Ahojte, chcem sa Vas opytat, v com su rozdiely pri Saint(nabojoch) 08 a 09 okrem dizajnu. Ako je mozne, ze model 2008 bol drahsi ako 2009. Ked teoreticky 2009 by mal byt lepsi. Dik
> Je to jedno, tu cena nemá nejak vplyv na kvalitu. Rozdiel vidím v úchyte Center Lock .. do roku 2008 mali Saint náboje väčší CL ako je kalsický, čo je zas zbytočná komplikácia. Inak to bude konštrukčne rovnaké, možno nejaká zmena tesnení atp. Nemyslím si že by šlo SH kvalitou v 2009 nižšie, preto kúp 2009 model a nerieš prečo je 2008 drahšie.
mm, čo ťa k tomu viedlo?
predný náboj s 20 mm oskou a úchyt kotúča na center lock...
dosť málo rozšírená kombinácia. akú v tom vidíš výhodu?
bežný 6 dierový náboj je ľahší, lacnejší a má aj lepšie ložiská...
Ked sa tak zamyslim CL ma ake vlastne vyhody okrem dalsieho uplne zbytocneho standardu? Drzi to lespie? Cital som uz viackrat ze CL sa zvykne niekedy "vyhycvat" co som v zivote pri 6 diere nevidel. Okrem shimano ak sce clovek ine brzdy tak kotuc je bud niekedy problem zohnat resp. je dost drahy (napr. Magura). Tento standard pouziva bezne akurat shimano a myslim ze teda ani medzi nabojovu spicku tato firma zrovna nepatri - aj ked nehovorim ze nemaju kvalitny matros. Tak co ta viedlo k tvrdeniu ze 6 diera nikdy?
To "vyhycvanie" teda vakel rotora vznika v nitoch medzi pavúkom CL a nanitovanou brzdnou plochou. Stávalo sa to hlavne na lacnejších rotorov, no počul som aj o Saintoch. Problém myslím Shimano vyriešilo širším rozostupom nitov a teda zväčšením pavúka. Zmenšila sa tak páka a teda sily pôsobiace v nitoch a tým sa zvýšila pevnosť spoja. U novších rotoroch SH som o vakli nepočul.
To nie je žiadne odvážne tvrdenie, je nikoho nepresviedčam aby CL používal, to je čisto moja osobná preferencia. A tak isto nechápem prečo marek ide niekoho presviedčať o 6 dierach, alebo nejakých ložiskách. Keď si si nimi spokojný tak buď, to ti nikto neberie, ale existuje tu predsa slobodná voľba a on sa tu nikoho nepýtal na nejakých 6 dier, ani na ložiská. Myslím si, že v otázke mal celkom jasno.
Ako som studoval zadne Saint naboje M815 (rocnik 2009) a M810, M806, M801 a podobne tak je tam rozdiel, ze roztec uchytenia spic na novsich modeloch je sirsi az na 150 mm, co si myslim ze ma vplyva na pevnost a stabilitu kolesa. Starsie modely maju roztec 135 mm, takties u novsich modeloch je sirsia oska. Tak novsie z tohoto hladiska by mali byt lepsie.
no 2009 su lepsie akurat v tom ze maju hybridne labirintove loziska ktore zvyčuju trvanlivost az o 400 % a dalsi rozdiel je v tom ze presli s velkeho centerlocku na klasicky centerlok aspom nieco, mozno casom budu aj priemyselne loziska
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
v podstate zmena nebude žiadna, to len ceny išli dole...
Ak chceš porovnávať ceny zober si doporučované MOC z cenníka 2008 a 2009.
> Je to jedno, tu cena nemá nejak vplyv na kvalitu. Rozdiel vidím v úchyte Center Lock .. do roku 2008 mali Saint náboje väčší CL ako je kalsický, čo je zas zbytočná komplikácia. Inak to bude konštrukčne rovnaké, možno nejaká zmena tesnení atp. Nemyslím si že by šlo SH kvalitou v 2009 nižšie, preto kúp 2009 model a nerieš prečo je 2008 drahšie.
predný náboj s 20 mm oskou a úchyt kotúča na center lock...
dosť málo rozšírená kombinácia. akú v tom vidíš výhodu?
bežný 6 dierový náboj je ľahší, lacnejší a má aj lepšie ložiská...
Ked sa tak zamyslim CL ma ake vlastne vyhody okrem dalsieho uplne zbytocneho standardu? Drzi to lespie? Cital som uz viackrat ze CL sa zvykne niekedy "vyhycvat" co som v zivote pri 6 diere nevidel. Okrem shimano ak sce clovek ine brzdy tak kotuc je bud niekedy problem zohnat resp. je dost drahy (napr. Magura). Tento standard pouziva bezne akurat shimano a myslim ze teda ani medzi nabojovu spicku tato firma zrovna nepatri - aj ked nehovorim ze nemaju kvalitny matros. Tak co ta viedlo k tvrdeniu ze 6 diera nikdy?
dobre a čo hmotnosť, kvalita ložísk a cena?
máš rád ťažšie, horšie a za viac?
keby vyhral Saint, tak ho mám na biku... a možno aj zadarmo
vidím, že milangoo v tom nemá až tak jasno a ty tiež nie. píše samé zaujímavosti!
zadné dh náboje sa robia aj v 3 štandardoch - podľa rámu, 150x12, 135x12 a 135x10mm
nie je to "rozteč uchytenia špíc"
http://www.cyclesuperstore.ie/shop/pc/viewPrd.asp?idproduct=22151&IDCategory=118
http://www.bikepalast.com/product_info.php/info/p3875_Nabe-Scheibenbremse-Shimano-Saint-hinten.html
2008:
M806 má os 150/12 mm (495g)
M801 má 135/10 mm (465g)
a
2009:
M815 má 150/12 mm (367g)
M810 má 135/12 (355g) alebo 10 mm
Pre upresnenie toho čo je v tých linkoch.
A celkom by ma zaujímalo aké máš ty náboje.