Lokalizácia
Formulár sa odosiela
squirt - pri velkom najazde treba co najmenej ukonov lebo to otravuje. so squirtom neriesim nic - len snim prebehnem retaz, tocim pomaly klukami a prstami klepkam po retazi aby sa triasla do stran - lepsie zatecie. dalej neriesim nic - zvysok v terene opada sam, hlavne v tom prachu co bol teraz. napr. co som siel tento rok 350km z CA do BA po pohranicnych hrebenoch a hreben MK tak som nedomazaval. a tam terenu a vyskovych bolo pozehnane. ku koncu by si uz pytala ale nechcelo sa mi.
vsimol som si ze retazi skor ublizis ked je na nej mazivo s necistotami ako ked jazdis na suchej nenamazanej - co je aj logicke. nenamazana ma akurat tak vyssi odpor a vydava otravne zvuky. samozrejme sa bavim o suchych podmienkach.
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 12:03:49
04
Tomas11 ta drahsia retaz zarucene vydrzi viac. Kolko to ale bude je u kazdeho inividualne, ale urcite vyskusaj. Ja som mal jedine skusenost s 11x retazami kedy som na 11x shimano pohon pouzil najdrahsiu 11x sram a mal som cca dvojnasobnu zivotnost :lol:

Ale teda 12x retaze mi na 12x pohone drzia este kratsie

Gusto0 no len vyssi odpor = vacsie opotrebenie.. ale chapem ze zas mazivo a prach = brusna pasta

Strenki kolko ma teraz tvoja legendarna SRAM retaz nabehane? Naposledy to bolo cez 6000km
A teda ako neveriaci Tomas som si ju aj dosiel nazivo premerat :lol:
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 12:15:07
00
6000km? Prečo urážaš moju reťaz?
Ibis Exie USA 12,468.8 km
Žiaden fejk, každú jazdu mám na Strave a od kedy mám Exie, je tam pôvodná reťaz.
XX1 rainbow kazeta aj reťaz a squirt vosk ako Gusto0
Vždy radím s rozumom a citom, radšej vždy zvoľním pri radení. Výdrž je dôkaz, že to asi robím dobre.
Jazdím iba za sucha. Pár mokrých jázd možno bolo, ak ma chytil dážď. Cielene do mokra a blata nejdem.
Ale plán je cez black friday kúpiť novú na budúcu sezónu.
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 12:18:39
04
ale predpokladam ze uz ti bude nova skakat na kazete. som zvedavy.
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 13:09:41
01
arrow_leftGusto0 napísal:
squirt - pri velkom najazde treba co najmenej ukonov lebo to otravuje.

A prave preto som ja skoncil so Squirtom. Prilis caste mazanie retaze. Za cenu mierne vacsieho znecistenia mam nasobne dlhsiu vydrz a to ani nevravim o jesennom a zimnom jazdeni.
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 13:34:53
00
Strenki to uz zacina byt dobre cislo aj na to ze sa ta retaz este neroztrhla a nieto ze ti neprepadava mierka :lol: .. Som velmi zvedavy co bude robit nova retaz, urcite potom primeraj k sebe staru a novu.
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 15:25:21
00
arrow_leftGusto0 napísal:
ale predpokladam ze uz ti bude nova skakat na kazete. som zvedavy.

To by sa práveže "nepočítalo..." Ak to má byť ozaj "kóšer," čo predpokladám že u Strenkiho je, tak by stále mala byť pod limitom predĺženia = bez nutnosti meniť pri výmene aj ostatné časti pohonu.

Môžem sa mýliť, ale AFAIK, opotrebovanie kazety a prevodníka nespôsobuje ani tak samotné používanie, ako hlavne používanie s "predĺženou reťazou."
Zobraziť komentár 24.09.2025 - 15:38:49
00
Nazdar. Má niekto osobnú skúsenosť s tým ako sa posunula životnosť reťazí či už k lepšiemu alebo horšiemu s prechodom na novšie 11/12 rýchlostné systémy oproti starým 3x8/9/10? Viem, že čo sa týka šírky reťaze tak najhrubšia je 8 rýchlostná, potom sa to stenčuje. Samozrejme, výrobcovia to asi kompenzujú hlavne u drahších kúskov lepšou kvalitou. Ale povedzme to takto, že ak zoberiem 8 rýchlostnú a 12 rýchlostnú reťaz rovnakej cenovej kategórie, o koľko sa bude líšiť životnosť? Čo čítam hodnotenia na eshope tak niektorí chalani píšu, že menia aj pri menej ako 1000km čo mi príde úbohé a na starých 3x8 si čosi také nepamätám.
Zobraziť komentár 23.11.2025 - 22:07:13
00
Ono porovnávať to podľa ceny úplne nejde. 9s XT je tu na eshope za 19,49 a 12s XT za 30,99. Za dvacku kúpiš 12s SLX. No a tu sa dostávame k ďalšiemu podstatnému údaju, ktorý v tomto prípade vplýva na živostnosť reťaze a to je hmotnosť. 116 článková 9s XT - 304g, 12s SLX - 232G. Takže odpoveď na tvoju otázku je, že životnosť rovnako drahej reťaze bude výrazne lepšia u 9s. Koľko km reálne tá 9s reťaz vydrží neviem, to som nikdy nerátal, tak možno to napíše niekto ďalší.
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 08:35:01
00
Ten rozdiel v zivotnosti medzi 9 a 12 rychlostnymi systemami je velmi vyrazny. Asi tak, ze pokial bezny clovek dal 9s retaz, tak ju nemenil roky (2-3-4). Pri rovnakej urovni tu 12s retaz meni rovnaky jazdec v rovnakych podmienkach minimalne raz rocne.
Ak by si chcel nejaky hruby odhad, tak rozdiel v zivotnosti moze byt tak 3 nasobny. A to hovorim o rovnakej triede (napr. 9s XT - 12s XT), kde samozrejme je ta 12s retaz drahsia.
Jedina retaz, kde som zistil porovnatelnu zivotnost s 9s systemom bola Shimano XTR, na ktorej som minuly rok najazdil (ak si dobre pamatam) cca 4,5 tisica kilometrov. Viackrat som ju pocas roka meral a bol som prekvapeny, ze nie je vytahana.

Presnejsie odhady zivotnosti 12s retazi najdes skor v tejto teme. Vzdy to budu ale odhady, kde na zivotnost velmi vplyva prostredie, sila jazdca a jeho sposob jazdy. Bude to velmi individualne.
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 08:57:40
02
8sp retaz som nikdy nemenil, z coho jasne vyplyva ze jej zivotnost je neobmedzena ...
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 09:25:06
01
8sp retaz som menil stale, tak po cca 700- 800km... zvacsa som pouzival bbb... Teraz XTR 12 sp a cca 4000 km je pokoj...
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 09:57:17
00
No toto potvrdilo plus mínus moje predpoklady. Tiež som niekedy za mlada 8sp reťaz nemenil, len neviem či to bola skvelá výdrž alebo len moje ignorantstvo :D Teraz jazdím 10spd gravel a výdrž je tak 2500-3000km, a to ju pravidelne mažem a čistím.

Ide o to, že si chcem kúpiť oceľový rám a vystavať na tom turistický bicykel. Zamýšľam sa nad pohonom a vôbec nie som názoru, že novšie=lepšie.... možno tam hodím old school 3x8/9 kým to ešte ide dostať. Lepšie ako meniť reťaz každých 800km alebo kupovať XTR reťaz za 50 eur....

Btw, a čo tie Shimano CUES reťaze? Máte niekto skúsenosť? Tam Shimano sľubuje mega výdrž.... tak či je to len marketingový bullsh*t alebo pravda.
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 10:21:17
00
Na turistiku a do divociny 3x9, co opravis a vymenis v ktoromkolvek obchode / servise hocikde na svete... alebo ozeliet rozsah a spachat 1x9
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 10:43:46
02
Mne zatiaľ aktuálne 12sp XT teraz 3000 km
Zobraziť komentár 24.11.2025 - 12:03:20
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty / Reťaze)
keyboard_arrow_up