Ahojte, kde inde si ist po radu ako sem. Mam starsi Lapierre Zesty a v shope som objavila Lapierre ZESTY TR 4.9. Hladam bike do 3000€. Po pade uz nejdem robit blbosti, proste si chcem fajne zajazdit. Dakujem.
Ak je bike dostupny v tvojej velkosti tak by som ho bral, nakolko s dostupnostou su este stale relativne problemy. Ako alternativy YT Yzzo, Spectral 125, Giant Trance atd. Celkom malo si napisala takze sa tazko radi. Do buducna vzdy uved link na bike, ktory chces nie len nazov.
No YT Izzo stojí najlacnejší model 3400 €. Spomínaný Spectral 125 sú skladom všetky okrem najmenšej veľkosti a AL 6 stojí 3000 € a je to pekne vybavený bike, len tá hmotnosť je tam dosť vysoká 15,4 kg, myslím, že je to pri Mkovom ráme, no za mňa to nie je málo. Ten bike ale isto zvládne dosť a má parádnu geometri. No na menej náročný terén by som asi hladal niečo ľahšie. Ten Zesty je tiež dosť ťažký. No pri hliníku a vyšších zdvihoch to bude pri 29" a tom rozpočte pri trailovom biku asi dosť podobné. Prípadne ak by stačilo 120 mm, tak toto by mohla byť dobrá voľba https://www.velocity.sk/sk/bicykle/orbea-oiz-h20-4 bol by to aj dosť rýchly bike. Ak ale niečo viac trailovejšie a vyššia hmotnosť by nebola problém, tak asi ten Spectral, či už 125 mm alebo klasicky s vyšším zdvihom
Začneme tým, že definuješ, čo vlastne chceš jazdiť.
Spectral je už skôr smerom na skoky a tvrdšie trailové jazdenie - teda zvládne aj celodenné výlety, ale ak to má byť priorita, tak bude overkill.
Čo taký canyon neuron? 6 wmn je dostupný niekedy v lete a 7 wmn trochu neskôr, obidva do 3000€, len netuším akú máš veľkosť.
Je to trochu menej na trail, viac na dlhšie výjazdy, ale zase to neznamená, že žiadne traily nezvládne. (bol som prekvapený koľko ich bolo v Nemecku v bikeparku)
Hej Neuron by mal byť dobrý univerzál a isto zvládne toho veľa. A tak keď chce niekto jazdiť traily a teda prakticky skoro všetko okrem vyslovene DH a veľkých skokov, tak by mu mal stačiť. Tá sedmička vyzerá dobre aj výbavou a hmotnosť cca 14 kíl. Prípadne za 3000 je už aj pekne osadený karbón https://www.canyon.com/cs-sk/horska-kola/trail-bikes/neuron/cf/neuron-cf-8-wmn/3161.html?dwvar_3161_pv_rahmenfarbe=RD%2FPK a tam je hmotnosť samozrejme nižšia a komponenty tiež veľmi slušné.
Ideálna hmotnosť biku pre dievča a teda asi aj pre chlapa myslím čím nižšia, tým lepšie aspoň pokiaľ chce na tom niekto jazdiť aj dlhé trasy. Ale je to všetko hlavne o kondičke. Na Spectrale jazdievam 50 km aj viac a Predtým som jazdil na podobnom biku aj 100 km, no to už bolo dosť trápenie, ale tých 50 s primeranou kondičkou sa dá aj na ťažšom biku.
A koľko bike zvládne je hlavne o tom ako čisto na ňom jazdec ide. Niekto zvládne viac s xc bikom ako iný na endure a môže mu vydržať aj ľahší bike dlhšie, pokiaľ jazdí čisto.
My čo tak čisto nejazdíme máme ťažšie biky, ktoré toho viac odpustia
Znova tá istá otázka : čo chceš skákať.
Samozrejme, že nejaké skoky zvládne, ako som písal, bol som až prekvapený koľko ich bolo v bikeparku, ale na nejaké ďaleké lety, alebo vysoké dropy to nebude. To potom naozaj ten spectral. Kamoši jazdia 27.5 verziu, ona má 162 cm, XS verziu a sú stále na nejakých enduro ttailoch a nevedia si vynachváliť.
A koľko bike zvládne je hlavne o tom ako čisto na ňom jazdec ide. Niekto zvládne viac s xc bikom ako iný na endure a môže mu vydržať aj ľahší bike dlhšie, pokiaľ jazdí čisto.
Vy ste chlapi zabudli uplne na jednu zakladnu vec. Ty mas tusim okolo 90kg, matko hodne cez 100kg ak si dobre pamatam (ak medzitym nezhodil daco), kedze aj ste kus vysoki, Ale zena, ktora potrebuje Skovy ram, bude mat tak do 50kg aj s batohom, tak vydrz bajku bude taka, o ktorej sa vam moze len snivat Moze aj spinavo jazdit
Skakat sa da v pohode aj na HTcku, staci 130mm vpredu.
Najlepsie si niekde pozicat nieco a poskusat na poziciavacich akciach, pripadne u mtbiker to snad funguje este. Aj ked teda, Sko byval dost problem. Trailovy bajk, co by mal do 12kg, ako kedysi, uz za 3k nebude :/ 15kg je ale vela.
lto jasné s tým súhlasím. len som myslel ako baba písala, že nebude už jazdiť nejaké divočiny, že by stačil možno aj nižší zdvih ako napr. tá Orbea čo som spomínal. A tiež ako si písal životnosť bude tiež o inom pri 50 kilovej babe Ja teda nie som nejaký skokan, aj keď teda nejaké menšie skoky a dropy dám, ale nič veľké, no bike pri mne aj tak dostane zabrať na prírodných kamenistých trailoch ktoré mám rád
Nedelu som šiel Heligon, ale to nie je moc pre mňa, no napr. Zubatá, prápadne Sekanínske traily, Vtáčnik, Rokoš a pod. to si dám veľmi rád
A skákať sa samozrejme dá aj na pevňáku ak to niekto vie, ak nie, tak potom ten bike dlhú životnosť mať nebude, možno ani biker
A ako si písal tých 12 kilov, to je tiež fakt stál by taký bike o dosť viac. No ešte preď možno 5timi rokm boli aj takéto biky ozančované ako trail, dnes už DC. Ale to je jedno, tých kategórii je toľko že sa v tom už normálny človek aj stráca a o niektorých kategória vedia fakt len zanietený bikeri.
A čo sa týka toho Spectrálu, tak ten znesie určite dosť, či už ten 125, alebo klasický. Niekeomu sadne nižčií zdvih. No na tom 160/150 daš v pohode aj bike park a myslím že ak to niekto vie, tak by na ňom dal asi aj väčšie skoky, aj keď samozrejme na to ten bike nie je primárne určený. .
Ale geometriu má ten bike výbornú, za mňa je to dosť posun v porovnaní s Jeffsym čo som mal predtým. No je to 5 rokov rozdiel a za tú dobu sa toho veľa pomenilo. Či už geometrie aj komponenty.
Takže ak to má byť aj na drsnejšie traily, tak Spectrala môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť
Ja som tak kupoval ale aj keď po prvotnom dojme som mal pocit že je ten bike dosť krátky, hoci som bol v strede odporúčanej veľkosti a po pár jazdách som už videl tie pozitíva čo prináša moderná geometria. Prakticky všetky segmenty na Strave dole kopcom som si zlepšil už po pár zoznamovacích jazdách a niektoré časy aj hore, aj keď teda tam to zadarmo nie je, predsa je to 15 kilový bike Ale aj komponenty, či už jednoprevodník, 4 piestové brzdy a kvalitnejšie pruženie človek ocení veľmi rýchlo Držím palce nech máš kde vyskúšať.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Spectral je už skôr smerom na skoky a tvrdšie trailové jazdenie - teda zvládne aj celodenné výlety, ale ak to má byť priorita, tak bude overkill.
Čo taký canyon neuron? 6 wmn je dostupný niekedy v lete a 7 wmn trochu neskôr, obidva do 3000€, len netuším akú máš veľkosť.
Je to trochu menej na trail, viac na dlhšie výjazdy, ale zase to neznamená, že žiadne traily nezvládne. (bol som prekvapený koľko ich bolo v Nemecku v bikeparku)
Ideálna hmotnosť biku pre dievča a teda asi aj pre chlapa myslím čím nižšia, tým lepšie
My čo tak čisto nejazdíme máme ťažšie biky, ktoré toho viac odpustia
Neuron som doporučil tiež kamošovi na celodenné jazdenie - skôr dlhšie ako tvrdšie a max spokojnosť
Samozrejme, že nejaké skoky zvládne, ako som písal, bol som až prekvapený koľko ich bolo v bikeparku, ale na nejaké ďaleké lety, alebo vysoké dropy to nebude. To potom naozaj ten spectral. Kamoši jazdia 27.5 verziu, ona má 162 cm, XS verziu a sú stále na nejakých enduro ttailoch a nevedia si vynachváliť.
GMBN - spectral 29
https://www.gmbn.com/video/one-trail-bike-to-rule-them-all-neil-blakes-trail-bike-adventures-on-canyon-s-2021-spectral-29
GMBN spectral 125 vs 150 mm
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Na samotný spectral 125mm je test priamo tu na Mtbikeri a celkom pekný https://www.mtbiker.sk/clanky/125249/test-canyon-spectral-125-cf-7-menej-zdvihu-viac-zabavy.html
GMBN porovnanie - miesto nuke proof si môžeš predstaviť spectral
https://www.gmbn.com/video/trail-bike-vs-trail-bike-nukeproof-reactor-canyon-neuron-comparison
Bohužiaľ to video kde išli jazdiť s vývojárom a ten im vysvetľoval ako bol neuron myslený som už nenašiel
Vy ste chlapi zabudli uplne na jednu zakladnu vec. Ty mas tusim okolo 90kg, matko hodne cez 100kg ak si dobre pamatam
Skakat sa da v pohode aj na HTcku, staci 130mm vpredu.
Najlepsie si niekde pozicat nieco a poskusat na poziciavacich akciach, pripadne u mtbiker to snad funguje este. Aj ked teda, Sko byval dost problem. Trailovy bajk, co by mal do 12kg, ako kedysi, uz za 3k nebude :/ 15kg je ale vela.
Nedelu som šiel Heligon, ale to nie je moc pre mňa, no napr. Zubatá, prápadne Sekanínske traily, Vtáčnik, Rokoš a pod. to si dám veľmi rád
A skákať sa samozrejme dá aj na pevňáku ak to niekto vie, ak nie, tak potom ten bike dlhú životnosť mať nebude, možno ani biker
A ako si písal tých 12 kilov, to je tiež fakt stál by taký bike o dosť viac. No ešte preď možno 5timi rokm boli aj takéto biky ozančované ako trail, dnes už DC. Ale to je jedno, tých kategórii je toľko že sa v tom už normálny človek aj stráca a o niektorých kategória vedia fakt len zanietený bikeri.
A čo sa týka toho Spectrálu, tak ten znesie určite dosť, či už ten 125, alebo klasický. Niekeomu sadne nižčií zdvih. No na tom 160/150 daš v pohode aj bike park a myslím že ak to niekto vie, tak by na ňom dal asi aj väčšie skoky, aj keď samozrejme na to ten bike nie je primárne určený. .
Ale geometriu má ten bike výbornú, za mňa je to dosť posun v porovnaní s Jeffsym čo som mal predtým. No je to 5 rokov rozdiel a za tú dobu sa toho veľa pomenilo. Či už geometrie aj komponenty.
Takže ak to má byť aj na drsnejšie traily, tak Spectrala môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť