..ahoj, som len cyklista-amater a chcem si kupiť "nový" bicykel (asi z tunajsieho bazaru ) doteraz som mal uplne obicajny ale treba trochu aj sportovať a tak trochu spekulujem, ze aky typ sa kupuje pre jazdu v terene ale v terene "hore - dole" t.j: cca (3-10)km stupanie a potom dole kopcom ale aj strmším, samozrejme odrážky smyky a kamene..ak by to bolo po "pekných a rovných" lesných cestičkách nepoviem ale rozbyté cesty a pod?.. čo poviete? ..ide mi len o to, či crossovy vydrží napríkad ten istý nápor na rám, rafy atd..a či vôbec má zmysel o tom uvažovať pri cene bicykla do cca 500€..
a prečo nie. Veď 29" je "plnohodnotny" horsky bike a keď na to pride tak tam hodiš aj crossove plašte. a pokiaľ sa niekto nevie rozhodnuť či si ma kupiť mtb alebo cross, tak toto je taka zlata cesta... (OT: podľa mňa je 27.5" blbosť)
Tie udaje o 26", 27.5" resp 29" su rozmermi aj s pneumatikou. Ta moze byt rozna a preto nie su presne. Prezil som jednu vasnivu hadku na tu temu a nasiel normu. http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_wheel Tu mas citat (citát):
Mountain bike wheels
A 29" and 26" Mountain Bike wheel
26 inch wheel/ISO 559
26-inch clincher tires (with inner tubes) are the most common wheel size for mountain bikes. This tradition was started initially because the early mountain bike pioneers procured the wheels for their early bikes from American-made bicycles rather than the larger European standards in use. The ty*****l 26-inch rim has a diameter of 559 mm (22.0") and an outside tire diameter of about 26.2" (665 mm). Increasingly common are tubeless tires conforming to the UST (Universal System Tubeless) standard pioneered by French wheel manufacturer Mavic in conjunction with tire manufacturers Hutchinson and Michelin.
29 inch wheels/ISO 622
Main article: 29er (bicycle)
“29-inch wheels”, which also conform to the popular 700C (622 mm diameter clincher wheel standard) are becoming more popular for not only cyclocross bikes but also cross-country mountain bikes for larger riders. Their rim diameter of 622 mm (~24.5 inch) is identical to most road, hybrid, and touring bicycle wheels, but are ty*****lly reinforced for greater durability in off-road riding. The average 29-inch mountain bike tire has an outside diameter of about 28.5" (724 mm). There are advantages and disadvantages associated with this change discussed in detail in the main article.
ak si kúpiš 29" MTB, tak tam stačí len hodiť Crossové plášťe a máš Crossový bike btw. rozdiel medzi 28 a 29" je len v plášti. velkosť ráfika je tá istá
Treba mať dostatočné miesto v zadnej stavbe a mostík vidlice tiež musí mať nejakú rezervu.
Samozrejme geometria a výbava crossového bicykla a 29" mtb je iná, takže z crossa plnohodnotný 29" mtb vo väčšine prípadov nebude Ale cross ktorý zvládne vďaka iným plášťom aj nejaký terén, to hej.
OK no tak vlastne to je naozaj univerzálny bike...
Univerzálny bike neexistuje . Cross bude vždy cross aj keď tam dáš hrubšie plášte (ostanú ti crossové prevody,ostane crossová vidlica nevhodná do terénu,..), MTB bude vždy MTB aj keď naň nahodíš hladké gumy na cestu. Ani z 29" neurobíš plnohodnotný cross len tým že prehodíš plášte, maximálne sa trošku priblížiš vlastnostiam iného typu bicykla.
Keď sa podívám na rozmer tak ten krosový je aj širší... Ale ten MTB má zas kalíšky... Dodnes som žil v presvedčení, že 29" koleso má aj väčší priemer ráfika...
A to 27,5"???
Inak niekde som tuším zbadal aj rozmer 635... To je zas nieečo iné?
ak si chceš kúpiť cross a hodiť tam MTB plášte tak máš problém.. vidly bývajú na crossoch dosť lacné, prevodníky sú viac do rýchlosti a v kopcoch by si mohol mať problém s ťahšími prevodmi. rám na Crosse je skôr trekový - posed je viac vzpriamený. kolesá bývajú menej tuhé.
MTB má jednu nevýhodu: lahšie prevody ako cross, na ceste môžeš mať problém že už nebudeš mať "čo zaradiť" proste pôjdeš na maximum.
proste všeko má svoje plus a mínus.
ak si chceš kúpiť cross a hodiť tam MTB plášte tak máš problém.. vidly bývajú na crossoch dosť lacné, prevodníky sú viac do rýchlosti a v kopcoch by si mohol mať problém s ťahšími prevodmi. rám na Crosse je skôr trekový - posed je viac vzpriamený. kolesá bývajú menej tuhé.
Akoze s krosovým bicyklom sa neda ist do kopca?
Chapem ze si chcel povedat, ze kros nemozno vyuzivat 100% ako MTB ale sirsimi gumami by som ho posunul (na stupnici od cestaku po MTB) viac k MTB. Len zatial neni doma rám tak neviem či sa tam bude dat nasadit sirsia guma... Ale podla vsetkeho do vidli by to slo (Ta je siroka dost aj na 3"pneu)
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Volakde som sa dočítal, že ráfiky u 28 a 28" sú 622xYX? Ale to musí byť hlúposť nie?
Mountain bike wheels
A 29" and 26" Mountain Bike wheel
26 inch wheel/ISO 559
26-inch clincher tires (with inner tubes) are the most common wheel size for mountain bikes. This tradition was started initially because the early mountain bike pioneers procured the wheels for their early bikes from American-made bicycles rather than the larger European standards in use. The ty*****l 26-inch rim has a diameter of 559 mm (22.0") and an outside tire diameter of about 26.2" (665 mm). Increasingly common are tubeless tires conforming to the UST (Universal System Tubeless) standard pioneered by French wheel manufacturer Mavic in conjunction with tire manufacturers Hutchinson and Michelin.
29 inch wheels/ISO 622
Main article: 29er (bicycle)
“29-inch wheels”, which also conform to the popular 700C (622 mm diameter clincher wheel standard) are becoming more popular for not only cyclocross bikes but also cross-country mountain bikes for larger riders. Their rim diameter of 622 mm (~24.5 inch) is identical to most road, hybrid, and touring bicycle wheels, but are ty*****lly reinforced for greater durability in off-road riding. The average 29-inch mountain bike tire has an outside diameter of about 28.5" (724 mm). There are advantages and disadvantages associated with this change discussed in detail in the main article.
Samozrejme geometria a výbava crossového bicykla a 29" mtb je iná, takže z crossa plnohodnotný 29" mtb vo väčšine prípadov nebude
Univerzálny bike neexistuje
29" ráfik RÁFIK ACO KRYPTON PRO 29 622X17/32
700C ráfik RÁFIK ACO ARGON CROSS 622X18/32 ČIERNY
Keď sa podívám na rozmer tak ten krosový je aj širší... Ale ten MTB má zas kalíšky... Dodnes som žil v presvedčení, že 29" koleso má aj väčší priemer ráfika...
A to 27,5"???
Inak niekde som tuším zbadal aj rozmer 635... To je zas nieečo iné?
Čo keď som na tom opačne?
MTB má jednu nevýhodu: lahšie prevody ako cross, na ceste môžeš mať problém že už nebudeš mať "čo zaradiť" proste pôjdeš na maximum.
proste všeko má svoje plus a mínus.
Akoze s krosovým bicyklom sa neda ist do kopca?
Chapem ze si chcel povedat, ze kros nemozno vyuzivat 100% ako MTB ale sirsimi gumami by som ho posunul (na stupnici od cestaku po MTB) viac k MTB. Len zatial neni doma rám tak neviem či sa tam bude dat nasadit sirsia guma... Ale podla vsetkeho do vidli by to slo (Ta je siroka dost aj na 3"pneu)
Ideš kupovať nejaký cross alebo MTB ? Alebo skladať, keď čakáš na rám ??