To naozaj 650B a 29´´ su natom naozaj lepsie?
Tým nechcem povedať, že väčšie kolesá sú nanič... Len mám pocit, že o dákych 10 rokov, keď sa 27" a 29" okukajú, budeme mediálne masírovaní reklamami a správami o neuveriteľných výhodách, ľahkosti a obratnosti úplnej (oprášenej) novinky: 26" bikoch
edit: Skúste si schválne zmerať kolesá, najmä ak máte rozmer aspoň 26x2.25 alebo viac... Či sa náhodou už teraz nevozíte na nejakej dvadsaťsedmičke...
Nezdá sa ti vôbec podozrivé, že sa prakticky v priebehu troch rokov vyrojili dva nové "najlepšie" štandardy veľkosti MTB kolies? Ozaj si myslíš, že je to len kvôli ich výhodám, a nie kvôli peniazom?
Trošku off-topic: zlá odpružená vidlica (ťažká + nefunkčná) je horšia ako pevná. No vymizli pevné vidlice na najlacnejších MTB, na ktorých sú odpružené úplne zbytočné. To isté platí pre shitovské kotúčovky... Pretože si to nikto nekúpi, keď je presvedčený reklamou/predavačom, že musí mať to "lepšie". Pričom keby sa nechal presvedčiť vlastným zdravým úsudkom, dospel by k inému rozhodnutiu... Proti reklamnej masáži sa netreba očkovať, stačí rozmýšľať.
A nehnevaj sa, ale naznačiť, že mám slabosť pre konšpiračné teórie a zároveň považovať hodnotenia bežných užívateľov za autentické je tak trochu smiešne. Či sa mi osobne na tom spomínanom 29" fulle jazdilo lepšie preto, že to bola 29tka, alebo preto, že to bol najvyšší karbónový model, alebo preto, že to bolo iba niečo iné oproti 26tke, to je čisto subjektívny pohľad. Nie autentické hodnotenie bežného užívateľa. Všimni si tiež, ako nejednoznačne končia rôzne porovnávacie testy 26, 27,5 a 29" modelov. Z posledných, čo som čítal, si spomínam na test vo Vele, kde sa dalo dočítať o desiatkach výhod/nevýhod jednotlivých rozmerov, bez jednoznačných záverov. Pretože kým to človek neskúsi sám, tak nevie. Toľko k autentickým názorom...
Vôbec im nevadí,že číslo 27,5" je klamstvo,skutočný rozmer by mal byť 27" keďže priemer ráfiku je len o 25 mm viac ako v prípade "starého" rozmeru 26"
Ak sa na tieto nové akože 27,5" ráfiky nasadia plášte od rovnakého výrobcu v rovnakej šírke-napr:2,25 reálne zväčšenie priemeru kolesa bude práve len o tých 25 mm,čo je vlastne necelý palec.
Jazdiť sa na tom bude samozrejme dobre,keďže sa dobre jazdí aj na 26" kolesách ...
Trocha počtov-ráfik akože 27,5" má priemer 584 mm,ráfik 26" má 559 mm,t.j. 584-559=25 : 2,54 =0,984"
Samozrejme tento nový rozmer sa presadí,len poukazujem na to,aký mocná je sila marketingu,že im nevadí uvádzať skreslené fakty.
inak dnes som si zasa super zajazdila na tej hnusnej 26 bez pevnej osi, fakt hnusneee to bolo ,cele sa to skrucalo podomnou jako had hehehe
nastastie viac jazdim a menej teoretizujem na fóre
andrej25: inak provnanie s ukrajiomu a sobi, to je fakt vystihujuce
Keď už tak by som šiel radšej do "27,5" lebo pri pohľade na "29" mi príde ťažko od žalúdka
Toť môj skromný názor
... a to že "KONIEC "26" kolesám mi trhá srdce