Moja prva prosba je vsak o nacrtnutie velmi jednoducheho vysvetlenia rozdielov medzi BMX, Enduro, Down Hill, Cross Country a pod. MTB je vseobecny nazov pre vsetky terenaky? Ani nepoznam vsetky tie veci.
Len zakladny rozpis a charakteristiku by som poprosil, totiz, paci sa mi zjazd (ako je napriklad Rohatka), je to Down Hill? Mam za sebou vela zabavy na BMX po terenoch a v skate parku, no chcem vediet, co treba na Rohatku, o aky druh ide a preco to neni vhodne povedzme na iny druh biku ako je ten a ten. Alebo mam rozumiet tomu, ze napriklad na Rohatke sa da robit viacero druhov tohto odvetvia?
Dakujem za odpovede vopred.
posledný komentár: 28. 5. 2020 o 0:31
o-hociom/slovnik-bike-vyrazov-t22151.html tu mas vysvetlene niektore pojmy
rohatku ist na BMXke je dost hard core a neviem co by si tam na tom daval... na kazdu disciplinu mas urceny typ bicykla...
Rohatka sa da dat na vselicom, ale zalezi kolko
BTW// kreativnost pri vybere nicku nadovsetko
o-hociom/slovnik-bike-vyrazov-t22151.html tu mas vysvetlene niektore pojmy
rohatku ist na BMXke je dost hard core a neviem co by si tam na tom daval... na kazdu disciplinu mas urceny typ bicykla...
Rohatka sa da dat na vselicom, ale zalezi kolko
BTW// kreativnost pri vybere nicku nadovsetko
Dakujem za odpoved, ja som tu BMX nespominal preto, ze by som s nou chcel zjazdit Rohatku, ja som ju uvadzal preto, aby bolo jasne, ze nejdem skusat taketo veci so skusenostami s cestakov a pod. Ze mam volaco za sebou. To je vsetko. Akurat mam slabe poznatky v oblasti MTB, tak to tak mozno vyznelo, a prave preto som spomenul tu BMX. V mojom pripade BMX a Rohatka asi vela spolocneho mat nebudu.
Mam pocit, ze vacsina bikerov vyuziva lanovku. Teda pokial sa jedna o bikerov jazdiacich po celej trase, kedze sa najde dost bikerov, co su na jednom mieste a tam si skacu.
teraz sa tam stava nova trat DRIVER 8? konci pri lanovke... ale strasne dlho som tam nebol tak neviem v akom to tam je stave
Je tam napisane, ze v zime je trat pocas lyziarskej sezony uzavreta. Mate dakto info preco? Pokial viem, hlavna zjazdovka (severna strana Kamziku) ma uz roky nefunkcny vlek. To sa tam lyzuje systemom dole zjazd, hore peso? Alebo je to kvoli bezkarskym trasam uzavrete?
Tak toto je vyborna odpoved, presne taketo som potreboval. Dakujem pekne za cenne a prakticke info. Pod pojmom zjazdovy myslis DH (Down Hill)? A este k bajkom, medzi DH, Endurom alebo Freeride je laicky povedane rozdiel len v tom, kolko tlmice pojmu (zdvih)? Alebo tam je rozdiel aj v parametroch dacoho ineho? Pevnost rafikov, brzdy, ram (u DH odolnejsi?) a podobne?
Enduro biky su v kategorii zdvihov okolo 160mm. Mali by byt trosku lahsie, aj ked primarny ucel tychto bikov je zabava dolu kopcom, sem tam skoky, kamene, korene, tak si na nich vacsinou vyslapes kopec aj smerom hore. Cize nizsia vaha je len +. Momentalne sa robi takychto bikov milion, je to v podstate ideal ked chce clovek z kazdeho rozku trosku. Ja na mojom Spesl Enduro jazdim od beznych chodnikov a singletrackov v lese cez narocnejsi teren az po Downhill a freeride.
Freeride biky maju zdvihy okolo 180mm alebo viac. tieto by uz mali zvladat drsne zaobchadzanie, sem tam nejake triky, vela skokov a proste volnu jazdu terenom. Slapanie na takomto biku je uz trosku tazsie, clovek sa potrapi, no zalezi aj od toho, ako si kazdy svoj ram ohadze - milion ludi milion chuti.
Zjazdove biky (Down Hill-ove
no a k rohatke - tam sa da jazdit aj s hardtailom - cize pevny ram s odpruzenou vidlicou a lepsou geometriou. nie je to taky masaker.
Uplne normalne sa jazdi aj pocas zimy, funguje aj lanovka pokial nie je prilis silny vietor
Edit: Nejake pics z tejto zimy. Este stare dobre XC a kokoska
Enduro biky su v kategorii zdvihov okolo 160mm. Mali by byt trosku lahsie, aj ked primarny ucel tychto bikov je zabava dolu kopcom, sem tam skoky, kamene, korene, tak si na nich vacsinou vyslapes kopec aj smerom hore. Cize nizsia vaha je len +. Momentalne sa robi takychto bikov milion, je to v podstate ideal ked chce clovek z kazdeho rozku trosku. Ja na mojom Spesl Enduro jazdim od beznych chodnikov a singletrackov v lese cez narocnejsi teren az po Downhill a freeride.
Freeride biky maju zdvihy okolo 180mm alebo viac. tieto by uz mali zvladat drsne zaobchadzanie, sem tam nejake triky, vela skokov a proste volnu jazdu terenom. Slapanie na takomto biku je uz trosku tazsie, clovek sa potrapi, no zalezi aj od toho, ako si kazdy svoj ram ohadze - milion ludi milion chuti.
Zjazdove biky (Down Hill-ove
no a k rohatke - tam sa da jazdit aj s hardtailom - cize pevny ram s odpruzenou vidlicou a lepsou geometriou. nie je to taky masaker.
Dakujem za vycerpavajucu odpoved, este mam zopar otazok.
Viem, ze cena sa odvija aj od toho, co tam je vo vybave. Ale povedzme, ze mame zrovnatelne kusky. Ako by to bolo cenovo medzi nimi? A hardtail je podla tejto klasifikacie co? Podla tohto na akom druhu jazdia napriklad v prevaznej vacsine napriklad Stupavsky MTB Maraton?
Jazdil si na plastoch s klincami?
Ty kokso, tak to je hardcore, dobre...
BTW/ ogi je vsade!!!
Edit: Treba precitat komentare pod fotkou, az do konca!