Lokalizácia
Formulár sa odosiela
...ze vacsi priemer kotuca skor "zaseknes" ako mensi. Cize ked mas rozdielne priemery, zvacsa vpredu vacsi ako vzadu, tak sa ti zda ako by si musel zadnu paku stlacat viac.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 10:10:59
00
Chod paky neovplyvnuje priemer kotuca,ale jeho hrubka a opotrebenie platniciek.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 11:11:42
02
Lenze tym ako deries platnicky a kotuc tak sa ti viac vysuva piest zo strmena takze chod by to nemalo ovplyvnit.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 11:42:36
00
darebak velkost kotuca ti ovplyvni akurat tak brzdny ucinok, nie chod paky
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 11:59:55
01
Brzdny ucinok bude rovnaky, s vacsim kotucom nezabrzdis skor. Len nemusis tolko stlacat paku a lepsie sa chladi vacsi kotuc.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 12:02:52
00
Brzdny ucinok urcite nebude rovnaky (pri rovnakej sile stlacenia paky). Pri vacsom kotuci posobi na koleso vacsia brzdna sila ako pri mensom, takze pri rovnako silnom stlaceni paky (a rovnakych podmienkach) zabrzdi vacsi kotus skor. A chod paky je rovnaky (velkost kotuca ho neovplyvnuje) akurat nemusis tak silno stlacat paku, lebo na rovnaky brzdny ucinok ti staci mensia sila ako pri mensom kotuci (podobne ako princip paky).
Chod paky najvyraznejsie ovplyvnuje vzduch a voda v hydraulickom systeme a aj dlzka hadic ma vplyv. Mensi rozdiel medzi prednou a zadnou bude vzdy. Ak je dost vyrazny, skusil by som najprv poriadne odvzdusnit.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 12:34:42
02
Dlzka brzdnej drahy neni ovplyvnena velkostou kotuca :) Ak budes mat rovnaky setup, brzdy, koleso... len zmenis priemer kotuca, zastavis na rovnako dlhej drahe ako s mensim kotucom. Len budes potrebovat na to zastavenie mensiu silu, koli tej pake co spominas. :D
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 12:53:58
01
Ach jaj. Tak este raz. :-) Nikde som nevravel, ze dlzka brzdnej drahy je ovplyvnena velkostou kotuca (aj ked vzhladom na dalej uvedene, nepriamy vplyv ma). Reagoval som na to, kde vravis, ze vacsi aj mensi kotuc maju rovnaky brzdny ucinok a s vacsim nezabrzdis skor. A to nie je pravda. Pri rovnakych podmienkach (kedze rovnakych, tak aj sila na paku je rovnaka, tak ako som pisal :-) ), vyvija vacsi kotuc vacsiu brzdnu silu, takze zastavis skor. O tom je princip vacsich kotucov, ze pri rovnakej sile na paku mas k dispozicii vacsiu brzdnu silu.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 13:29:36
01
Velkost kotuca nema vplyv na dlzku brzdnej drahy :D Iba v pripade dlhsieho brzdenia (jazda z kopca, caste brzdenie) ked sa ti mensi kotuc skor zacne prehrievat a tym padom ucinnost brzdenia sa zmensuje.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 14:04:02
00
No nic, vidim, ze sa "vyznas." :-D
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 14:48:56
02
Ja by som bol zvedavý na skutočnú odpoveď . Za mňa si myslím že väčší kotúč ma väčšiu páku a tým lepší brzdný účinok.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 15:10:38
05
Presne tak to aj je.Fyzika nepusti
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 15:25:33
02
Vacsi kotuc ma vacsiu paku, cize potrebujes mensiu silu na zastavenie kotuca, tam suhlasim. To vsak nemeni nic na tom, ze brzdna draha bude rovnaka ;) len budes potrebovat mensiu silu, ak aplikujes silu vacsiu, tak zakusnes kotuc, a tam uz potom ide o trenie mendzi pneu a povrchom, tam uz ale sila psobiaca na brzdy nehra ziadnu ulohu.
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 15:35:42
01
...väčší kotúč, lepší brzdný účinok, zabrzdíš na kratšej dráhe...ibaže by boli pneu už na limite adhézie už pri menšom kotúči...každopádne už nástup brzdného účinku je rýchlejší pri väčšom kotúči - fyzika nepustí
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 16:00:07
04
To je ako keby si tvrdil, ze auto s vacsim / vykonnejsim motorm nebude rychlejsie v cieli, lebo nebudes predsa tolko tlacit na pedal. Ked nieco porovnavas, mas to porovnavat za rovnakych podmienok. Takze ano, za rovnakych podmienok ma vacsi kotuc vacsiu brzdnu silu a teda budes mat kratsiu brzdnu drahu. Ak to ani teraz nepochopis, tak sa vzdavam. :-)
Zobraziť komentár 15.01.2018 - 16:07:13
00
keyboard_arrow_up