jedna sa o biky Lapierre
120mm
http://www.lapierre-bikes.co.uk/lapierre/x-country-mountain-bike/2010/x-control-410-2010
100mm
http://www.lapierre-bikes.co.uk/lapierre/x-country-mountain-bike/2010/x-control-500-alloy-2010
...zatial sa hmotnostne drzim okolo 90 kg
Chcem si jeden z nich kupit, tak aby som mal jasno, ze na ktory setrit
Dakujem.
posledný komentár: 1. 10. 2009 o 11:15
- na rozdiel od XC sú technické úseky dlhšie
- na rozdiel od XC sa nememorujú - každý ideš len raz - takže neexistuje optimalizácia prejazdu v ďalšom kole resp. v preteku oproti tréningu
- trať sa neupravuje resp. doslova je neupraviteľná a neustrážiteľná - väčšie riziko nečakaných prekážok ako na uzavretom okruhu
- ako tak pozerám na hmotnosť veľký pretekár nebudeš, takže asi od seba neočakávaš techniku jazdy kompenzujúcu chýbajúci zdvih a budeš radšej ak bike podrží teba, nie ty bike
- predpokladám že to bude tvoj jediný bike do terénu, teda aj na niečo také ako cykloturistika a akcie typu "tadeto som ešte nešiel, skúsim, kam to vedie" a v tom prípade sa stáva tiež že vletíš do nečakaného problému, kde ťa viac mm skôr podrží (inak tuná by sa prejavili aj výhody trail/AM zdvihov, ktoré IMHO priemernému jazdcovi nejako extrémne neruinujú výkon na maratóne, ale tuná mu vyložene umožňujú prejsť, čo by s HT asi nezvládol)
celkove sa ale tých 20 mm vpredu prejaví menej ako na HTčku... nie je to nejaký extrémny rozdiel
oveľa drsnejší rozdiel je existencia/neexistencia zadného odpruženia, alebo rozdiel 80/100 mm vpredu
pokiaľ máš obe vidly nastavené na rovnaký sag, povedzme 20 %, a predpokladáme rovnakú charakteristiku, tak napr. pri náraze na prekážku, ktorá vyvolá ponor na 80 % zdvihu bude pracovná dráha na 100vke 6 cm a na 120ke 7,2 cm (a na 80ke 4,8 cm) čo zodpovedá nerovnosti ktorú ti to "vyžehlí" - inak povedané - zo 120ky budeš mať menej vytrasené paprče (poteší tak od 50 km vyššie)
HTčkári, do mňa
takze na zhrnutie
na maratóny by som aj vzadu zvažoval 120 (ako dáva povedzme Canyon) a to hlavne na dlhých trasách, kde únava z vyklepania exponenciálne rastie a úmerne s tým klesá morál (a teda pozornosť venovaná ovládaniu) - čím dlhšie, čím technickejšie, tým "zdvihovitejšie"
a navyše by tu mohol niekto namietnuť, že maratón je podľa UCI až over X km... čo je v podstate papierovo pravda, ale opäť je to podobný falangizmus ako ten HTčkársky vyššie (skôr by som súhlasil, že maratón je nad 2 h nepretržitého tesne submaximálneho aeróbneho výkonu)... a tam by to s tým radšej full ako HT, radšej 120 ako 100 sedelo ešte lepšie ako na našich priemerných trasách okolo 50-65 km/1500-2000 m
ale k veci, ak je na biku osadeny tlmic 100, nebude problem tam dat 120, ze? Lebo sa mi paci ten Lapierre 410 a ten ma 100 tlmic...
tak to je riadna pizzovina.. riadit sa trendmi...
ale ked chce byt chalan IN a COOL a Trendy.. tak nedbam.
a ten zbytok co si pisal
ale ked chce byt chalan IN a COOL a Trendy.. tak nedbam.
a ten zbytok co si pisal
Trend to bude asi kvôli nárastom predajnosti v tejto zdvihovej kategórii.
Inými slovami, väčšina ľudí nemá najazdené a nemá techniku a volí (príp. volila by) radšej pohodlie. A keďže si myslím, že menšina nemá potrebu sa pýtať ostatných akú vidlu potrebuje, tak mi vychádza, že Tuleň poradil dobre...
Inými slovami, väčšina ľudí nemá najazdené a nemá techniku a volí (príp. volila by) radšej pohodlie. A keďže si myslím, že menšina nemá potrebu sa pýtať ostatných akú vidlu potrebuje, tak mi vychádza, že Tuleň poradil dobre...
ok nemame najazdene, tak sup tam do velkych zdvihov
krasna rada nad zlato
a kto chce pohodlie na MTB, nech zostane doma na gauci
edit: inak pri priezvisku Hupka a bydlisku Sv. Jur sa divím, že už v tom nemáš dávno jasno
prave tohoto sa bojim
inak ako HT variantu mam vybraty Lapierre pro race 700, ale ta 410
... prepadol som bikovaniu az teraz a bikerov z CK poznam a samozrejme aj Hupkovcov, ale niesme rodina. Od mala sme spolu behavali za Jur.