Apropo ten spominany Trojstrom - bol som si to pozriet ci si to zle pamatam alebo co. Moj nazor a rychly nazor je, ze to nie je najvhodnejsi trail na ucenie sa. Koho nezaujimaju dovody moze dalsi text preskocit.
Detajlnejsie:
Vyzera to byt na pekny singlacik ktory sa dal povrtiet este viac, hlavne na tych rovnejsich a rychlejsich usekoch. Na ten singlacik sa pravdepodobne zacali stavat klopky a male skocky. Tie su relativne na riedko a charakterom to potom vyzera tak ako vacsina trailov v mestskych lesoch kde sa medzi roznymi prekazkami zbytocne nic moc nedeje a vyzera to potom tak nejak vtipne (ano i TBK).
Klopky su nizsie, na miestach kde sa da nabrat vyssia rychlost na aku su stavane tie klopky. Niektore su naviac i plytkejsie ako by mohli/mali byt. Moze sa stat ze jazdec co tam prijde sam a bude si chciet skusat tie klopky tak bude z tych klopiek vylietavat (predne
koleso mimo klopky) alebo v klopkach brzdit. Ak tam bude s niekym tak by to slo ale su i lepsie moznosti.
Skocky su nizsie a kratsie, casto bez dopadu. Ak je dopad tak na velmi pomalu rychlost alebo skakanie s nespravnou technikou. Raz je dopad na vacsiu rychlost ale kedze je prirodny, bez upravy, tak neviem ci to bol zamer. Na tych skockoch sa skor nauci nespravna technika lebo jazdcovi zaciatocnikovi bude stacit ze nieco preskoci. Ze to bude len vdaka rychlosti ho trapit nebude.
Je ale dolezite vediet o akom zaciatocnikovi sa bavime lebo ja sa celu dobu bavim o trailovom zaciatocnikovi ktory je uz na
mtb vyjazdeny. Ktory vie ako sa zataca, ktory vie pracovat s taziskom, ktory zvlada nejaky technicky vyslap, ostru zakrutu v strmom kopci, strmsie i rychle zjazdy, pomale schadzanie po korenoch atd. Proste take to bezne jazdenie mimo lahkych ci upravovanych nenarocnych singlacov. Napriklad by mal zvladat bez problemov aspon hrebenovku Inovca alebo nejaky mtb maraton ktory nejde len po zvazniciach (su este vobec take?).
Ak chce taky jazdec zacat jazdit klopky a skoky tak odporucam skor Blue trail na Kamziku. Klopky su vacsie a vyzeraju byt tazsie ale daju sa do nich zvolit rozne rychlosti i rozne najazdy a jazdec vie i sam zistit ako vysoko pri akej rychlosti, aky najazd pri tej ktorej rychlosti atd. Ak tam je s niekym co mu to ukaze a povie co robi zle tak ten usek od krizovania s naucnym je na ucenie sa klopiek super. Daju sa tam tocit dve-tri klopky dookola. Rovnako su tam este pred krizovanim na zaciatku dve malicke lavice i malicky asi stepup a tie su zase vhodnejsie na ucenie sa spravnej techniky skakania. Na konci BT potom ten usek co som pisal niekde x-stran dozadu. Ten i vyzera ze mozno zostane uz len na ucenie sa a pre tych co budu chciet ist dolava na asfaltku.
Uf no to bude na dlho, cize plati to co hore, koho nezaujima reakcia a vysvetlenie tak nech preskoci.
1. Dakujem za postrehy, pls. daj to na na TF, nie som jedony koho to bude zaujimat a vela ludi co tam robi sem nechodi.
2. Ten singlac bol od zaciatku s klopkami co mi pamat siaha, ale bolo ich menej to mas pravdu. Bolo tam vela odklopenych zakrut, zostalo len par ktore branim vlastnym telom.
2. Skoky tam v hlavnej lajne povodne vobec nemali byt, novy ludia zacali robit nove veci. Aj ja tam vidim tu nesurodost to s tebou suhlasim a sam som to opakovane vytykal.
3. Klopky vsetky mali byt povodne nizke a uzke. Stavane na mnlu rychlost z predoslej nizkej klopky alebo plochej zakruty. Problem je ze "vylepsovanim" velke klopky, prestavba odklopenych zakrut na klopky, tvrdsi povrch, sirsia stopa sa trail zrychlil vyrazne. Za posledny rok sa A lajna zrychlila pre mna z 6:30 na 5:40 a to rozhodne nie je mojimi schopnostami. Nemozem pisat za otca toho trailu, ale myslim ze to nemal byt bikeparkovy trail v style Bluetrail s velklymy rychlostami sirokymi klopkami a velkymi g silami. Mal to by hravy POMALY flow trail kde sa ma dat pricuchnut tomu flow bez nutnosti ovladat bikerske ninjutsu a ciernu magiu.
4. Mala hustota prekazok bola trocha umysel aby sa clovek stihol spamatat. Vela ludi ma problem aj teraz, ze je to vraj na husto s doskokom do klopky, aleobo brzdia v zakrutach lebo tvrdia, ze nie je dost miesta pred.
5. ANO, presne o to ide nico preskocit. Aby sa jazdec zaciatocnik odvazil odlepit a vedel, ze instantne neumrie ked stratia
plaste kontakt spovrchom. Aby to zistil bez predoslho n rocneho treningu. Zbavit sa strachu je ten najvacsi problem. To je to jedine co umoznuje detom sa ucit rychlo, neboja sa. Skok ktory skocis ked nic nepokazis je idealny zaciatocnicky skok, Skok kde musis za 1/4 sec urobit 4 veci nie je idealny zaciatocnicky skok.
6.Bluetrail na kamziku je absolutne nevhodny na HT, imho. A je to skoda. Je to proste moc vymlete a vybrzdene. Malo udrzby vlea jazdcov, tahanie bloknutych
kolies skoro vsade lebo velka rychlost a strmy teren. To je teiz dovod preco ma byt Trojstrom podla mna pomaly. Nikto nebude kazdy den zatlapkavat vybrzdene hrby a preto nesmie byt potreba brzdit a uz vobec nie v klopkach.
7.Mala lavica = zla lavica na ucenie. Vysvetlene napr aj tu :
https://youtu.be/_-2_vV4eOCcStep up ? To mi dokonca kamarat co absolvoval par enduro pretekov hovoril, ze to poriadne nevie. To je to posledne co by som sa isiel ucit ako zaciatocnik. Vyzaduje to ovela viac prace s bikom vo vzduchu ako akykolvek iny skok a pritom je na to ovela menej casu.
8.Usek na konci neviem co myslis, ak tu rytmicku cast, tak ano, ale tam je to tak na husto, ze kazda chyba sa okamzite nabali na dalsiu a ani nevies ako, uz je to cle uzke a si tak 2 volny po zadu s pumpovanim. To by som sa radsej isel vozit na Haanovu.
Mas pradu, ze na Trojstrome nie su ziadne naoazj dobre zaciatocnike skoky. Mnohe su vyslovene zle. Hlavne tie co su cez padnute stromy. Bolo to vychodisko z nudze a najprv vlastne len prerolovaci prejazd cez strom. Az noskor rychli jazdci chceli byt este rychlejsi a zacali z toho robit kratke ostre skoky bez dopadov. Vysledok si mohol vidiet. Skok na plocho ta nic neneuci, len sa nezabit ak mas stastie. Mozno konzistenciu ak ti na HT skor neodidu achilovky, alebo zadne koleso. Jednoznacne som za dobudovanie doskokov kde sa sa. A urobit z toho bud nizke a mierne lavice 30 stupnov odraz, alebo step downy (upravou terenu v mieste dopadu).
Ale ako vravim napis to PLS na TF. Tam ti dost pravdepodobne odpise niekto fundovanejsi ako ja.