Výhry v lotériách a iných podobných hrách a výhry z reklamných súťaží a žrebovaní patria medzi tzv. ostatné príjmy, ktoré podliehajú zdaneniu podľa § 8 ods. 1 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Výhry a vecné ceny sú od dane oslobodené len ak ich hodnota nepresiahne sumu EUR 165,97 (v SKK 5.000,-). Z § 32 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov však vyplýva, že daňové priznanie je povinná podať fyzická osoba v prípade, ak za zdaniteľné obdobie dosiahla zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % nezdaniteľnej sumy základu dane na daňovníka.
Cenou alebo výhrou sa rozumie:
1. cena z verejnej súťaže, cena zo súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, okrem odmeny zahrnutej do tejto ceny za použitie diela alebo výkonu, ak je súčasťou tejto ceny,
2. výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania,
3. cena zo športovej súťaže, pričom od dane nie sú oslobodené ceny zo športových súťaží prijaté daňovníkmi, ktorých športová činnosť je inou samostatnou zárobkovou činnosťou (§ 6),
A keďže sa viacerí zúčastňujeme maratónov, kde sa dajú vyhrať pekné a hodnotné ceny, stojí táto téma za úvahu. Prispievateľ do tomboly (sponzor) má určite vedenú účtovnú evidenciu vecných darov, kvôli svojej DPH aj Dani z príjmu, myslím, že odsledovať krížovou kontrolou výhercu pre Daňový úrad nemusí byť veľký problém. Premlčacie doby pri daňových otázkach sú 10 rokov, neodvedenie dane z príjmu je trestný čin... uff, keby som bol daňovák v čase krízy, konal by som...
Neviem ako je to na inych pretekoch ale co som bol prvy krat no Svatojurskom maratone tak tam ziadne mena nevyhlasovali iba cisla!!
A rozvediem to...
Bolo tam dost takych ktori mali na tombole aj dve cisla to znamena ze napr znamy tam nemohol zostat tak dal cislo niekomu inemu...takze dostal vyhru niekto iny...
ludia čo majú viac čísel od kamošov, poväčšinou tie ceny aj odovzdávajú výhercom
Stála viac ako 165 E? Nie v obchode na pulte, ale v akej hodnote ju venoval sponzor. Predpokladám totiž, že ju organizátor nekúpil v obchode, ale dostal od sponzora a z daňových dôvodov stlačil cenu čo najnižšie.
A prečo sa pýtam na 165 E? Prečítaj si prvú stranu tejto témy...
Rasťo: A čo som tu čítal, tak čierneho Petra má v ruke organizátor. Ten je povinný výhercovi oznámiť v akej obstarávacej cene bola vecná výhra. Zatial sa tu žiadny výherca nepriznal, že by mu to organizátor oznámil. Ale možno si nikto nevšimol, že preberá výhru a podpisuje papier na ktorom je napísané, kto vyhral, čo to je a v akej hodnote. Ja som ešte nevyhral ani ponožky, takže neviem posúdiť ako postupujú.
bry den. vyhral som v tombole vrtacku. nemam k tomu ziadne papiere tak mi ju prosim vas zadarmo opravte kedze tomu este nie su 2 roky. to chcem vidiet ako by na mna pozerali.
joko zas si premudrely... citat viem.
s týmto som sa osobne už stretol, konkrétne ten telefón a akcia 1+1 pri topánkach.. rovno pri kúpe mi to oznámila predavačka, nech tam tenisky ani nenosím ak sa pokazia..
na lampárni?
Občiansky zákonník:
§ 619, ods. 1: Predávajúci zodpovedá za vady, ktoré má predaná vec pri prevzatí kupujúcim...
§ 619, ods. 2: Ak nejde o veci, ktoré sa rýchlo kazia, alebo o použité veci, zodpovedá predávajúci za vady, ktoré sa vyskytnú po prevzatí veci v záručnej dobe (záruka)
§ 620, ods. 1: Záručná doba je 24 mesiacov.
§ 620, ods. 4: Na žiadosť kupujúceho je predávajúci povinný poskytnúť záruku písomnou formou (záručný list). Ak to povaha veci umožňuje, postačí namiesto záručného listu vydať doklad o kúpe.
§ 621: Záručné doby začínajú plynúť od prevzatia veci kupujúcim.
§ 625: Práva zo zodpovednosti za vady sa uplatňujú u predávajúceho, u ktorého bola vec kúpená. Ak je však v záručnom liste uvedený iný podnikateľ určený na opravu, ktorý je v mieste predávajúceho alebo v mieste pre kupujúceho bližšom, uplatní kupujúci právo na opravu u podnikateľa určeného na vykonanie záručnej opravy. Podnikateľ určený na opravu je povinný opravu vykonať v lehote dohodnutej pri predaji veci medzi predávajúcim a kupujúcim.
Problematiku záruky rieši Občiansky zákonník - avšak len pri kúpe tovaru.. A keďže nie si kupujúci, tak len na tej lampárni. Ale možno by prípadnú záručnú opravu vedel vybaviť organizátor so sponzorom. Len pre ich dobbré meno. Ale právny nárok na to nie je.
A zase som premúdrelý...
to by si každý tak rád vymyslel čo si nechal a čo daroval )) (aj byt sa dá darovať aj auto) ale daň platíš (teda mali by sme všetci platiť) podľa zákona o daniach (aj z výhry) a nie podľa toho ako ti to vyhovuje alebo ako sa ti páči alebo ako si si zmyslela