Myslím, že som urobil dobre, na strane kotúča mala vazelína taký pekný zemný odtieň a z poza tej, asi plastovej, blbosti, ktorá prechádza cez náboj sa tlačila voda (dedukujem podľa typických kvapiek vody na mastnom povrchu). A ani za pána neviem ako sa tam mohla dostať. Reku pre istotu pozriem aj na orech aj keď som pôvodne nechcel. Ale skončil som pri tom, že som odstránil misku podložku a 1. vrstvu guličiek. Ďalej to nejde, stláčam aj tie 4 dzindzíky a stále ho nemôžem vytiahnuť. Akoby bolo treba niečo povoliť ale neviem čo. Náboj SLX. Pomôžte mi
Neviem či sa to dá nejako porovnať.
Za seba však môžem povedať len toľko, momentálne mám Crossride, mal som aj kombináciu LX/317 aj XT/317 . Bez problémov by som si opäť kúpil konusové náboje, pokiaľ si aspoň trochu zručný tak sa o ne postaráš a budú ti dlho slúžiť
Moj orech v naboji Author Xenon disc na priemyselnych loziskach uz po 8 tis. km hucal pri jazde na volnobeh.
Po demontazi kolesa, kazety a vsetkych prachoviek som jemne vyklepol von hlinikovu osku aj s loziskom zo strany orecha na druhu stranu. Samotny orech je priskrutkovany inbusovou (ano, pisem to spravne: „Innensechskantschraube Bauer und Schaurte“) skrutkou 12 mm (taky inbus ma doma kazdy vodar, kedze rovnaky kluc treba na sedla vodovodnych baterii, predlzenia atd. (obr. IMAG0282). Z druhej strany to potom vyzera takto (obr. IMAG0281). Z orecha je nutne vyklepat lozisko (obr. IMAG0280). Teraz pride zasadna vec: Kym skrutka drziaca orech o naboj mala normalny pravy zavit, tak matica-lozko pre lozisko ma opacny lavy zavit. Na tento ucel som si pilnikom prisposobil kluc s natlkaca parkiet (obr. IMAG0279), ktory musi sadnut do tych dvoch drazok na predchadzajucom obrazku.
V samotnom orechu su dve loziska s volne sypanymi gulickami 25+25 kusov. Pod maticou, ktora je zaroven lozkom pre lozisko je niekolko tenkych podloziek, z ktorych je potrebne odobrat prislusne mnozstvo tak, aby sa zmensila vola orecha. U mna stacilo vybrat jednu (obr. IMAG0276), kde je odfotena cela sustava. Po odobrati podlozky a vycisteni vsetkych casti som orech skladal systemom "prilep gulicky do drahy vazelinou" (obr. IMAG0277).
Po zlozeni je orech znacne tichsi, i ked musim uznat, ze drahy guliciek uz nie su take hladke ako ked boli nove a jemne to huci stale. Par (tis.) km na tom ale este najazdim!
Zaroven som zistil, ze loziska uz maju tiez svoju volu, takze som ich pomeral a najblizsie si kupim nove v obchode s loziskami.
PS: Moje heslo: Nebojim sa nicoho a idem do toho!
Loziska kolesa su celozapuzdrene, tam vazelina prilis nepomoze a samotny orech som domazal radsej olejom. Ak sa dozije zimy, tak vazelina by mohla stuhnut a orech by mohol prestat "orechovat".
Apropos: Este by stalo za uvahu nalozit tam nove gulicky. Urcite sa taky rozmer najde v nejakom lacnom venceku zo stredoveho zlozenia a pod.
http://www.kobatech.sk/proxxon-hlavica-gola-1-2-viac-hran-xzn-m-12-55-mm-zastrcna-23325-i47251.html
a koľko hrán má matica?
opravujem,nasadíš,ale možeš tie hrany strhnúť,ak je skrutka zapečená-lebo ťaháš len 6 plošiek,na miesto 12
Síce bicykle servisujem len 16rokov, ale iný kľúč ako inbus na demontáž orecha som nepoužil, ani nenašiel v ponuke náradia na demontáž orecha.
Shimano má v ponuke na tento účel tiež inbusovy kľúčTL-FH15 Hex Wrench 15mm .
https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-tl-fh15-hex-wrench-15mm-569750
Aj v Park Tool to robia tak.
https://www.parktool.com/blog/repair-help/freehub-service#article-section-2
skrutky majú 12hrán
Bude to 11 ? nikto tu o 11 inbus na orech nič nepísal.
Očakával som konštruktívnu diskusiu, alebo radu, nie ironické poznámky, toho je svet plný,
podľa mňa ak kúpim obyčajný zadný náboj za cca 15,-€ alebo samotný orech (našiel som najlacnejší za cca 20€) tak mi je lacnejšie riešenie s tým nábojom. Prepletiem si to sám.
Ak neviem demontovať orech aj tak riskujem poškodenie náboja,
a demontovaný nieje,keďže stále neviem ako..