mam taky problem ze na novom biku ktory ma cca 300km som nameral s posuvným meradlom na retazi dlzku 132.9mm. je to v pohode alebo co s tym mam robit?? chodim prevazne po asfalte a vacsinou mam stale rovnaky prevod v predu 2 a vzadu 5. sem tam mi tam nieco praska ked idem do kopca a opriem sa o pedale.
posledný komentár: 18. 9. 2022 o 14:22
posledný komentár: 10. 8. 2017 o 22:24
posledný komentár: 12. 5. 2016 o 15:06
Gary bol rychlejsi.
"Řetěz nasadíme na velký převodník a nejmenší pastorek, ramínko přehazovačky musí při správné délce směřovat kolmo k zemi. Jezdci preferující lehčí převody mohou navíc přidat dva články. Nesprávná délka znamená, že řetěz bude na větších pastorcích příliš napínat ramínko s kladkami, a tedy více „unavovat“ materiál pružiny, nebo bude v opačném případě prověšený."
Správna dĺžka reťaze je veľká+veľká +2 články.
Meria sa samozrejme bez prehadzovačky
na novom biku ktory ma cca 300km sem tam mi tam nieco praska ked idem do kopca a opriem sa o pedale.
Praskot,vrzgot,či pukanie môže vychádzať z rôznych dotykových plôch.
1/ Kľuky - stredová oska
2/ Misky stredovéh zloženia - mufna rámu
3/ Sedlo - sedlová trubka
4/ Sedlová trubka - sedlovka
5/ Hlavové zloženie
6/ Riadidlá - predstavec - vidla
Je dobré,ak sú tieto spoje pred montážou natreté vazelinou.Ak aj natreté boli,je nutné ich dotiahnúť - hlavne pri zábehu.
Neviem,ako máš uchytené kľuky o stredovú osku,ale čo ja mám na 4-hran,tak musím po namontovaní kľúk doťahovať skrutky niekoľko krát.
....+ samozrejme reťaz,ako sa píše vyššie (po nahodení samozrejme namazať!)
na prevodoch ako 2-7 2-8 a 2-9 a dalsie je to normalne len ta prehadzovacka je viac vzadu aby bola retaz napnuta
je dobry.. ked som naposledy skracoval retaze pred 3 mesiacmi prvy krat skusal som obe metody a vysledok dlzky bol rovnaky
presne o to ide, su to sproste prevody, preto sa nimi nezaoberaj, ak ta trapia len tieto prevody nemas co riesit.. dolezite je mat retaz napnutu na tych normalnych a jazditelnych.. a hlavne neskusaj zaradit na testovanie 3-1 lebo to nieco nemusi vydrzat..
Pri meraní spôsobom veľká+malá a hazka kolmo k zemi ti vyjde rovnaká dĺžka reťaze, keď máš na kazete najväčší pastorok 28z aj keď máš 34z. A to imho nieje ideálne.
Potreboval by som pomoct s jednou malickostou. Potrebujem rozpojit retaz a neviem ako na to. Poradite mi? Dakujem
edit: misoR, predbehol si ma
mam taky problem ze na novom biku ktory ma cca 300km som nameral s posuvným meradlom na retazi dlzku 132.9mm.
Kolega jazdí do roboty na bajku (Dema).Kúpil ho pred 10 rokmi a zatiaľ nič na ňom nemenil (len gumičky na brzdách a raz plášť).
Nedalo mi to,zobral som šubleru a zmeral som rozstup článkov na reťazi .... nameral som 136 mm
v podstate to nemusis menit, ale straca sa presnost radenia, lebo retaz neni pevna do strany.
tiez mam jeden bike-citybike a nemenil som na nom nic okrem plastov a brzdovych dosticiek, mozem zajtra pre srandu zmerat retaz