web výrobcu:
https://www.tq-ebike.com/en/e-bike-system/hpr60/
Mám tento model Trek:
https://www.najsport.sk/elektrobicykel-trek-fuel-ex-9.7-gen-2-carbon-smoke-lithium-grey-marble-2026
Prečo som ho kúpil? mal som 2 plnohodnotné e biky zo "silným motorom a velkou baterkou" ale oba mali cca 27 kilo a stále mi vŕtalo hlavou,že chcelo by to niečo ĺahšie,ale zasa aby to aj čosi ťahalo a aby aj baterka nebola úplne mini
Parametre motora sú:
krútiaci momentom 60 Nm,maximálny výkon 350 watt,váha motora 1,9 kg.
Mám ho len týždeň,ale nejaké postrehy už môžem napísať-takže:
Motor ťahá hladko a veľmi ticho.
Nastavil som si ho cez apku Trek trochu inak,ako bol od výrobcu-a trafil som sa na prvý krát-neskôr pridám foto obrazovky mobilu,ako sú režimy 1. 2. 3. nastavené.
Aktuálna váha 21,3 kg-tak ako je pripravený na výjazd-t.j.
s pedálmi
bezdušový tmel spolu 2 deci
držiak na svetlo držiak na mobil
zadná blikačka
Fidlock Twist základňa na fľašu
Váha pôjde dole,už mám objednané lahšie karbónové kolesá,plášte atď.
Foto,prvý výjazd
Dúfam že HPR60 zvládne podstatne viac
Dik
Toto je akési novšie, ale jazdil som chvíľu na takom istom tvarom rámu, len ešte tam nebol tlmič Genie. Ale motor asi 50Nm a batéria 320W plus na tom bol extender. Vtedy som ešte jazdil čisto na mechanike a toto sa mi zdalo ako z vesmíru. Ale aktuálny FUEL+ s HPR60 je silnejší bicykel a aj tichší a celkovo príjemnejší na padnutie do ruky. Vyskúšať ak ho chceš, tak sa dá v ZA na predajni. Môžem sa opýtať či by to na deň požičali. Majú model EX a aktuálne sa LX na pružine tuším ako predvádzačky vo veľkosti L a EX aj XL tuším. Prinajhoršom ti viem požičať napr na Anakondu alebo Taipan, že to vybehnem s tebou.
Ak je u Vlada na predajni, skočím naň mrknúť. U mňa je problém vo veľkosti. Trek som mal pri mojich 180cm tak na medziveľkosť.
Ďakujem za ochotu dať sa mi zviezť, no momentálne sa akosi neviem dostať z narazených rebier a nejak bike nedávam. Neviem, ake budú možnosti jazdiť tak o mesiac veru…
Ja,oblečenie,batoh,voda a e-bike spolu cca 105 kg,v lese po nočnom daždi trochu mäkší,lepkavejší terén,plášte tiež trochu pomalšie.
Záznam trasy som začal na konci ul.Potočná a skončil na lúke na BK.Potom to už mám len dole kopcom domov,zvedavý som bol na dojazd v lese a výškové metre nahor.
Používal som len 1. a 2. stupeň pomoci motora (1. stupeň max 120 W a 2. stupeň max 240 W)
Výsledok podla www.mapy.com nájazd 41,1 km a 1466 nastúpaných metrov.V baterke zostalo ešte 29%.
Takže pre predstavu,kolko sa dá aj s 580 Wh baterkou to stačí,nešetril som ju,celú trasu som prešiel s podporou motora.
Trasa:
https://mapy.com/sk/zakladni?moje-mapy&cat=aktivity&mid=68e276b8420f3247b9529ec7&x=17.1724463&y=48.2841295&z=12
Foto
Jasné že by som šiel ofic.predajcovi Treku tu v BA,len ma zaujíma,po cca kolko km treba ísť-dík za každé info.
Ešte k tomu grafu...zaujímavé, že v ***** namerali 60Nm a 400W na HPR50. A aj tie kadencie sú zvláštne. Pod 80 s tým bolo peklo stúpať 30% technického terénu.
takže pri batérii 580 Wh by pri podobnej váhe jazdca a podobnom štýle jazdy byto mohlo urobiť cca 2400 výškových metrov, teda o 60% viac
Dano vyššie deklaruje 29% navýšenie, takže buď je tam priestor na zvýšenie efektívnosti jazdy prostredníctvom zmeny kadencie alebo využívať motor len na prvý stupeň, alebo ten HPR 60 má trochu nižšiu efektivity
Pozor, teraz nehejtujem, len konštatujem!
takže pri batérii 580 Wh by pri podobnej váhe jazdca a podobnom štýle jazdy byto mohlo urobiť cca 2400 výškových metrov, teda o 60% viac
Dano vyššie deklaruje 29% navýšenie, takže buď je tam priestor na zvýšenie efektívnosti jazdy prostredníctvom zmeny kadencie alebo využívať motor len na prvý stupeň, alebo ten HPR 60 má trochu nižšiu efektivity
Pozor, teraz nehejtujem, len konštatujem!
Áno,dalo by sa aj viac tých výškových,ale ja som to vôbec nešetril,väčšinu trasy bola podpora motora na 2. stupeň teda do 240 W.
Bol úplne mäkký podklad,nešlo to ani dolekopcom,to dosť spapalo z baterky.
Je tam dosť veľa premenných,určite pôjdem skúsiť tú istú trasu keď bude sucho,na lahkých rýchlych plášťoch a motor skúsim len na 1. stupeň,teda max 120 W z motora,a na rovinkách ho úplne vypnem.
Očakávam podstatne väčší zostatok baterky,ako bolo teraz tých 29 %
Je to podľa mňa o tom akú kadenciu dokážeš držať v kopci a určite aj o tom, aké kopce chodíš (sklon, odpor a podobne). To porovnávanie pipíkov že kto koľko na tom najazdil si tu robíme len pre vlastnú srandu. Mimochodom mám rovnaký model, len trochu vytúnovaný (zmena zo shimano na GX AXS, vidlica zmenaná na 36tku bez lockoutu, kolesá zmenené na karbónové DT 1501 HXC, zmenené sedlo na Specialized)
Zapnutá celý výjazd. 44 km, 800 vm, 21% ostalo. Už som viac nevládal trailovať. Taká pomoc mi úplne postačuje a samotný motor ma núti točiť, lebo čím viac točím, tým viac pomáha. ? Baví ma to.
No, ale mal som aj jeden fail. Skúsil som režim walk, keď som sa kúsok musel vracať kvôli vývratom. Mal by byť aktívny keď podržím horné tlačidlo. Ale nejak to nešlo, začala tam blikať nejaká hláška, na 2 obrazovky. Nejaký error 505, či čo.
Sadol som na bike, začal točiť, fúkol zase najslabší režim a všetko sa vrátilo do normálu.