po tom, ako som konečne dal do poriadku bicykel som sa bol dnes previezť. Možno sa chystáte tiež, zmapoval som trochu situáciu v hore, tak vám prinášam nejaké informácie doprevádzané fotografiami, ktoré vám môžu pomôcť pri plánovaní výjazdov.
Pôvodne som mal v pláne takúto trasu: Nová Dedina - Žuhračka - sedlo pod Rakovcom - Chotárska lúka - naspäť smerom na Čajkov a potom odbočiť pri Zajkovej chate na Rybnícky domec - Rybník.
1. Nová Dedina - Žuhračka: asfaltová cesta je samozrejme odhrnutá, zo začiatku čistý asfalt, neskôr utlačený sneh, takže zjazdnosť veľmi dobrá.
2. Žuhračka - sedlo pod Rakovcom: tento úsek, ako som aj očakával, bol najhorší, sneh nebol vôbec odhrnutý, bola tam len hlboká koľaj od auta. V týchto miestach bolo veľmi veľa snehu, povedal by som že miestami aj do 30 cm. Na bicykli sa dalo veľmi ťažko ísť v stope po aute, pretože výška snehu je veľmi veľká a pri pedálovaní nohami hrabete sneh, takže nasleduje strata rovnováhy a to isté znova a znova. Stopa po aute asi v polovici úseku skončila, avšak mne sa to nechcelo vzdať. Nezostávalo mi nič iné, ako vziať bicykel na chrbát (bicykel sa nedal tlačiť, preboril sa do snehu a zostal stáť) a asi 500 m úsek vo vysokom snehu takto prekráčať, čo by vzalo asi 30 % všetkých síl a prirodzene mi to aj dlho trvalo.
3. Sedlo pod Rakovcom - Chotárska lúka: keď som predchádzajúcim úsekom krvopotne kráčal, veril som, že Karpatská lesnícka spoločnosť si svoje cestičky odhrnie, a môj predpoklad sa aj naplnil. Od protipožiarnej nádrže až po Chotársku lúku bol sneh odhrnutý na asi 10 cm vrstvu, takže ideálne to bolo v stope po aute.
4. Sedlo pod Rakovcom - Rybnícky domec - Rybník: Od protipožiarnej nádrže v sedle pod Rakovcom po Zajkovu chatu bol stav cesty rovnaký ako v predchádzajúcom bode, čiže odhrnuté, vrstva cca 10 cm snehu a utlačená koľaj od auta, v ktorej sa dalo celkom dobre ísť. Neskôr na tomto úseku, asi od miesta, kde sa dá odbočiť na Tekovskú Breznicu to už začalo byť horšie. Sneh bol stále odhrnutý, ale v koľaji od auta sa kolesá na bicykli začali často prepadávať - nebolo to už veľmi vhodné na bicyklovanie. Čo som však nečakal, odhrnutá cesta skončila pri tom modernom posede situovanom asi 500 m za Rybníckym domcom. Po skúsenosti s úseku Žuhračka - sedlo pod Rakovcom som už nemal chuť ani sily sa tím prebrodiť, navyše bolo už dosť veľa hodín a pomaly sa začínalo stmievať. Nebola iná možnosť, ako to otočiť a skúsiť to od Zajkovej chaty do Čajkova.
5. Zajkova chata - Čajkov: asfaltová cesta od Zajkovej chaty smerom na Čajkov bola odhrnutá len krátky úsek, po prvú závoru, ktorá je na križovatke smerov na Vartu a na Čajkov (závora pri hospodárskej budove). Musel som ísť snehom peši, no našťastie sneh bol tvrdší a aspoň bicykel sa dal tlačiť, neprepadával sa. Asi po 1 km takéhoto úseku som bol zachránený, bola tam koľaj od auta, po ktorej sa dalo celkom dobre spustiť opatrne do zjazdu.
Pre: MONITOROVACÍ VÝBOR PLÁNU ROZVOJA VIDIEKA SR/Sekcia lesnícka MP SR
(Na vedomie Predseda výboru)
Dobrý deň pán Marcinek,
obraciam sa na Vás s otázkou, či je možné, aby mohol niekto brániť cyklistom využívať protipožiarne cesty, ktoré boli zrekonštruované z prostriedkov Európskeho poľnohospodárskeho fondu PRV.
Konkrétne sa jedná o okres Levice, protipožiarne lesné cesty v k.ú. Rybník. Približné umiestnenie dotknutej cesty sa dá vidieť tu: http://mapy.hiking.sk/?trasa=mwwiM
Na danej ceste sa opakovane stáva, že tam niekto slovne napáda prechádzajúcich cyklistov, pravdepodobne sa bude jednať o nejakých ľudí z poľovníckej komunity. Z priložených fotografií vidno, že sa tam chystá inštalácia brán. Brániť zneužívaniu ciest motorovými vozidlami by ešte bolo logické, ale neviem si predstaviť, že by sa z Európskeho poľnohospodárskeho fondu na rozvoj vidieka mohli financovať projekty na rekonštrukciu ciest, ktoré by si potom nárokovali využívať výlučne súkromní vlastníci poľovníckych združení.
Rád by som od Vás obdržal stanovisko k tomuto problému, očakávam Vašu radu k tomu, aby cyklistická komunita nebola týmto spôsobom obmedzovaná, prípadne uvítam Váš priamy zásah k náprave tohoto stavu.
Vopred ďakujem a zostávam s pozdravom,
Hoci táto trasa nie je úplne celkom z Levíc a okolia,len jej časť predsa to sem dám,aby sa tu nespomínala stále iba trasa max.okolo Krížneho buka,či protipovodňovej nádrže Rakovec ale aj niečo iné.
Takže trasa Bátovce-Bohunice-odbočka do terénu ku Kamenickému rybníku - Vysoká-Rychňavské jazero- sedlo Pleso-Štiavnické Bane-Počúvadlianské jazero a naspäť po zelenej do Jabloňoviec - Bátovce.
POZRITE
https://youtu.be/HHiDxVlxUUY
https://www.aktuality.sk/clanok/782714/martin-kvietik-korupcia-agrodotacie-oploteny-les-ochranari/
Obora (okolo Rybnickeho domca) je podla publikovanych informacii legalna.
Problem plotov a bran na juhu Stiavnickych nie je nic nove, tu na fore sa to spomina uz nejaky ten rocik.
Dal som dokopy casovy priebeh aj s par komentarmi (neoverene info od miestnych).
leto 2014 - prve stlpy pre brany
jar 2015 - stale len stlpy lesne cesty z eurofondov obnovuje Vahostav
jar 2015 - cudzich v lese neradi vidia...
leto/jesen 2015 - zatvorene brany a ploty pri hlavnych vstupnych cestach
Plebsu sa to nepaci a ozval sa na urady. S nelegalnymi branami to sice nepohlo, ale od zameru oplotit to cele upustili.
jar 2016 - stretnutie s obcanmi Rybnika - zamer mensej obory
leto 2017 - brany bez zmeny
leto 2018 - priprava na oboru
jar 2020 - obora hotova
bonusovy link pre tych, co docitali az sem
Okrem zveri je obora problem najma pre miestnych, tych obmedzuje najviac.
Mozu sa podakovat svojim volenym zastupcom, ze to (zrejme v tichosti) schvalili.
Stanovisko spravy CHKO (spomina sa v clanku), ktorym obora nevadi, ale na Sitne su schopni pokutovat cyklistu za par metrovu jazdu od asfaltky k vrcholu radsej nekomentujem.
Pre cyklistov obora prehradila vyuzivanu pristupovu cestu okolo Rybnickeho domca. Nemusi to ale byt az taky problem, casom sa urcite vyjazdi cesticka okolo.
KLS svoj arogantny pristup zjavne nemieni zmenit - nedodrzali ani to, co slubili na stretnuti s obcanmi - lesnu cestu okolo obory.
Vacsi problem su samotne nelegalne brany - aj na heatmapach je pekne vidiet, ze nie vsetci ich vedia obist.
Ale podla nedavnych prispevkov sa zda, ze aktualne su v lepsom stave.
Dalsia vec je, ze vstupovat do legalnej obory nemusi byt nelegalne.