Ahojte,
možno blbá otázka, ale je vôbec možné zmeniť 3x8 systém za jednoprevodník vpredu s tým, že zachovám zadnú 8-stupnovu kazetu?
Ak áno, aké veľkosti prevodníka odporúčate pre bežné jazdenie v teréne (30, 32, 34 zubov)?
Budem musieť meniť aj niečo ďalšie, napríklad
reťaz alebo skrutky na uchytenie jednoprevodníka?
Samozrejme toto by som si dal vymeniť v servise (takže nechcem sa do toho púšťať sám), ale skôr ma zaujíma či je to vôbec možné a ako to má výhody, nevýhody alebo či proste len vymeniť aktuálny už opotrebovaný 3 prevodník za nový (ten istý model).
Díky
Samozrejme sa to dá, prerobil som tak dva detské bajky a to zdôrazňujem, že detské, lebo sa s tým nejaké veľké
mtb nejazdilo. Ale vždy to v tomto prípade bude kompromis v prevodoch, keďže ti budú chýbať aj ťažké, aj ľahké, ak ponecháš pôvodnú kazetu, ktoré sa nerobia s veľkým rozsahom. Ak tam ponecháš aj prehadzovačku, čo asi budeš musieť, tak tie sa tiež robia s rozsahom prispôsobeným k tým kazetám a 3X8 prevodom, plus nemávajú spojku (clutch), takže ti bude viac v teréne búchať reťaz a môže aj často padať. Musíš si ty zhodnotiť, čo na tom chceš jazdiť. Ak chceš 1x niečo, tak by som potom išiel do Deore 5100 1x11, kde môžeš mať s kľudom prevody 34/11-51 alebo 32/11-51, ktoré sú dostatočné. Len v tomto prípade musíš vymeniť všetko.