Caute, mám taky menši problem , ze na mojich pneu (specialized fast trak lk 2.0) mam napisane ze min. tlak na ich nafukanie je 2.5bar a max. je 5.5 no uz na 2.5 je to dost tvrde a v terene som cely vyklepany jak rezen... ked to nafukam podla hmatu a je to prijemne v terene tak to ma asi 1.5bar.. nemoze sa to nejak poskodit tym podhustenim??
ved davaj kolko chces ... co sa tyka prerazenia nemam pocit ze 2 atm zvysilo riziko a co sa tyka defektov mozno aj znizilo ... ale ako pisem pri rychlom prejazde zakrutou som sa citil dost nekomfortne a inak som necitil ziaden rozdiel menej by som si s mojimi 90+ kilami netrufol
ja mam 56kilo a ked dam na 3atmosfery tak koleso vyskakuje nad kazdym kamienkom okolo 2-3cm a potom stracam kontakt s povrchom...dost neprijemne..
a ked dam 2atm tak v pohode aj ked stlacim tak to neje tak mäkke poslem foto...
Ja fúkam gumy na 2.5 bar (atm), čo je doporučené minimum pre Racing Ralph. Minulý rok som najazdil 3200 km, pričom som mal len jeden defekt. A to len v ten deň, keď som si povedal že to skúsim na 1,8 bar. V tej dobe tu na fóre bola podobná debata tak som to chcel vyskúšať.
Záver: badatelné zlepšenie pohodlia na mojom HT v teréne, v zákrutách som si ale moc neveril, pripadalo mi to ako by bike plával, nemal som pocit že ho mám pod kontrolou. A potom ten jediný defekt v zjazde za rok keď som sekol light dušu, tak odvtedy zase fúkam na 2.5 bar.
Defekt som na mojich bikoch roky nemal... a s tlakmi som išiel postupne stále nižšie a nižšie... a ten pocit vyzúvania gúm sa stratil so zlepšením techniky jazdy, teda presnejšie, keďže som sa zlepšoval a zároveň znižoval tlaky, tak som ho fakticky nikdy nemal (ak som úmyselne nepokúšal tlaky tak pod 1,8 - kde už boli aj nejaké cvakance).
na spaize som nasiel taky clanok ako jeden chlapik testoval kedy pojde v terene najrychlejsie, pri akom tlaku a sirke...
uryvok....
V teréne je valivý odpor o to nižší, o čo je šírka pneumatiky a nižší tlak. To platí o tvrdých štrkových terénoch ako aj o mäkkých lesných a lúčnych terénoch. Až 40 W sa dá takto ušetriť v extrémnom teréne. Aj nevýhoda nižšieho zrýchlenia pri vyššej hmotnosti sa ľahko vykompenzuje.
Plášť s nižším tlakom vzduchu sa dokáže lepšie prispôsobiť terénnym nerovnostiam. Menej sa ponára do terénu. Celý systém je tým menej brzdený. Úzke pneumatiky preto doporučujeme iba jazdcom s nižšou hmotnosťou, váhovým fetišistom alebo pre extrémne bahnisté terény.
dajo aj u Schwalbe robili podobné testy... úzka nabombovaná guma má význam len na asfalte, betóne a veľmi tvrdom čistom hardpacku bez voľných šutrov... bol tu aj link na pdfko s podrobnými infoškami ale sa mi ho narýchlo nempodarí objaviť
no ja viem , tým som len chcel obhajit svoj postoj ku plaštom s mensim tlakom ktore su premna velmi vyhovujuce s hladiska rychlosti na nerovnostiach a stabilite v zakrutach..
na spaize som nasiel taky clanok ako jeden chlapik testoval kedy pojde v terene najrychlejsie, pri akom tlaku a sirke...
uryvok....
V teréne je valivý odpor o to nižší, o čo je šírka pneumatiky a nižší tlak. To platí o tvrdých štrkových terénoch ako aj o mäkkých lesných a lúčnych terénoch. Až 40 W sa dá takto ušetriť v extrémnom teréne. Aj nevýhoda nižšieho zrýchlenia pri vyššej hmotnosti sa ľahko vykompenzuje.
Plášť s nižším tlakom vzduchu sa dokáže lepšie prispôsobiť terénnym nerovnostiam. Menej sa ponára do terénu. Celý systém je tým menej brzdený. Úzke pneumatiky preto doporučujeme iba jazdcom s nižšou hmotnosťou, váhovým fetišistom alebo pre extrémne bahnisté terény.
no len je rozdiel nizky a nizky tlak.. ja davam 2,5 atm niektory 4 a niektory 1,5.. ja mam nizky oproti 4 ale vysoky oproti 1,5..
inak presne nad tymi testami som rozmyslal dne na biku ked som dostal defekt (pripinacku!!) a malou pumpickou som si fukol menej a plavalo to jak blaznive, po 1km som zastavil a dofukal..
no a napadol ma test spustit sa z kopca na gume s 1,5atm a s 2,5atm a sledovat si rychlost, malo by to ukazat co je rychlejsie resp kde je vacsi odpor..
na druhej strane je jedna vec straty a rychlost a na druhej trakcia a odpruzenie.. ak sa mi vidla ma prebijat s plastom..
že nebudeš mať na mäkkom alebo nepevnom podklade optimálnu trakciu, prípadne ti to nebude držať v zákrutách (sklon podkĺznuť)
a ak máš nahovno vidlu, pocítiš ruky
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
aha a aby som nezabudol .. nezistil som pri 2 atm ziadne zvysenie pohodlia priechodnosti alebo cokolvek ine .... oprosti necelym 3 atm ..
samozrejme pre ťažších to platí trochen inak
a nechci vedieť, koľko dávam do bezdušákov
a ked dam 2atm tak v pohode aj ked stlacim tak to neje tak mäkke poslem foto...
Záver: badatelné zlepšenie pohodlia na mojom HT v teréne, v zákrutách som si ale moc neveril, pripadalo mi to ako by bike plával, nemal som pocit že ho mám pod kontrolou. A potom ten jediný defekt v zjazde za rok keď som sekol light dušu, tak odvtedy zase fúkam na 2.5 bar.
uryvok....
download/file.php?id=21296&t=1
uryvok....
no len je rozdiel nizky a nizky tlak.. ja davam 2,5 atm niektory 4 a niektory 1,5.. ja mam nizky oproti 4 ale vysoky oproti 1,5..
inak presne nad tymi testami som rozmyslal dne na biku ked som dostal defekt (pripinacku!!) a malou pumpickou som si fukol menej a plavalo to jak blaznive, po 1km som zastavil a dofukal..
no a napadol ma test spustit sa z kopca na gume s 1,5atm a s 2,5atm a sledovat si rychlost, malo by to ukazat co je rychlejsie resp kde je vacsi odpor..
na druhej strane je jedna vec straty a rychlost a na druhej trakcia a odpruzenie.. ak sa mi vidla ma prebijat s plastom..
a ak máš nahovno vidlu, pocítiš ruky
http://www.geocities.com/ondrejpapanek/odchod.htm