Lokalizácia
Formulár sa odosiela

LAPIERRE Fatranský MTB maratón

5. 6. 2010
5. kolo - Cyklomaratónska séria
2. kolo - Valašsko-Považská séria
MTB maratón
Stráňavy pri Žiline (Slovensko)

Propozície, Výsledky, Reportáže, Foto
Zúčastnených bikerov (20)
CraObsGreywolfGwendolynInstinctmorgenJaniakkirikubasLakynoMarianSUPmilsuoborRaverrichardleRoanLVSp4joStictritolunigenaVALE 46vankes
Fatranský maratón je ukážka, ako sa má maratón organizovať :y: Už sa teším na sobotu, aj počasie by už malo byť vybavené ;)

Tomu verím, že tam bude to čo má byť, Len sa všetci vzrušujú nad počasím, a kde by sa čo hodilo, aký je podklad atd. napr. aj o občerstvovačkách. Podla môjho názoru je dobre mať nejaké občerstvovačky a ísť úplne naľlahko, 1 alebo 2x na 80 km zobrať čosi na rýchlo a letíš ďalej. Chcel som len podotknúť že už z tých maratónov robíme cykloturistiku, cyklozrazy . V cieli čakáme oproti víťazovi aj ráztoľko na posledného a to si ešte chcú vybrať asi aj počasie . Nie som najlepší, ale viem na čo mám a to idem. Ale to je asi v inom diskusnom fóre. Páči sa mi, keď sú aj detské kategórie, preto že peloton nám očividne starne. Možno by sme mali do budúcnosti v maratónoch tiež stanoviť pre prilákanie pretekárov asi aj fin.prémie ako v XC . Možno by to pomohlo ku kvalite pretekov čo sa týka účasti kvalitných pretekárov .Sú preteky v maratónoch kde zavítajú zvučné mená z kontinentálnych teamov, ale k nám le n tý istý a aj to pomaly ubúda.Snaží sa každý poriadatel spraviť všetko tip top, ale to nieje len o mase cykloturistov a 5 pretekároch . Preteky sa medzi pretekármi hodnotia aj z iných pohladov. Do čoho sa mmu rátajú body, či s nich niečo má, aká je konkurencia medzi pretekármi dotácia cien atd.
Ale o tom asi niekde inde, či bude pršať alebo nie, závodník ide, lebo to je je povinnosť pokial sa o niečo jedná. pokial nie, potom špekulujú či ísť ,alebo nie a preto tolko diskusii o včetkom možnom.
Každopádne v sobotu som tam za každého počasia aj ked viem že na bedni nebudem.
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 08:52:55
00
RBpro nehnevaj sa ale myslím, že už to s tým hraním sa na "pretekárov" a "cykloturistov" preháňaš...a 1 či 2 občerstvovačky na 80 km...no to by som chcel vidieť :tmi: zober si taký Drásal (mimochodom jeden z najstarších MTB maratónov v ČR), tam je občerstvovačiek na 120 km 9...
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 09:27:38
00
RBPro : Cely sport (a je jedno ci je to cyklistika, futbal alebo gorotky) ziju z masy ludi, ktori to robia pre radost a dobry pocit. SU ludia, ktori sa venuju cyklistike cely zivot na vyssej urovni, potomu su taki, ktori sa venuju inym sportom a cyklistiku robia len preto lebo ju maju radi, beru ju ako doplnkovy sport, ako odreagovanie sa od rpoblemov, vyvetranie hlavy atd... nemyslim si ze bostonsky maraton behaju piati vytrvalci z kene, ktori porazaju cely svet... bezi tam niekolko tisic ludi.
kedze ja som niekolko rokov hraval hadzanu tak nemam pravo zucastnit sa pretekov, maratonu v cyklistike len preto lebo som objektivne na tom fyziicky trocha inde ako celozivotny cyklista ?

to tu je predsa vykonostny sport, naozaj nemam ambiciu zucastnovat majstrovstiev slovenska, europy, sveta, olympiady...

sport na nasej urovni sa robi pre radost. ak si chcu cyklisti zorganizovat preteky len pre uzavretu spolocnost, tak im predsa nic nebrani.

vyska startovneho sa predsa odvija od toho, kolko ludi pride a tym padom ak tam bude len 50 pretekarov a nie 500 tak sa vsetky nalezitosti sa budu zrejme pohybovat na inej urovni
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 09:55:32
00
RBpro a spol. sú telom a dušou cyklisti - pretekári a tak sa k tomu aj stavajú. Ja osobne som lyžiar-zjazdár a bývalý pretekár a teda RBpro plne chápem, o čo mu ide. Pre mňa je bike doplnok. NIKDY nebudem mať výkonnosť ani len nadpriemerných cyklo-amatérskych nadšencov. Maratóny z CMS si ale rád prejdem i keď pľujem dušu, dostávam kŕče a pod, ale idem. Baví ma to. Ako človeka "zvonku" cyklistiky ma skôr zaráža taký nesúlad medzi elitákmi a rekre jazdcami, XC pretekmi a populárnymi maratónmi. Jedna skupina chce pretekať a iná sa len "zúčastniť" a pritom idú na rovnakej trati a dokonca v rovnakej kategórií. Logicky porážajú i najlepších amatérskych jazdcov. Prečo sa i v rámci CMS nevytvorí kategória Elite a Elite Masters (krátka, dlhá) pre tých, čo chcú pretekať na vyššej úrovni. Samozrejme by boli ináč hodnotení (bodovanie, ceny, prémie). Štartovali by o 15 min. skôr, aby sa neplietli s amatérmi a pod. Možno by sa takýmto spôsobom podarilo "zlúčiť" pretekanie s masovosťou a popularitou maratónov. Či sa na masovosti maratónov zarába, alebo nie, neviem posúdiť, ale že by sa mala nejakým spôsobom prilákať.
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 10:35:35
00
to je večná, stará a pravidelne sa opakujúca dilema ...
CMS, ak dobre viem, bola vytvorena nadšencami, ako rýdzo amatérske podujatie,
ktoré časom začalo naberat trošku lepšiu úroven a zrazu masters zistili, že
(medzi seberovnou skupinou napr v česko-slovensku veľkú šancu asi nemajú) a dostať sa, pre nich na bedňu v CMS, nebude až také tažké a tak sa niekolko z nich rozhodlo pozbierať ceny amatérom :x
lebo SZC "pravdepodobne" nema o nich a maratonske preteky nejaký super veľký záujem
dost bolo OT
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 10:54:17
00
jedna vec mi chodí po rozume- ak neprídem autom, tak budú zabezpečené priestory, kde bude možné uschovať si ruksak, prípadne iné veci???

Samozrejme bude fungovať uschovňa na veci aj na biky.. 8) 8) 8)
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 12:14:36
00
Nie som najlepší, ale viem na čo mám a to idem.

len toto keď si povedia objektívne všetci, tak pojde závodiť prvá 10. a možme celé maratóny zabaliť.. pretože kto sa pojde pobiť o 54 miesto?
ja mám práve pocit, že maratóny sú organizované pre ludí, cykloturistov a nie pre (profi)pretekárov! Keby šlo len o pretekárov mal by maratóny organizovať a sponzorovať SZC

... sa niekolko z nich rozhodlo pozbierať ceny amatérom :x

keď už sa rozčulovať tak nad týmto..

nevravím že ako hobby jazdec sa nemožem dostať na bedňu, ale aby som závodil spolu s profi/repre jazdcami? Na druhej strane si možem povedať, že som za nimi len 10min, 30min, hodinu...
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 12:57:08
00
aj niekolko hodin :lol:
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 13:29:37
00
v pripade dobrej trate, bude sa dat prehlasit pri prezentacii zo strednej na dlhu ? ( budem mat viac obcerstvovaciek a beriem aj do sackov :rofl: )
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 13:31:16
00
janosik, ber aj za mňa. Ja na občerstvovačkách nestojím. Iba výnimočne ak niečo stratím ako v 2008mom jednu fľašu v Súľove. Vtedy som nemal ten podivný vak na chrbte. Nemám ho rád, ale na dlhé trasy to treba, lebo fľaše vo vreckách sú oveľa nepohodlnejšie. ;)
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 13:46:19
00
Myslím že RBpro to s "idem na čo mám" myslel skôr v tom duchu - mám najazdené 200 km, na biku som sedel pred 2 mesiacmi - vyberám HOBBY, jazdím 3x do týždňa - vyskúšam polmaratón, makám ako chrt - jasné, že dlhú ... Samozrejme je to individuálne a výsostne založené na rozhodnutí každého pretekára, ale je pravda, že napr. ak má človek oproti víťazovi (bez ohľadu, či ide o U23, ELITE, Masters, alebo extra hobby borca) takmer trojnásobný čas, trošku to s výberom trate nezvládol :worried:
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 13:47:27
00
v pripade dobrej trate, bude sa dat prehlasit pri prezentacii zo strednej na dlhu ? ( budem mat viac obcerstvovaciek a beriem aj do sackov :rofl: )

Bude sa dať....
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 13:48:05
00
napr. ak má človek oproti víťazovi (bez ohľadu, či ide o U23, ELITE, Masters, alebo extra hobby borca) takmer trojnásobný čas, trošku to s výberom trate nezvládol :worried:

proti víťazovi (profíkovi) má 3 násobný, proti hobby víťazovi 2 násobný..
imho ale keďže trasu prešiel výber bol správny..
ten jazdec čo prejde 100km pomalšie (s rozumom) na strednej može viac zadupať a byť v popredných miestach ale čo z toho keď bude nevybikovaný :)
okrem toho málo maratónov čaká fakt na posledného účastníka na trati aby začalo vyhlasovanie a tombola, tak neviem prečo prekáža neskorší dojazd..
a to nehovorím o tom že stačia 2 defekty a už sa neplánovane ide pešo.. alebo zle rozvrhnutá voda a tyčinky a už je hlaďák, kŕče, kríza jak hovado..
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 13:57:43
00
ale je pravda, že napr. ak má človek oproti víťazovi (bez ohľadu, či ide o U23, ELITE, Masters, alebo extra hobby borca) takmer trojnásobný čas, trošku to s výberom trate nezvládol :worried:

nie je. ked pozriem na kolegov aki su spokojni ze za 5 hodin dali 50km trasu ako ich to bavilo a aki su plni zazitkov som presvedceny ze trasu zvolili spravne. aj ked im vitaz dal 2hodiny 40minut.
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 14:08:03
00
Ja by som povedal, že zlý výber trasy je vtedy, keď bude diskvalifikovaný :?:
Zobraziť komentár 01.06.2010 - 14:11:15
00
keyboard_arrow_up