Potrebujem radu chcela by som vymenit XCT vidlica za niečo lepší. Rozpočet 180 eur. Vobec sa do toho nerozumiem, čo by bolo vhodné tam dať. Bike mam v profile
Ten olej sa tam nepreváža, ale slušne pohybuje vo vidlici a maže klzné púzdra a až horné penové krúžky. Samozrejme ak tam ten olej je. Ide to aj bez backflipov. ?
V podstate sa spominali dve veci, kompresia a nizsia viskozita oleja vs druha vec mazanie a nizsia viskozita mazacieho oleja. Ovela viac samozrejme urobi zmena viskozity v tlmeni ako v mazani. Pri zmene mazania skor utrpi vidlica ak bude nizsia viskozita a vyssie teploty, budu sa viac drat puzdra, nohy a tesnenia.
Ak sa po 6 rokoch skladovania prilepia gufera na nohy a povrchova uprava zoxiduje, tak bud ta vidlice je srot, alebo bol pouzite zle mazivo/olej. Alebo skladovana v zlom prostredi (toxicke,vlhke,studene,atd.)
A to menite olej v patronach ci len v spodnych nohach?Lebo ak len ten mazaci v spodnych,tak mi dako nejde do hlavy,preco by mala ist vidlica tuhsie.Kedze ten olej sa tam ajtak iba prevaza.Jedine ak by ste robili backflipi kazdych 50m
....pred každou jazdou prevrátim bicykel tak,aby olej pretiekol cez kanály čo vedu k odvzdušňovacím ventilom a tak naplní puzdra aj molitanové kružky.
A to menite olej v patronach ci len v spodnych nohach?Lebo ak len ten mazaci v spodnych,tak mi dako nejde do hlavy,preco by mala ist vidlica tuhsie.Kedze ten olej sa tam ajtak iba prevaza.Jedine ak by ste robili backflipi kazdych 50m
Preto, aby som backflipy každých 50 metrov nemusel robiť, tak sú tam tie molitanové krúžky, ktoré si v sebe držia olej. Preto treba bajk zavesiť, aby sa napili po jazde a boli pripravené na tú ďalšiu.
Žiadny bicykel nikde netreba vešať. Vidlica sa premazáva počas jazdy. Samozrejme nie počas jazdy po hrádzi, ale pri aktívnej jazde s využívaním jej zdvihu.
Ak sa po 6 rokoch skladovania prilepia gufera na nohy a povrchova uprava zoxiduje, tak bud ta vidlice je srot, alebo bol pouzite zle mazivo/olej. Alebo skladovana v zlom prostredi (toxicke,vlhke,studene,atd.)
O guferach som nepisal, pisal som o penovych kruzkoch.
Original RS mazanie i tlmiaci olej, pravidelne servisovana az do momentu uplnej nahrady biku v roku 2015-2016 . RS reba dual air race rocnik cca 2007-2008. Nohy to malo take tie so zlatym nadychom. Zlozena z biku, servisnuta a polozena dole hlavou na stojaka v krabici za skrinou v izbe. Par rokov dozadu isla na "dirtak" (skladacka co dom dal, neriesit ze je uplne nevhodna na taky typ biku) a vtedy som ju otvaral s tym ze chcem vymenit oleje a tesnenia a teda mazaci olej to uz nemalo, asi vytiekol cez gufera, kruzky boli sprachnivene, rozpadali sa a to co zostalo s kruzkov zostalo prilepene na vnutornych nohach a na tych miestach ma vidlica namiesto nadychu do zlatova nadych do striebra s bielymi flakmi.
Kedysi som videl normálne z nejakej výstavy taký priehľadný model a vidlicu cykloval taký stroj a bolo vidno ako to vnútri ťahá ten olej hore. Ale z celého sveta internetu to zmizlo, alebo je to možno súčasťou nejakého videa, kde to neviem dohľadať ....takže len si treba v statickom obrázku prečítať príslušný popis.
No ako rad by som to videl ako sa vidla maze od spodku az hore na dakom sklenenom modeli napriklad.
Jedine co maze su tie kruzky.
Spodok je otazny.
Stary dobry open bath.
Neviem si velmi predstavit ten olej pocas jazdy,ktory je na spodku vidlice,akym sposobom sa vie ucinne dostat az hore k puzdru,ale tak musime verit ?
V podstate sa spominali dve veci, kompresia a nizsia viskozita oleja vs druha vec mazanie a nizsia viskozita mazacieho oleja. Ovela viac samozrejme urobi zmena viskozity v tlmeni ako v mazani. Pri zmene mazania skor utrpi vidlica ak bude nizsia viskozita a vyssie teploty, budu sa viac drat puzdra, nohy a tesnenia.
dobrá poznámka - zrovna ja som menil olej AJ v patrone (Red Line LIKEWATER)
aj v spodnych nohach (Motorex Supergliss
32k) (poskytol Bráňo
... ten olej v patrone som zvolil pre moju nižsiu hmotnosť - aby som zvyšil ešte o trochu viac tu citlivisť (tak mi bolo poradené)
.... takže ta zmena v zimnych podmienkach je fakt znatelná a neviem si to vynachváliť
... kto pomerne dosť jazdí v zime tak fakt odporučam tu jednu vymenu oleja naviac spraviť
inak ak by niekto mal zaujem o tej olej do spodnych nôh, tak sa možme dohodnuť, keď tak správa (predava sa minimalne 1l balenie a ťažko sa zháňa)
No ok, ty si to menil aj v patrone tak je to mozno vacsia zmena. Otazka je ci zmena len v nohach je natolko citelna. Mam pocit ze ta moja Raceday patrona nie je uplne rozoberatelna.
No ok, ty si to menil aj v patrone tak je to mozno vacsia zmena. Otazka je ci zmena len v nohach je natolko citelna. Mam pocit ze ta moja Raceday patrona nie je uplne rozoberatelna.
olej sa meni či už v race day patrone tak v charger 2 ... onu su v zasade ,,skoro,, rovnaké akurat race day je trošku menšia a inak naladená
Kedysi som videl normálne z nejakej výstavy taký priehľadný model a vidlicu cykloval taký stroj a bolo vidno ako to vnútri ťahá ten olej hore. Ale z celého sveta internetu to zmizlo, alebo je to možno súčasťou nejakého videa, kde to neviem dohľadať ....takže len si treba v statickom obrázku prečítať príslušný popis.
Samozrejme že sa ten olej pri jazde hýbe smerom nahor. To neznamená, že si jazdou zabezpečím olejom plne nasaté molitanové krúžky, ktoré chránia a stierajú nohy vidlice. Olej sa dostane na mnohé miesta, ale krúžky sa nenapijú tak rýchlo. Samozrejme že istá časť oleja stále ostáva dole a nerozšplechne sa a pri 10ml oleja v spodnej nohe sa ku guferu dostane veľmi málo oleja. Takže áno, v zásade sa dá aj nevešať bajk, ale vidlica musí byť používaná až na doraz, kedy to rozšplechne ten olej ďalej po vidlici. Ale pre tých, čo si chcú udržať vidlicu v lepšom stave je stále lepšie vešať.
....ja to na tom videu vidím tak že ten olej ktorý tam prudi hore-dole je olej len v tej patrone a s olejom ktorý je mazanie puzdier nemá nič spoločné..........alebo sa mýlim?
Vo videu neviem ale mazaci olej normalne maze bushingy tym ako chodi vidlica. Su tam rozdielne tlaky co tlaci/taha olej, pri najvacsich dorazoch mozno i rozprasuje, o to jednoduchsie ak sa tam ten olej prelieva a kadejako rozstrekuje. V bushingoch su kanaliky ktorymi sa to jednoduchsie dostane vyssie/nizsie a olej nie je voda, lepsie prilne a udrzi sa na povrchu. Tie kruzky by mali byt samozrejme nasiaknute olejom aby fungovali a "davkovali" olej pocas chodu vidlice. Asi olej naberu pocas chodu ak sa k nim dostane na nohach vidlice ale uplne by som sa na to nespoliehal a pri servise ich namocil do oleju.
Video tam myslím, že nie je. To video som videl niekde, ale neviem ho dohľadať. Tu je len akoby nákres čo je v nohách. Dolu je trocha oleja v obidvoch nohách a potom hore na prvom púzdre je poznámka, že ten olej sa pohybom vidlice dostáva cez drážkovanie v púzdre smerom vyššie a maže aj horné púzdra. Penové krúžky sa priznám úplne neviem či práve mažú vidlicu, alebo pomáhajú stieracej funkcii nečistôt horného gufera. Samozrejme pri uskladnení vidlice je lepšie bicykel otočiť, ale tu sa bavíme o sezónnom uskladnení, alebo dlhšej odstávke bicykla. Pri pravidelnom používaní bicykla je olej po rozobratí na stenách a len časť je stečená dolu.
.....teoria je jedna vec,a prax druhá....a tieto penové krúžky vo vidlici na videu veru olej nevideli hodne dlho.Tipujem tak niekolko týždňov,ak nie mesiacov.......a pod tým penovým kružkom je hned horné puzdro.A ak niekto tvrdí že si vidlica sama vynesie dostatok oleja až hornému puzdru,tak mňa teda nepresvedčil. https://www.youtube.com/watch?v=XEIDLV4xnaU&t=173s....čas 2:40
A takýchto videí,kde ludia vyťahuju takéto suché penové kružky z vidlice je na YT hromada.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
....pred každou jazdou prevrátim bicykel tak,aby olej pretiekol cez kanály čo vedu k odvzdušňovacím ventilom a tak naplní puzdra aj molitanové kružky.
Rozumiem. Ja si napríklad nedávam iný olej. Mám stále rovnaký, pretože FOX veľa olejov v rôznych viakozitách neponúka…RS má ich viacej veru
Preto, aby som backflipy každých 50 metrov nemusel robiť, tak sú tam tie molitanové krúžky, ktoré si v sebe držia olej. Preto treba bajk zavesiť, aby sa napili po jazde a boli pripravené na tú ďalšiu.
O guferach som nepisal, pisal som o penovych kruzkoch.
Original RS mazanie i tlmiaci olej, pravidelne servisovana az do momentu uplnej nahrady biku v roku 2015-2016 . RS reba dual air race rocnik cca 2007-2008. Nohy to malo take tie so zlatym nadychom. Zlozena z biku, servisnuta a polozena dole hlavou na stojaka v krabici za skrinou v izbe. Par rokov dozadu isla na "dirtak" (skladacka co dom dal, neriesit ze je uplne nevhodna na taky typ biku) a vtedy som ju otvaral s tym ze chcem vymenit oleje a tesnenia a teda mazaci olej to uz nemalo, asi vytiekol cez gufera, kruzky boli sprachnivene, rozpadali sa a to co zostalo s kruzkov zostalo prilepene na vnutornych nohach a na tych miestach ma vidlica namiesto nadychu do zlatova nadych do striebra s bielymi flakmi.
https://www.mbr.co.uk/news/inside-suspension-fork-322602
Jedine co maze su tie kruzky.
Spodok je otazny.
Stary dobry open bath.
Neviem si velmi predstavit ten olej pocas jazdy,ktory je na spodku vidlice,akym sposobom sa vie ucinne dostat az hore k puzdru,ale tak musime verit ?
.....bavíme sa o tom istom oleji ?...lebo mne sa zdá že nie.
dobrá poznámka - zrovna ja som menil olej AJ v patrone (Red Line LIKEWATER)
aj v spodnych nohach (Motorex Supergliss
32k) (poskytol Bráňo
... ten olej v patrone som zvolil pre moju nižsiu hmotnosť - aby som zvyšil ešte o trochu viac tu citlivisť (tak mi bolo poradené)
.... takže ta zmena v zimnych podmienkach je fakt znatelná a neviem si to vynachváliť
... kto pomerne dosť jazdí v zime tak fakt odporučam tu jednu vymenu oleja naviac spraviť
inak ak by niekto mal zaujem o tej olej do spodnych nôh, tak sa možme dohodnuť, keď tak správa (predava sa minimalne 1l balenie a ťažko sa zháňa)
https://www.mbr.co.uk/news/inside-suspension-fork-322602
Samozrejme že sa ten olej pri jazde hýbe smerom nahor. To neznamená, že si jazdou zabezpečím olejom plne nasaté molitanové krúžky, ktoré chránia a stierajú nohy vidlice. Olej sa dostane na mnohé miesta, ale krúžky sa nenapijú tak rýchlo. Samozrejme že istá časť oleja stále ostáva dole a nerozšplechne sa a pri 10ml oleja v spodnej nohe sa ku guferu dostane veľmi málo oleja. Takže áno, v zásade sa dá aj nevešať bajk, ale vidlica musí byť používaná až na doraz, kedy to rozšplechne ten olej ďalej po vidlici. Ale pre tých, čo si chcú udržať vidlicu v lepšom stave je stále lepšie vešať.
https://www.youtube.com/watch?v=XEIDLV4xnaU&t=173s....čas 2:40
A takýchto videí,kde ludia vyťahuju takéto suché penové kružky z vidlice je na YT hromada.