značiť len to čo je overiteľné v teréne je dosť nepresné a reálnemu stavu absolútne nezodpovedá (najviac tomu zodpovedá klasická mapa). Ja to proste vidím na nejaký kompromis s jasnými pravidlami.

Bohužiaľ, váš prehliadač už nedokáže zobraziť všetky úžasné funkcie Mapy.cz.

Ale inak ma mapy.cz vyšachovali a keďže novší Firefox ani Chrome plnohodnotne na prestarnuté Ubuntu už nedám (ani na jednom to nejde). Mám staručné Ubuntu 16.04 LTS čo je na hrane (viac za hranou) čo ešte môj notebook zvládne. Najobľúbenejšej Opery som sa už dávno vzdal, tá už bola absolútne nepoužiteľná.
Zobraziť komentár 03.08.2023 - 21:57:32
00
milos21
Bavili sme sa o turistických a cyklistických trasách. Tie sa značia podľa smerovníkov v teréne. A aj o tých platí, že majú oporu v zákone ako cesty, poštové adresy alebo dopravné linky. To znamená, že ich niekto vyznačil (mesto, Klub slovenských turistov, SCK, občianske združenie, firma) a mal súhlas vlastníkov pozemkov, po ktorých trasa vedie.
Viac informácií o značení cyklotrás v OSM je v tomto fóre:
https://groups.google.com/g/osm_sk/c/RcCliuvEmJk/m/q04Q2_QIAgAJ
Zobraziť komentár 04.08.2023 - 08:36:10
00
bicycletour Ja tomu rozumiem, sám som v teréne s KST niečo poznačkoval a povyzvedal. Ja to pri značení OSM rešpektujem, aj keď som vyznačil cyklotrasy v NP ktoré nemali oficiálne C od SCK, tak som sa prísne držal návštevného poriadku (a počas toho som zistil, že napr. v NAPANTe som v skutočnosti bol na mnohých legálnych trasách, čo som si doteraz myslel že nie). Tiež to má oporu v zákone (NP a ich správu nepovažujem za súkromnú vec) a ako iné veci, nie všetko je v teréne overiteľné čím sa často argumentuje. Ja som reagoval na to. Ak je v OSM vyznačená trasa (správne, nie s vymyslenými údajmi o farbe a značení) tak nemám s tým problém, ak to nie je vyslovene súkromná alebo jednorazová záležitosť nepodložená nejakou autoritou (ideálne štátnou, proste legislatívne povolenou). Druhá vec je rendovanie, to si už musí poriešiť správca tej ktorej aplikácie čo a ako vykresľovať (hlavne ak je zameraný napr. na cyklo, turistiku, dopravu a podobne).
Zobraziť komentár 04.08.2023 - 09:16:20
00
milos21
Na označenie povoleného vjazdu/vstupu na danú cestu v chránených územiach slúži značka access. Cyklotrasy slúžia na vyznačenie turistických trás. Práve preto sa cyklotrasy mapujú na základe značiek, aby potom nebola mapa plná neprehľadných trás, keďže každý cyklista preferuje svoju obľúbenú trasu.
Zobraziť komentár 04.08.2023 - 13:25:12
00
bicycletour Áno, aj. Ale len za predpokladu že bude takto označené každý meter všetkých ciest na svete a v žiadnom štáte nebudú 2 odporujúce si zákony (lesný zákon a zákon v chránených územiach), šedá cyklistická zóna v nižších stupňoch ochrany (napr. CHKO), neplatné značky so zákazom všetkých vozidiel na lesných cestách, nezmysly eurofondových cyklociest kde "duch veci" nebol zabrániť prístupu autám k domom, chatám a chodcom a pod, stará stále legálna trasa kde možno existuje iba jeden smerovník (ak vôbec) - tiež eurofondový paškvil vyznačíme cestu a už na ňu do konca vesmíru zabudneme (min jednu takú som nevyznačil lebo aj tak ide po legálnych poľných cestách). A keby si chcel takýto guľáš rendovať tak z tej mapy nebudeš mať nič (len veľkú machuľu). Aj ja som na Orave zmazal plno cyklistických trás ktoré boli len niekoho obľúbené cestičky.

Viem, že budeš protiargumentovať že riešime len aktuálny stav a nemapujeme pre render, ale ja sa na to pozerám komplexe a až na pár výnimiek (typicky singltrek a cyklocesta - ak to nie je eurofondový paškvil) nemapujem access lebo ho zodpovedne neviem určiť.

A keď vidím ako je v OSM zmapované Poľsko (min. priľahlá Czarna Orawa) tak vďaka bohu za našich mapérov :) (tam sú schopný obytnú ulicu dať doslova do poľa alebo lepšia/prístupová poľná cesta kde ani nie je zákaz cyklistov (ani motorových vozidiel) dať ako chodník pre peších a cesta kde nie je ani zákaz motorových vozidiel (len je odporúčaná na cyklo) tak dať ako cyklocestu)

PS: ľudí hlavne treba naučiť, že nestačí dať do navigácie bod A a bod B a ísť naslepo. Neexistuje navigácia a mapový zdroj, ktorý by bol 100% presný a realtime upravovaný.
Zobraziť komentár 04.08.2023 - 14:55:42
00
Kockacikovi jeho ciernobiely svet pokazi prvy ilegal, nech sa trebars vyskytne aj na hrebeni narodneho parku LOL
Zobraziť komentár 04.08.2023 - 15:14:54
00
Bavíme sa o cyklotrasách a tam je jasné snáď každému, čo je smerovník a čo nie. Keď niekde smerovník chýba, tak tam cyklotrasa nevedie a značí sa celá relácia ako complete=no, aby sa domapovala alebo sa vedelo, že tam značky nie sú.
Čo sa týka chránených území, tak sa značí podľa návštevných poriadkov NP alebo CHKO, kde sú cyklotrasy tiež uvedené.
Zobraziť komentár 04.08.2023 - 16:50:48
00
keyboard_arrow_up