Čo by som však viac vyzdvihol, nejazdite vidlicu dva tri roky bez servisu, rozhodne vyjde lacnejšie výmena oleja ako výmena vnútorných nôh!!!
Pre ľudí, čo najazdia ročne 10 tis. km, tak rozhodne servis minimálne raz ročne!!!
tak uz to robim 2x rocne.... najmenej
staci len zhodit vonkajsie nohy, ocistit gufera a naliat novy nazaci olej, zlozit , nafukat
Dodam len ze niektori vyrobcovia predpisuju mazat teflonovym, ini silikonovym olejom, treba konkretne vediet (manual).
Raz rocne, alebo podla mnozstva km ist do servisu a tam to rozoberu, vycistia, naleju novy olej, pripadne vymenia tesnenia, (pripadne oznamia pri 3rocnej vidle, ze nahradne diely uz neobjednavaju na taku "staru" vidlu /v kaktuse v r. 2007 na rockshox duke z 2005
Raz som prisiel na rocny servis vidlicve, povedal som ze som najazdil cca 9tisic km, a vraj som mal dojst skor na servis pri tych objemoch km.
Nici a rozklada to tesnenia.
Silikon je fajn.
Ked sme pri tej udrzbe tak mam jeden problem.
Mam macochu Bomber 160mm no aj ked co urobim posledne 3 cm mi nikdy neprepruzi.
teda chova sa ako 130mm-vá. Keby to bol centimeter tak ok ale 3 mi vadia.
Nepozna niekto nejaky servis alebo nejaky heft na to?
Dakujem.
jednoducho asi takto
"SILIKON" je anorganicko-organicky polymer (je to specialne vyrobeny olej so specifickymi vlastnostami) to znamena ze rovno maže (proste vyzera ako olej) vlastnosti na co je urceny su zavisle od zloziek napriklad aj ochrana "regeneracia" gumy ci plastov
"Teflon" je polytetrafluoretylen je to polymer vyzerajuci ako obycajna umela hmota akurat sa zda na omak mastny maziva su take ze je najemno pomlety a "rozpusteny" (nie chemicky ale fyzikalne) v nejakej tekutine ktora sa rychlo odpary s povrchu a tak zostne len teflonovy povlak ktory brani kovovemu kontaktu a je nelepivy preto ta aplikacia na retaze
či?
na vidlicu používam silikónový olej v spreji a na reťaz teflonový v spreji
mironfs : Teflónový olej je suché mazanie... Uschne to a vznikne biela vec... Aspoň mne to spravilo, drotar nebi ma
O udrzbe sa tu daju napisat elaboraty pretoze vidlic je XY druhov. Zakladna udrzba spociva v udrzani cistoty klzakov, hlavne po vyjazde. To zn. utriet vlhkou handrou, nastrieknut silikonovym olejom. Vsetky ostane cinnosti vyzaduju rozobratie vidlice, co je spojene s urcitou mierou vedomosti, zrucnosti a technickeho vybavenia. Na zaver : olej sa do vidlic nedolieva