to gejza: "... viem ze schopnosti vidle su o nastaveni, ktore ti najviac vyhovuje"
všetko je v nastavení a vyladení.
to trixi: "tu malokto uzna,ze aj ina vidlica moze byt dobra.Pretoze jesitne povahy sa prejavuju prave pri takejto teme.A stale dokola"
plný súhlas
Na stránke http://www.tuning-test.cz/3_3.html je článok. Ked už venujete čas na prečítanie, tak skúste zobrať váhu, sťahovaciu pásku pravítko meter (lepšie posuvné meradlo "šublera") skúste si to. Hodnoty zakreslite do grafu a dajte to sem. Potom môžeme prebrať citlivosť jednotlivých značiek, systémov a typov. Na inom fóre to bežalo a ludia pochopily na vlastných meraniach, ako to s ich vidlou v skutočnosti je.
viem že sa všeci pýtate prečo nezačnem ja ... pretože sa cezo mňa idú upravené vidly (od Milana) prípadne sa v nich špáram aj ja a tie grafy by boli úplne o inom. Príde čas kedy ich zverejním.[/b]
Ako aktivny jazdec a prilezitostny pretekar sledujem vsetko co sa na biku deje. Preto som aj experimentoval s tlakom a nastavenim vidlice.
Od urciteho momentu som mal neustaly problem sa naladenim. Pri rozumnom tlaku bola vidlica necitliva zo zaciatku kroku a potom sa prepadala takmer na doraz, a pri vyssom tlaku bola nepohodlna na zaciatku kroku a potom sa aj tak prepadala.
Najviac mi vadil ale prave ten zaciatok kroku, lebo pri vyjazdoch kde dochadza k odlahceniu vidlice, tato odskakovala od terenu, vobec neviedla stopu a z vyjazdov robila akrobaticke cvicenie.
Rozhodol som sa prist veci na koren, a po studiu veci co boli napisane n bike fore, a po studiu Milanovej stranky http://www.tuning-test.cz/ som si urobil niekolko grafov vidlice - pri roznych tlakoch.
Na tomto grafe sa ukazuju dve veci: za prve je to strmy narast grafu do 400 N a za druhe je to nevyrovnany - zubaty priebeh grafu co ukazuje na problem s mazanim.
Zaciatok kroku sa mi zdal velmi nevhodny, a preto som zacal zhanat informacie kde zozeniem maksiu pozitivnu pruzinu (ta je zodpovedna za uvod chodu - asi prve 3cm). Zistil som ze sa da kupit vo forme ride kitov, a tak som rozobral vidlicu aby som zistil aku tam vlastne mam pruzinu, aby som urobil meranie s namazanou vidlicou bez drhnutia.
Mojim cielom bol menej strmy zaciatok chodu, tak aby sa vysledok co najviac blizil priamke, bez vyraznych prepadov.
Pri rozobrani vidlice sa ukazalo ze problem bude inde nez v pozitivnej ocelovej pruzine - ta bola v poriadku a odpovedajúca mojej vahe. Ukazalo ze praskla negativna ocelova pruzinka, ktora je pod vzduchovym piestom, a je tam upevnena a tak o nej malokto vie. No ked mi vypadla polovica pruziny, tak som usudil ze nie vsetko je uplne OK.
Nakoniec som zohnal novu negativnu ocelovu pruzinku, nainstaloval, vidlicu kvalitne premazal ( dik za ten tip na red rum
Vysledok je v grafe 2
Citlivejsi zaciatok chodu (praca funkcnej negatvnej pruzinky), bez zubov (mazanie) a progresivna krivka, ku koncu vidlica pekne prituhuje (mensia komora)
A v jazde?
Koleso drzi na zemi ako prilepene, ci v jazde, zjazde alebo vyjazde, vidlica ide ochotne do zdvihu a pohlcuje prekazky s lahkostou a bez uderov do ruk. Pri brzdeni sa ponara, ale ovela menej divoko ako predtym, a udrziava si vcelku slusnu schopnost spracovat podnety od terenu aj v poslednych cm zdvihu.
Takze aj na prvy pohlad abstraktna vec ako je aka si krivka nanesena v grafe vam vie povedat velmi vela. Vypoveda o mazani, a o naladeni vidlice ovela viac ako naznaci stlacanie na mieste alebo kratke pojazdenie po parkovisku.
V co sa tyka drobnych prekazok ... jednoducho parada, do takych 2 - 3 cm prekazky o nej clovek jednoducho nevie.
Popis od tebe jsem chtěl jako potvrzení pro nepřesvědčené, jako důkaz jak moc sedí ona jízdní zkušenost a jak jsou ty pro někoho jenom barevné čáry opravdu přesně vypovídající.
Zrovna tak jde vyčíst a nebo samozřejmě i jízdou poznat, že jakákoliv vidlice na nižším zdvihu nemůže konkurovat vidlici se zdvihem vyšší a taková se zase bude propadat více při brždění. Tohle zase uvádím proto, že se zatím zabýváme jenom se zdvihy max 100 mm.
Na mazanie som zatial marne zhanal Fox Float Fluid (aj kvoli Fox tlmicu) - objednal som v UK. Je Red Rum ekvivalentou nahradou? Ten je ovela lahsie zohnatelny. Na tlmenie som na nete nasiel odprucany olej Silkolene RSF (stabilna viskozita) resp. Torco (u nas nezohnatelny). Viete sa vyjadrit aj k tejto problematike mazania?
Tyhle křivky jdou s dobrým výsledkem porovnávat jenom u vidlic, které nemají problém s tlumičem.
Problematické vidlice v tomto ohledu byly vždy Suntoury a tam je případ od případu vždy třeba upozornit, jestli zrovna u nich jde pro popis chování vidlice považiovat pouze graf charakteristiky jako vypovídající.
Tyhle křivky jdou s dobrým výsledkem porovnávat jenom u vidlic, které nemají problém s tlumičem.
Problematické vidlice v tomto ohledu byly vždy Suntoury a tam je případ od případu vždy třeba upozornit, jestli zrovna u nich jde pro popis chování vidlice považiovat pouze graf charakteristiky jako vypovídající.
áno ide, ale len u tebou upravených
Zabrati do vzajomnej diskusie, neprehliadli ste moju otazku na konci 3. strany?
Neviem nakolko vies anglicky, ale myslim ze americke fora by mohli v tomto pomoct - ved foxy su tam beznejsie ako tu.
Inak kdesi som cital co moze byt problem neznackovych olejov je to ze obsahuju tzv. "seal swellers" teda akesi "napucnovace" tesneni, a to by mohlo sposobovat problemy a drhnutie.
Napis mi aky mas typ tej foxy, a mozem sa na to mrknut.
Samotny red rum je dost husty, ale keby si ma zabil tak neviem aku presne ma viskozitu no odhadujem 30 -40w.
Este otazka - o ktoru cast vidlice ide ? Ide o mazanie vnutornych noh? Alebo vzduchova komora?
Pokial viem tak foxy maju klzne puzdra s kanalikmi na olej, ktore sa pohybom vidlice naplnia a potom vidlica v podstate plave na oleji - a preto sa da predpokladat ze bude nutne dodrzat viskozitu, aby toto fungovalo tak ako to bolo navrhnute.
No ak sa mylim, tak sa rad dozviem ako to vlastne je
Inak cez leto som sa rozhodol skonstruovat vidlicu, ktora bude pouzivat nasledovne pracovne tekutiny
Tlmenie: slivovica 52 (alkohol ma nizsiu viskozitu ako voda)
Mazanie: RUM (pozor nezamienat s red rum od RS) v kazdej nohe tak zo dva deci.
Vzduchova komora: tam bude nutne ulievat Bailey`s, tu to musi byt huste.
Vyhody tychto prevadzkovych tekutin su zrejme - su lacnejsie ako ich naprotivky z ropy, dalej neexistuje taky problem ako zvysky oleja a co s prazdnymi obalmi, lebo po pouziti 10cc na mazanie vzduchovej komory vam ostane skoro cela flasa, a tak je cim oslavit prave vykonanu udrzbu. To samozrejem povedie k pedantnemu dodrziavaniu mazacich intervalov.
v kazdej krcme sa da ladit tlmicovy a mazaci olej s bohatou asistenciou domorodcov, ved vsetci palia tu najlepsiu.
Musim sa ozvat Milanovi aby navrhol konstrukciu tlmica ktory bude fungovat v slivovici - nejde len o priemer trysiek a atd ale aj o material ktory sa nerozpusti
No je jasne ze priaznivci kultivovaneho chody by siahali po znackach ako guiness alebo velvet
všetci tu máte skúsenosti s mazaním a údržbou vzduchových vidlíc, môžte mi prosím poradiť s mojím problémom. Pozrite prosím tému
Čitam tu, že ho riedite motorovým olejom. Je to možné..............
som to kupil v dakom obchode s motorkami na zahori niekde v niakej dedine,neviem presne
pokukaj obchody s motorkami alebo aj autami a pytaj sa na olej do tlmicov