Uvidíme koľko sa nás nazbiera na Slovensku a v okolí, ja som pár ľudí videl na maratónoch, ale nepoznám ich. Možme si vymeniť nejaké skúsenosti prípadne súčiastky. 29" sa stávajú populárnejšie aj v našich končinách, aj keď si nemyslím. že by mali prevalcovať 26"-každý nech si jazdí na čom chce! Ja som tiež začínal na 26" a doteraz jednu mám, ale 29" mi je už bližšia a viac mi vyhovuje.
Napíšte čokoľvek čo sa týka tejto témy. Ja som sa práve dočítal, že v Nemecku zrušili/konečne / zákaz štartu 29" na pretekoch. Paradoxné je, že minulý rok som aj u nás na Slovensku čítal nejaké propozície, kde bolo aspoň písané - že štart iba na 26"?!:-( Ale pokiaľ viem u nás nejaké oficiálne obmedzenia nie sú/veď by to bolo asi dosť blbé/ Hlavne na slovenskom pohári sú usporiadatelia radi keď majú čo najviac pretekárov, ale 29" som tam ešte nevidel štartovať.
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
Je logicke ze vacsie kolesa lahsie prejde cez prekazky ako male, ale ma to tu nevyhodu ze to vacsie koleso je aj tazsie...
prosím Vás, skončite s porovnávaním.
parafrázujem klasika, kto neskúsil 29" nevie čo je cyklistika
EDIT: cross mam 20" a meriam 198cm. tiez to nie je koser a predsa sa mi na tom dobre vozi aj pri vyjazdoch cca 150km nemam pocit ze by mi nieco vadilo.
preto sa nestotoznujem s nazorom ze 29" len pre vyssich (tak ako prispevky nad tvojim)
mozno je opticky smiesne S ci M-ko s 29", ale ked komusi viacej pasuju vacsie kolesa a ich vyhoda, preco nie. A nebavme sa, ze su pomale. Lepsie sady kolies sa uz priblizuju k 26" vaham
Co potom hovorite na cestaky ci krosy? Tie by mali jazdit asi len ludia 178++?
Vratme sa do historie a k marketingu
kedysi nebolo nad jednocap, potom ho vsetci zacali topit a zatracovat a dnes aj ked prepakovany je velmi popularny a šik
Odpruzene vidlice. Vsetci co ste jazdili a mali odpruzenu vidlu, vyjadrenia zavodnikov a ludi okolo (90 roky), nikoho ani nenapadlo viacej ako 63 mm ... a kde sme dneska?
A druhy extrem, kolki uprednostnuju dokonca pevnu karbonovu vidlu na XC?
Nema zmysel sa vadit preco by to malo byt horsie, skalneho zastancu nepresvedcis o opaku (vecne hadky Shm vs SRAM, HT vs Full, 26 vs 29 atd...)
Radsej by som tu cital postrehy ludi co to jazdia a su spokojni
Vcera som skusal Treka na 29" fulla, vyborne
TURBI
a co Ti vadi?
@ yautja: 29" kolesá sú vždy ťažšie - jednoducho sú väčšie, tak nepíš prosím Ťa: "Lepsie sady kolies sa uz priblizuju k 26" vaham" lebo to jednoducho nie je pravda... ked porovnáš lepšiu sadu na 29" a lepšiu sadu na 26", tak ktorá asi bude ťažšia?
@ yautja: 29" kolesá sú vždy ťažšie - jednoducho sú väčšie, tak nepíš prosím Ťa: "Lepsie sady kolies sa uz priblizuju k 26" vaham" lebo to jednoducho nie je pravda... ked porovnáš lepšiu sadu na 29" a lepšiu sadu na 26", tak ktorá asi bude ťažšia?
Fulcrum Red Metal XL rozdiel 100g
Red Power SL 126g
to je skutocne brutalny rozdiel...
celkova skladnost
zatial ma nic ine okrem znamych veci nenapada, o ktorych kazdy vie
MTB Tubeless 114g
MTB Race 98g
povazujes vyssie menovane rozdiely cca 100g pri lepsich sadach ako nesmierne obmedzujuce?
vyvazis to rychlostou a dlzkou na rovnakom prevode pri jednom otoceni klukami a nasledne aj priechodnostou
som zvedavy co sa bude diat, ked vo velkom nastupia 27,5 ako uz aj vyrobcovia komponentov avizuju a chystaju novinky
no vidíš, ako sme sa postupne k tomu dopracovali - takže máme už jednu nevýhodu, na ktorej sa zhodneme a to je určite vyššia hmotnosť biku 2x250g na kolesách + vidla, rám = cca 700-1000g? (pre gramárov je to zásadný argument)
Ja jazdím 29" a spomenul som si ešte na jedno negatívum (neviem, či je to objektívne), ale mal som 1,8 špice a cca po roku sa mi začali postupne lámať špice na zadnom kolese, musel som ich vymeniť za 2mm a bolo to už ok... takže asi špice na 29" kolesách sú náchylnejšie na "únavu" - sú dlhšie, tak sú tam asi vyššie požiadavky na pevnosť...
tak to to ma dostalo hned tam utekam
To uz sa ale bavime o porovnani hmotnosti celeho bajku. Na vidlici a rame samozrejme este 29" nieco priberie, rovnako ako na dlhsej retazi. Ty si ale porovnaval hmotnost kolies a to Tvoje porovnanie bolo neobjektivne. V sumare bude 29" bajk pri rovnakej vybave o cca 800-900 gramov tazsi. To, ci to vykompenzuje inymi vyhodami, je druha vec. Nie je to tragicky hmotnostny rozdiel.
Peter78: Nie, tych 250g je rozdiel v hmotnosti setu, nie jedneho kolesa. Otazne je, ci tie kolesa maju rovnaku alebo nizsiu tuhost. Myslim si, ze maju nizsiu, ale to nie je teraz az tak podstatne.
ked sa nejaky chudak trapi a pyta radu, vsetci si z neho robia srandu.
virtualni raideri su najlepsi - JPP tomu prasklo to a pocul som...
kazdy jeden tu chyta za slovicka a nafukuje
kolega co zacal toto forum mal uplne iny zaujem a cele sa to akosi zvrhlo a doj3ba10
potom vidis "hradzarov" na Scalpeloch bez jedineho naznaku jazdy v terene, ale ovesany podsedlovymi brasnami a prisrobovanou 20cm dlhou pumpou na rame, samozrejme cim drasi bike tym viac usetrit na "prilbu mi netreba" atd...
MARIANF
rad ti ukazem tie miesta a som zvedavy kto skor zbehne a vybehne, asi dalej ako hranicne bufety na petrzalskej hradzi nechodis a nevies ako to tam je navysene a strme