ptrp.chUnno Mith Pro S3Motor DJI Avinox 1000W / 120Nm, 800Wh batéria
Fox 38 Factory 170mm
Ohlins TTX22m.2 with 502lbs coil
SRAM X0 Eagle AXS T-Type
NEWMEN Phase 30 Carbon kolesá
SCHWALBE Magic Mary Gravity Pro Ultra Soft vpredu / Soft vzadu
Shimano Saint
brzdy Galfer Shark 223/203mm kotúče
Race Face Era E-MTB Carbon
kľuky 160mm
Beast RISER BAR 15 Carbon
rajdy 77designz one piece predstavec 35mm
OneUp V3 sedlovka 210mm
ODI Rogue
gripy Chromag Dagga
pedále Aktuálna váha 21.88kg
Zatiaľ som na Unno za 2 týždne najazdil zhruba 200km a 13 000 vm. Meriam 186cm, rozpätie rúk 196cm, vážim 84kg v chráničoch. Ročne najazdím cca 4500km / 200 vkm. Okrem Unno jazdím na Ibis Ripmo (L), Pivot Phoenix (S3) a rok a pol som jazdil na Propain Ekano (L), s ktorými budem bike porovnávať.
Veľkosťou mi bike s 35mm predstavcom sedí dokonale. Ripmo, na ktorom jazdím 4 roky mi teraz príde malé. Pocitovo je bajk rovnako dlhý ako Phoenix so 45mm predstavcom (tabuľkové čísla to potvrdzujú). Geometriou je medzi Phoenixom a Ripmom, vďaka dlhému rázvoru sa stabilitou podobá Phoenixu.
Prvý výjazd som vyskúšal na továrenskom Fox X2 Grip2. Tlmič je dobrý, celkovo mi ale prejav vzduchových tlmičov nesedí a na všetkých bajkoch jazdím pružiny. Vzduchoý tlmič sa na môj vkus zbytočne ľahko vzdáva zdvihu a bajk je pocitovo utopený. S pružinou sa pri rovnakom statickom sagu drží vyššie vo zdvihu, lepšie sa pumpuje, zatláča, celkovo je hravejší.
Jazdiť som začínal s 550lbs pružinou, neskôr som prešiel mna 502lbs a hlbší sag bajku sedí viac. Pri správne nastavenom pružení je gripu na rozdávanie. Aj preletené dopady zadné pruženie absorbuje bez tvrdého dorazu a úplne pod kontrolou. Továrenský Ohlins tune funguje na Unne Mith dobre. LSC aj LSR mám nastavené zhruba v strede rozsahu, HSC na 2.
Vidlica Fox 38 rovnako funguje dobre. Vybral som z nej 2 továrenské tokeny, fúkam na 103psi pri 20C. Bez problémov využíva plný zdvih.
Prvý dojem z jazdy bol, že bike sa správa neutrálne a ani raz ma preprekvalil nečakaným správaním. Už počas prvého výjazdu som si trúfol do všetkých náročných prvkov a skokov, ktoré jazdím bežne. Rám je extrémne tuhý.
Pri manuále cítiť dlhšiu zadnú stavbu (450mm, dlhšia ako na DH Pivot Phoenix). 27,5" zadné koleso ju kompenzuje a bajk je tak stabilný, ale zároveň dosť obratný v zavretých zákrutách.
Bike benefituje a ožíva vo vyšších rýchlostiach a odmeňuje aktívny/agresívny jazdecký štýl. Napriek tomu nepôsobí dojmom monster trucku, ako sa vedelo prejavovať Ekano.
Prejav a výkon motora je zbytočné opisovať, nemyslím, že sa dojmy dajú preniesť slovami. S dobrou fyzickou zdatnosťou sa dá udržať 25km/h prakticky v ľubovoľnom stúpaní už v režime Trail. Správanie motora je customizovateľné, používam najagresívnejší nástup a minimálny overrun.
Problémy s trakciou v stúpaniach spomínané vo video recenzii som nezaznamenal. Nezávodím síce Power stage, ale veľa času trávim ťahaním syna do strmých stúpaní a dokážeme zdolať aj stúpania, ktoré na Ekano neboli možné. Ak aj stratím grip, je to spravidla mojou jazdeckou chybou, alebo zlým výberom stopy.
Páči sa mi možnosť nastavenia úrovne nabitia batérie. Bežne nabíjam na 80%, po príchode z práce zmením na 100% a kým sa prezlečiem a nachystám, je bajk nabitý na ±95% a vyrážam. Na jedno nabitie s veľkorysou dopomocou v kombinácii Trail/Turbo režimu nie je problém otočiť do 2000vm.
Čo sa mi nepáčilo:
Formula Cura 4 mi vôbec nesadli ani tu, ani predtým na Ekane. Brzdnú silu majú dostatočnú, ale je treba ich veľmi silno stláčať, čo zbytočne unavuje ruky. Vymenil som ich za Shimano Saint s 223/203mm kotúčmi Galfer Shark, ktoré brzdia s výrazne väčšou ľahkosťou.
Prevliekanie zadnej brzdy cez
rám nie je úplne triviálne. Prechod zo zadnej stavby do rámu je najkomplexnejší s akým som sa zatiaľ stretol. Podarilo sa mi ju ale prevliecť bez zhodenia motora, stačilo vybrať tlmič.
Bajku chýba bashguard a v kameňoch treba byť extra opatrý, inak ide náraz priamo na
prevodník s reťazou. Pri jeho ohnutí sa nedokáže ďalej otáčať a domov sa kolobežkuje.
Bajk je trochu uhrkaný, hlavným vinníkom je hadica sedlovky, budem ju musieť rozobrať a navliecť na ňu penu.
Celkovo som z Unna Mith nadšený. Ekano som chcel vymeniť za bike, ktorý bude zásadným spôsobom vývojovo popredu a toto sa naplnilo na 110%.
A ešte jeden postreh, ktorý som nezachytil v žiadnej recenzii, alebo videu: Bike je pre mňa hlavne psychohygiena. Na Ripme sa viem dostať do zóny a vypnúť hlavu smerom dole, ale pri šľapaní späť mám kopec času, aby som v hlave prevracal starosti. Na Unne som v zóne od začiatku do konca, pretože technické výšlapy sú tak rýchle, že sa v nich treba sústrediť rovnako, ako smerom dole. Pravidelne sa mi stáva, že pocitovo jazdím 20 minút a reálne ubehla hodina a pol. Toto je pre mňa absolútna výhra.