vie mi niekto povedat kde by som nasiel nieco o tomto tlmici? Na http://www.foxracingshox.com/fox_tech_center/manuals.htm toho o tom vela nie je.
Pripadne dat rady ako to nastavovat, na kolko fukat (XC/All mountain).
Tlmic ma 57.2 mm chodu. Mam aktualne nefukane na 180psi a stale mam zanoreny sag na 18 mm co sa mi vidi vela.
Bike Giant Reign 1 2010.
Moja vaha je ~81 - 82kg.
Dakujem.
jinak já mám na DHX 5 ku na 100kg od výrobce doporučeno 240/110psi a SAG 13-18mm při stejné délce tlumiče - Blur LT 2007
musis sa riadit podla SAGu.
nastavenia funguju uplne klasicky ako na kazdom inom tlmici. nic specialne. takze musis mat len vela trpezlivosti pritom ako budes hladat to spravne nastavenie
Dalej co presne zabezpecuje?
Dik za rady.
Doteraz som jazdil Fox RP2. Tam to bolo pomerne jednoduche.
vzduchova komora DHX je totozna s tlmicmi Float. Naraz sa fuka pozitivna aj negativna komora jednym ventilom na boku tlmica - tlaky do 300 psi tusim. Samotna negativna komoa sa neda fukat.
Ventilom na expanzke (ta mala nadrzka hore) sa ovplyvnuje tlmenie kompresie, musi tam byt minimalny tlak tusim 75 psi a max 200 psi. pri vacsom tlaku by mal byt aj propedal zretejnejsi. Toto nastavenie je dobre pouzit ked sa tlmic velmi prepadava do zdvihu (neduh vzduchovych tlmicov). hlavne v cca polovici chodu je dost citit rozdiel.. osobne by som tam dal okolo 150 psi a potom doladoval bud menej alebo viac. nedavno som vyskusal 200 psi v hlavnej komore a 100 psi v expanzke a bolo to nanic, teraz mam 150 psi v expanzke a 180 v hlavnej komore a je to podstatne lepsie (mam dhx5 air)
Este raz vdaka.
k tej negativnej komore: automaticky sa nafuka ked fukas hlavnu vzduchovu komoru (cize jednym ventilom na boku tlmica nafukas obe komory na rovnaky tlak)
A este som chcel vediet ci je velky rozdiel medzi FOX DHX Air 3.0 a FOX DHX Air 4.0.
dakujem. Lebo tiez neviem vobec nadstavit ten tlmic a skoda potom nadavat na ram.
Dakujem.
+ a - komora nie sú vôbec prepojené a - komora sa tlakuje tým, že sa "obal" vzduchovej komory nasunie na "vnútornú nohu" a ten vzduch ktorý tam je sa stlačí natlakovaním + komory. Čiže s objemom a tlakom v - komore sa nedá nič spraviť, je taký aký je.
Hranu odtrhu tlmiča spôsobuje hlavne vnútorne nastavená kompresia a tlak v expanzke u Floatu vo vyrovnávacej komore. Nič viac nič menej. Samozrejme aj nerovnováha medzi + a - komoru hrá určitú úlohu v tomto a trenia medzi tesneniami v komore ale po odstavení kompresie dokáže byť aj Float R dosť citlivý. Pružina teda oproti vyladenému vzducháču má navrch akurát v lineárnosti priebehu, čo je tiež užitočná vec.
IFP komora (ako to tu už bolo spomenuté) robí "len" protitlak oleju a dá sa ňou upraviť aj progresivita pri doraze. Čím je však tlak v tejto komore vyšší, tým je kompresia výraznejšia/razantnejšia. Tlak pod nejakých 75 psi by som v nej už však nevozil, samotné tlmenie nebude pracovať ako má.
Rozdiel medzi Fox DHX 3 a 4 je v tom, že 3 nemá nastavenie kompresie ale len tlak v IFP komore, 4rka má aj low speed kompresiu a 5ťka nastavenie objemu IFP komory.
Celkom nechápem čo má spoločné vonkajší atmosferický tlak s odtrhom tlmiča? Nejak si to logicky neviem dať dokopy, skús vysvetliť.
Čo mám skúsenosť, ak je rovnováha medzi + a - komorou (u vidlíc zvyčajne - pružina) tak aj vzduchová vidlica je bez tej prvotnej hranky. Chce to len ideálne vyladenú vidlicu, to je vlastne práca Milana Slanca ... podarilo sa mu vyhnať odtrh 32Talasa do minimálnych hodnôt. Pružina má tu navrch len v tom, že nemá žiadne tesnenia a tým pádom je tam ešte o to nižšie trenie. Takže dobre vyladený vzduch môže mať odtrh na nerozoznanie od pružinovej vidlice/tlmiča. Len to často maskujú vnútorné nastavenia.
Napadol ma jedne príklad zo života a to dosť konkrétny: ešte keď som vozil 32 Floata tak mi jeden nemenovaný J. na zahájení am.enu povedal, že moja vidla je citlivejšia ako jeho Van. Môžem potvrdiť, tieto Floaty z 09 roka na 314tkach boli všetky citlivosťou na tom výborne (už miešam hrušky s jablkami /vidlice s tlmičimi/ ale ide mi o > vzuch vs pružina