Uvidíme koľko sa nás nazbiera na Slovensku a v okolí, ja som pár ľudí videl na maratónoch, ale nepoznám ich. Možme si vymeniť nejaké skúsenosti prípadne súčiastky. 29" sa stávajú populárnejšie aj v našich končinách, aj keď si nemyslím. že by mali prevalcovať 26"-každý nech si jazdí na čom chce! Ja som tiež začínal na 26" a doteraz jednu mám, ale 29" mi je už bližšia a viac mi vyhovuje.
Napíšte čokoľvek čo sa týka tejto témy. Ja som sa práve dočítal, že v Nemecku zrušili/konečne / zákaz štartu 29" na pretekoch. Paradoxné je, že minulý rok som aj u nás na Slovensku čítal nejaké propozície, kde bolo aspoň písané - že štart iba na 26"?!:-( Ale pokiaľ viem u nás nejaké oficiálne obmedzenia nie sú/veď by to bolo asi dosť blbé/ Hlavne na slovenskom pohári sú usporiadatelia radi keď majú čo najviac pretekárov, ale 29" som tam ešte nevidel štartovať.
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
http://velosprint.sk/shop/c.224_570/gary-fisher-paragon-matte-black-titanite-matte-dark-gray-11.p.23811
http://www.trekbikesbb.sk/29-horske-hardtail/haibike-29-big-curve-rcl-2012/
Inak až na tie kolesá (vlastne aj na treku sú dosť slabé) by som určite uprednostnil haibike ak ide o výbavu, v oblasti geo ide každý výrobca v tomto prípade inou cestou - hai kratšia zadná stavba a väčší uhol hlavovky, trek "g2" väčší offset vidlice...
http://issuu.com/pells/docs/pells_bicycles_2012
Aj ten full F9 vyzera velmi podarene a vyzorovo krajsie ako pokriveny GF
http://mtbs.cz/clanek/pells-2012?page=0
Len nechapem preco 29full robia len do velkosti 20".
pato, kedy ide o vybavu? dolezity je ram, vidlica, a este kolesa.
treba si na ten hai sadnut ako to ide. lebo 26'' ht robia vsetci skoro rovnako, ale v 29'' su dost velke rozdiely.
veď som napísal, že kolesá sú na riť na oboch, geo ("klasické" údaje ako horná rámová trubka a sedlová som neporovnával, to nech si on pozrie) je iná, ale obe smerujú k lepšej obratnosti... A materiál rámu myslím nemá cenu riešiť v tomto prípade.
Len ešte som pozrel na ten hai, to nemá tapered hlavovku? To by som zase odporučil ako posun vpred, v tej cene by to mala byť samozrejmosť spolu s pevnou osou aspoň vpredu...
Nazdar, gratulujem k novému biku, potom daj vedieť ako sa na tom jazdí. Tiež som sa po ňom obzeral ale nakoniec vyhrala lepšia cena na spešla...
Trakcia je uzasna pri vyjazde, nedviha ma, vyleziem to co som nevyliezol s 26kou, bez obav sa pustim prudkym zrazom, po rozbehnuti ide ako gula, vyssia miera pohodlia. Uvidime ako sa budu jazdit technicke veci, ale nebojim sa, nemam pocit zeby som mal potrebu chodit na hranu moznosti.
Dokonca sa mi zmestil aj do auta, ked visi za autom trochu vycnieva jedna strana, ale stale v norme
Teraz sa potrebujem zbavit fullu od Giantu, neni mi treba tolko bikov...
a máš ho v tejto farbe? Lebo ak hej vyzerá veľmi dobre, mohol by si ho odfotiť o hodiť si ho do profilu
ale aj na tom asfalte mam pocit ze nekmitam nohami ako hampelman a po rozbehnuti a udrziavani tempa to proste ide, rozbehy - akcekeracia su trosku citelne narocnejsie, ale potom to uz ide.
vcera som pojazdil v terene, tak ako sa mi teraz uzasne prechadzaju rozryte kolaje zo strany na stranu nema chybu, taktiez ked sa rozbehne tak leti a hlta... daleko viacej mozem sediet v sedle, je to jednoznacne pohodlnejsie.
Niekto to tak porovnava, ini tvrdia ze to je blbost, ze 29" HT je cosi na rozmedzi 26" HT a 26" Full. Musim sa k tomu vsak priklonit, aj ked je to asi blizsie k tomu HT.
Miera pohodlia je ovplyvnena samozrejme aj pruznostou a makkostou lacnejsich kolies a ich vypletov a taktiez tucnym sedlom od WTB Pure V Sport. V zasade vybava je OK, pruzinova novinka od RS XC32 je vyborna a hlavne nemusim uz vlacit pumpu a elaborovat tak ako pri Rebe, Foxke ci R7cke...
Udrzbu taktiez vyzaduje, klzaky lestim po kazdej jazde.
Casom mozno nahodime lahke rychle kolesa, XT kazetu (Deore je tazka ako prasa) a pri pohlade na sedlovku a samotne sedlo to vymenou musi tiez schudnut. Zvazujem aj prechod na dvojplatnu, tak ako mam na Zaskarovi.
Karakoram ma udajne geometriu Zaskaru, ked som nan sadol, citil som sa ako doma.
Elixir 1 su zatial v zabehu, kusu uz ale riadne. Hlavne su spolahlive podla vsetkeho co som pocul po servisoch a predajcoch. Elixir 3 ma jediny rozdiel a to v objimke - je otvoritelna (pri demontazi nemusi madlo a radenie dole).
Už by sa na toto prirovnanie mohlo konečne zabudnúť.
P.S. Ale sľubujem, že akonáhle zistím niečo pzitívne tak dám vedieť. hehe