No ked to tu tak citam tak mam pocit,ze vela z vas sedi na tom kolecku asi dost naho..vno.
Je uplne jedno ci je rura zahnuta alebo nie.Nema to ziadny vplyv.Akurat na rovnej
sedlovke to mozno bude trocha neesteticky vyzerat ked to nebude relativne v strede liziny.
Predo-zadna poloha sedla musi byt presne nastavena podla jasnych parametrov a nikdy nebudes sediet v predu,alebo v zadu.Je jedno aky je tvar sedlovky.Z velkostou ramu to nema co robit.
Samozřejmě máš pravdu v tom, že předozadní pozice sedla je pro každého daná ideálním nastavením vůči středu. A také nechápu, že tohle tolik lidí ignoruje a klidně si třeba nesmyslně ladí délku posezu předozadním posunem sedla.
Ale nesouhlasím s tím, že bude vždy jen neesteticky posunuté
sedlo pro různé sedlovky. Občas někdo potřebuje pro konkrétní
rám (tedy spíše pro konkrétní úhel sedlové trubky, což není dané jen rámem, ale i výškou vidlice) sedlo tak vzadu, že na rovné sedlovce by to vůbec nešlo nastavit (sedlo posunuté na rovné maximálně do zadu by bylo ještě hrozně málo vzadu). Dokonce znám i případy, kdy někomu nestačila ani sedlovka s menším offsetem + posunuté sedlo dozadu, co to šlo a musel speciálně shánět
sedlovku s větším offsetem (a sedlový úhel byl vcelku průměrný, tedy žádné divné kolo, jen ten dotyčný měl extrémně atypický poměr mezi stehení a lýtkovou částí a potřebuje extrémně vzadu posunuté sedlo).
A naopak někdy sedlovka s offsetemem nestačí ani s maximálním posunutím sedla dopředu (já jsem třeba na svoje jedno kolo musel dávat rovnou, s offsetem i sedlo zcela posunté dopředu bylo ještě o 0,5cm více vzadu než bylo třeba).
A ještě tu je další faktor a to ten, že sedlo posunuté maximálně dozadu, co to jde není především u těžších jezdců dobrý nápad. Už jsem takhle viděl 3x ulomené sedlo v ližinách přesně v místě, kde končí zámek sedlovky.
A poslední faktor je ten, že sedlo na doraz posunuté v lyžinách vzadu nebo vepředu nefunguje úplně ideálně jak má (pružení ližin).
Tedy pokud lze sedlo nastavit pro správnou polohu vůči středu a nejlépe není ani nadoraz posunuté dozadu ani dopředu, tak je jedno jestli sedlovka je rovná nebo s offsetem. Pokud ten rozsah nestačí, je nutno použít příslušnou sedlovku (rovnou/malý offset/větší offset).