Ahojte, moj prehlad bicyklov ustal niekde v obdobi, ked sa este pocitali prevody 3x... Ja mam 3x9 a mnazelka ma stary srot 3x7. Chcela by nieco lepsie, aby stihala za mnou do kopca. Ale teraz som trosku mimo. Videl som, ze niektore maju len 2x9, niektore len 1x10 a pod. Ktora varianta by sa co najviac priblizovala alebo bola alternativou k mojim 3x9 (to uz tazko zohnat). Vdaka za objasnenie.
Tu si to vies porovnat s existujucim bicyklomhttp://www.gear-calculator.com/ . Mas tam moznost naklikat dva rozne bicykle (Compare), jeden napriklad 3x9 a druhy 1x11, nastavis si pocet zubov, upravis velkosti kolies (Tire size, tiez na to maju vplyv) a v display si navolis napriklad speed - to ti nad kazdym prevodom hore zobrazi rychlost pri nastavenej kadencii.
to či niekto stíha do kopca nie je o počte prevodov...podstatnejšie je aké prevody...3x7 to bude vzadu asi len max.28z,vpredu asi na malej 24 alebo tiež 28z... mohol si napísať konkrétnejšie- nevládze na najľahšom prevode?
Za mna urcite 1x X ak na to bude budget. Pre mna zacalo davat 1 x X zmysel ked dosiahlo kompletny rozsah ktory som mal na 2x11 ,( resp takmer kompletny ako na 3x10 (3x9) s 36z kazetou)
Takyto rozsah je k dispozici na 1x12 pohonoch s kazetou 10-51. Takze ak kupis bajk s kazetou 10-51 nebude ti nic chybat takmer urcite. Ani najpomalsi ani najrychlesji prevod. A zmenou poctov zubov vpredu to vies cele zrychlit alebo spomalit. Ale mozno si mal aj napisat za kolko to ma byt € bajk, lebo to co spominam je okolo 1000 a viac.
Skoda tych 12x prevodov, to iste ide spravit i na 11x tam by rozdiel nemat byt, mozno tak v rozsahu na sadach. Zacali ale tlacit dvanastku tak je to len na 12tke. Napr existujuce 11stkove kazety 9-46 je ten isty rozsah ako 12x10-51. Preco nie je 11x10-51 ale len 11x11-51?
vrabc0 no marketingove oddelenie shimana by ti to vysvetlilo... ked ma konkurencia 12 nemozes tvrdit ze 11 je lepsie. Tak sa prostre rozhodlo. Nasledujuca generacia pohonov shimana pride pravdepodobne s prakticky zbytocnou ale marketingovo potrebnou 53z kazetou. resp mozno sa im na spline orech podari dostat 9z. Ale ked som to montoval teraz, na to tam moc priestor nevidim.
Ale pravda je ze na 12ke to lepsie odstupnujes ako na 11ke.
1 x niečo je jednoduchšie na radenie a môže to byť lepšie pre tých čo mali s radním problémy. Zas na druhej strane sú tie systémy ako 1x11, aelbo 1x12 a hlavne tie 12 kolové drahšie a teda nejazdím to dlho, no som zvedavý na životnosť. Pre rekreačného bikera/bikerku by som sa nebránil napr. ani 2x10. Ten systém je lacnejší a samozrejme keď niečo zoderieš tak nemusíš kupovať napr. kazetu za 100 a viac €, ale kúpiš tak za 50. 2x10 som jazdil asi 8 rokov a celkom mi to sedelo, teda viac ako 3x9. Ale všetko má aj výhody aj nevýhody. zas na prevodníkoch sú menšie zuby a nedá sa vo väčšine prípadov použiť normálny napinak a v rozbitom teréne zvykne reťaz padať. No záleží či niekto ten náročný kamenistý terén aj bude jazdiť Ak nie, tak by to mohla byť dobrá voľba
Zvysok si vyklikaj sam, daju sa porovnat len dva bicykle. Ak niecomu nerozumies tak sa spytaj.
- Trojuholniky su prevody, 3 riadky kazdy pre jeden prevodnik. 2 bicykle cize 2x po 3 riadky, vpravo naboku kazdeho riadku je pocet zubov na prevodniku. V trojuholniku je pocet zubov na kazete na danom prevode, nad trojuholnikom zase rychlost pri nastavenej kadencii (pocet otoceni klukami za minutu). Horny trojrad je tvoj bicykel na 26", dolny bicykel tvojej zeny.
- Ako vidis rozdiel tam je v rozsahu prevodov, ty mas ako keby o 4 prevody viac, 2 smerom nadol a dva smerom nahor. Ty vies utiahnut rychlost 6,75-38,5 km/h, zena 8,82-30,3 km/h pri nastavenej kadencii 70 ot/min a 26" kolesach - Pri zmene nastaveni klikni najskor hore na zobrazene prevody, tym si nastavis bicykel ktory chces upravovat.
Bud to uprav alebo vytvor nanovo s tym ze jeden bicykel bude ten ktory mate a voci ktoremu chces porovnat druhy bicykel z tych ktore si sem postol. Ked to naklikas uvidis rozdiel tak ako ho vidis v tom odkaze co som dal medzi vasimi dvomi aktualnymi bicyklami. Vies si upravit pocet zubov na prevodniku (je mozna vymena) a podla toho co uvidis si vies rozmysliet ktore prevody obetujes... napriklad ako casto aktualne pouzivas najtazsi prevod? nebude lepsie ho ozeliet a mat rovnaky lahky prevod ako teraz?
Ja by som zvolil nieco ine. 3x je zbytocne. 1x nema tak rychly prevod napriek tomu ze stary bajk ma viackolecko 14-28. Samozrejme ak ani teraz nevyuzije 48/14 tak nemusis hladat. V ponuke je kopa 2x9.
Vsetci ti tu radia ze daj to do gearcalculatoru ale asi s tym porebujes pomoc ci ?? Takze, cim je mensi pocet zubov vpredu a väcsi vzadu tak tym je prevod lahsi. Napr:
Tvoj bike: 26/34 = 0,76
Manzelkin bike: 28/28 = 1
Cim je cislo za = mensie tym je prevod lahsi. Pri 2x systeme bude najlahsi prevod nieco ako 26/34 alebo 26/42… podla toho aky ma bike setup, pri 1x systeme to bude nieco ako 32/42,46,50,51
no minimalne z cenoveho dovodu je lepsie 3x9 ako 1x12, kedze nie vsetci sme milionari.
No to urcite ano to nehovorim len chalan hore pise ze ma bajky aj 1x11 aj 1x12 a 3x9 a vybral by si 3x9 takze u neho peniaze problem nejsu, tak ma zaujima preco ho ma najradsej. J asom sa vozil aj na 2x aj 3x aj 1x a urcite by som svoj 1x za nic nevymenil, tak som chcel vediet ako sa na to pozera on a preco mu vyhovuje viac 3x
Treba počítať ak prechádzate z 26" na 29" a koľko ste do toho ochotní finančne dávať. Pokiaľ máte skúsenosť dobre radiť a kombinujete terén s cestou, napr. terén 20% trasy stupania, vlnovitý terén a zvyšok cesty asfalt, budete pri 1 prevodníku vyyužívať poväčšine krajné pastorky a kvôli tomu častejšie meniť novú kazetu za vyše 200€. Čisto v teréne je 1 prevodník určite lepší.
12sp radenie je citlivejšie, stačí šprajcnut konárom do šaltra a treba vedieť servisovať, bol by inak častejšie v servise. Kazety 10-52z stoja 220-460€. Pri 2x11 kúpite kazetu 11-42 za 43€. a myslieť na to aký orech má náboj. Ideálne je, keď máte na viacerích bicykloch rovnaký počet prevodov a môžete meniť reťaz komu sa zoderie skôr, tak isto náhradnú rychlospojku, je vhodné ju nosiť na výjazdy so sebou.
Keď už platiť za nový bicykel, pri lacnom 1x11 , tak ako teraz bude určite cítiť chýbajúce prevody, ak nie ste vytrvalostní jazdci. To by bolo vhodné po hrázdi s detmi. Ak nebudete meniť veľkosť kolies, skúste si cvične na jednom výjazde nepoužívať najväčši prevodník, ale lepšie je si bicykel s 1x12 požičať na celý deň. Raz výskúšať, je lepšie než 100x čítať radu fyzicky zdatného, alebo pohodára, ktorý občas zosadne, alebo ho nenaháňa čas. Matematicky kazete 9-52z (219€) bude chýbať ľahký, alebo tažký prevod.
Je to tu: http://gears.mtbcrosscountry.com/#29I1123I36683X29I1123I23531X29I399I23531X26I37I8181X27.5I1371I7892
vrabc0 mať doma v zásobe 4ks 11sp reťazí a 8ks 11sp rychlospojek v poháriku. Parťák pribalil do brašničky na 9sp bike omylom na 12sp spojku a potom sa trápil s nitovaním. Rovnako to má mullet, kde sa nedá prehodiť plášť na dojazdenie. Alebo u nabíjačiek mobilov, majú rozdielne konektory, nemôže mi ju kolega požičať.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Takyto rozsah je k dispozici na 1x12 pohonoch s kazetou 10-51. Takze ak kupis bajk s kazetou 10-51 nebude ti nic chybat takmer urcite. Ani najpomalsi ani najrychlesji prevod. A zmenou poctov zubov vpredu to vies cele zrychlit alebo spomalit. Ale mozno si mal aj napisat za kolko to ma byt € bajk, lebo to co spominam je okolo 1000 a viac.
Ja pouzivam tento porovnavac http://gears.mtbcrosscountry.com/#26I1I1 je pre mna citatelnejsi.
Ale pravda je ze na 12ke to lepsie odstupnujes ako na 11ke.
savings CTM CHARISMA 1.0 27.5 dámsky bicykel, biela perleť/mint
289 € savings
MOC 459 €Zvysok si vyklikaj sam, daju sa porovnat len dva bicykle. Ak niecomu nerozumies tak sa spytaj.
- Trojuholniky su prevody, 3 riadky kazdy pre jeden prevodnik. 2 bicykle cize 2x po 3 riadky, vpravo naboku kazdeho riadku je pocet zubov na prevodniku. V trojuholniku je pocet zubov na kazete na danom prevode, nad trojuholnikom zase rychlost pri nastavenej kadencii (pocet otoceni klukami za minutu). Horny trojrad je tvoj bicykel na 26", dolny bicykel tvojej zeny.
- Ako vidis rozdiel tam je v rozsahu prevodov, ty mas ako keby o 4 prevody viac, 2 smerom nadol a dva smerom nahor. Ty vies utiahnut rychlost 6,75-38,5 km/h, zena 8,82-30,3 km/h pri nastavenej kadencii 70 ot/min a 26" kolesach - Pri zmene nastaveni klikni najskor hore na zobrazene prevody, tym si nastavis bicykel ktory chces upravovat.
Bud to uprav alebo vytvor nanovo s tym ze jeden bicykel bude ten ktory mate a voci ktoremu chces porovnat druhy bicykel z tych ktore si sem postol. Ked to naklikas uvidis rozdiel tak ako ho vidis v tom odkaze co som dal medzi vasimi dvomi aktualnymi bicyklami. Vies si upravit pocet zubov na prevodniku (je mozna vymena) a podla toho co uvidis si vies rozmysliet ktore prevody obetujes... napriklad ako casto aktualne pouzivas najtazsi prevod? nebude lepsie ho ozeliet a mat rovnaky lahky prevod ako teraz?
Tu je podla mna prehladnejsi porovnavac
http://gears.mtbcrosscountry.com/#28I478I494X27.5I706I208X27.5I1123I35357
Pozerat musis na to max/min ratio. Teraz je minimum 1, co je zle pre rekreacneho jazdca do kopca. Pri maxime zase musi vediet ci jej to staci.
Tvoj bike: 26/34 = 0,76
Manzelkin bike: 28/28 = 1
Cim je cislo za = mensie tym je prevod lahsi. Pri 2x systeme bude najlahsi prevod nieco ako 26/34 alebo 26/42… podla toho aky ma bike setup, pri 1x systeme to bude nieco ako 32/42,46,50,51
Druhy bike 22/36=0,61
Ako niekto kto ma 2 biky jeden 1x11 a druhy 1x12 vezmi ten 3x9 ?
Druhy bike 22/36=0,61
Ako niekto kto ma 2 biky jeden 1x11 a druhy 1x12 vezmi ten 3x9 ?
Z akeho dovodu je podla teba lepsie 3x9 ako 1x11/12 ?
No to urcite ano to nehovorim len chalan hore pise ze ma bajky aj 1x11 aj 1x12 a 3x9 a vybral by si 3x9 takze u neho peniaze problem nejsu, tak ma zaujima preco ho ma najradsej. J asom sa vozil aj na 2x aj 3x aj 1x a urcite by som svoj 1x za nic nevymenil, tak som chcel vediet ako sa na to pozera on a preco mu vyhovuje viac 3x
12sp radenie je citlivejšie, stačí šprajcnut konárom do šaltra a treba vedieť servisovať, bol by inak častejšie v servise. Kazety 10-52z stoja 220-460€. Pri 2x11 kúpite kazetu 11-42 za 43€. a myslieť na to aký orech má náboj. Ideálne je, keď máte na viacerích bicykloch rovnaký počet prevodov a môžete meniť reťaz komu sa zoderie skôr, tak isto náhradnú rychlospojku, je vhodné ju nosiť na výjazdy so sebou.
Keď už platiť za nový bicykel, pri lacnom 1x11 , tak ako teraz bude určite cítiť chýbajúce prevody, ak nie ste vytrvalostní jazdci. To by bolo vhodné po hrázdi s detmi. Ak nebudete meniť veľkosť kolies, skúste si cvične na jednom výjazde nepoužívať najväčši prevodník, ale lepšie je si bicykel s 1x12 požičať na celý deň. Raz výskúšať, je lepšie než 100x čítať radu fyzicky zdatného, alebo pohodára, ktorý občas zosadne, alebo ho nenaháňa čas. Matematicky kazete 9-52z (219€) bude chýbať ľahký, alebo tažký prevod.
Je to tu:
http://gears.mtbcrosscountry.com/#29I1123I36683X29I1123I23531X29I399I23531X26I37I8181X27.5I1371I7892
To si ako myslel? Mi to prijde ako keby si nespravne pochopil tocenie viacerych retazi a len sa snazis zopakovat to co si niekde pocul.