Výhry v lotériách a iných podobných hrách a výhry z reklamných súťaží a žrebovaní patria medzi tzv. ostatné príjmy, ktoré podliehajú zdaneniu podľa § 8 ods. 1 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Výhry a vecné ceny sú od dane oslobodené len ak ich hodnota nepresiahne sumu EUR 165,97 (v SKK 5.000,-). Z § 32 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov však vyplýva, že daňové priznanie je povinná podať fyzická osoba v prípade, ak za zdaniteľné obdobie dosiahla zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % nezdaniteľnej sumy základu dane na daňovníka.
Cenou alebo výhrou sa rozumie:
1. cena z verejnej súťaže, cena zo súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, okrem odmeny zahrnutej do tejto ceny za použitie diela alebo výkonu, ak je súčasťou tejto ceny,
2. výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania,
3. cena zo športovej súťaže, pričom od dane nie sú oslobodené ceny zo športových súťaží prijaté daňovníkmi, ktorých športová činnosť je inou samostatnou zárobkovou činnosťou (§ 6),
A keďže sa viacerí zúčastňujeme maratónov, kde sa dajú vyhrať pekné a hodnotné ceny, stojí táto téma za úvahu. Prispievateľ do tomboly (sponzor) má určite vedenú účtovnú evidenciu vecných darov, kvôli svojej DPH aj Dani z príjmu, myslím, že odsledovať krížovou kontrolou výhercu pre Daňový úrad nemusí byť veľký problém. Premlčacie doby pri daňových otázkach sú 10 rokov, neodvedenie dane z príjmu je trestný čin... uff, keby som bol daňovák v čase krízy, konal by som...
vyhral som v 2008smom nieco v tombole nad 160E na Horalovi? nepamatam si. ma na to Izi nejaky preberaci doklad ze ak som nieco vyhral tak som si to prebral?
tak po 5tich sezonach to bude prvy maraton kde to uvidim...
Takze je to iba info z mojej strany, nech s nou kazdy nalozi ako chce, ale upozornujem, ze zistit sa to da velmi lahko, ak nejaky cykloobchod da do tomboly bajk za EUR 2.000, tak ho musi uctovne odpisat, aby ho dostal do nakladov a zaroven zo zasob a neplatil zan dan z prijmu, rovnako odvedie DPH a MUSI urcit, komu bol adresovany - a toto si DU preveri lahko, v opacnom pripade moze mat dany cykloobchod danovy problem... samozrejme je na zvazeni DU, ci bude "sledovat" dany danovy unik alebo nie, ale na to sa nie vzdy da spoliehat...
Uvediem trosku extremny pripad, predstavme si, ze si vo firme kazdy tyzden usporiadam tombolu a "vyplatim si" napr. "nezdanenu" limuzinu, ktoru nasledne predam a ziskam nezdaneny prijem ... hm extrem, ale je to to iste, ibaze vyska danoveho podvodu je vyssia. No a opakujem, je iba na rozhodnuti DU, ci bude "sledovat" dany danovy podvod alebo nie. No a v case krizy by som sledoval kazdu smietku, o sucasnej diere v rozpocte tu pisat nemusim, netreba zabudat, ze daniari si vzdy vyberaju tie najlahsie obete...
Treba sa pozriet ako to funguje...ludia platia dane za vsetko mozne aj nemozne...uz len cakam kedy zdania vzduch co dychame...a aky je vysledok toho vsetkeho???
Asi iba taky ze stat,nasa krajina sa zadlzuje stale viac a viac a dane sa zvysuju a zvysuju...Treba sa pozriet na majetky nasich "vodcov"...a ja budem zdanovat posr. vyhru v tombole.
To znamená, že prevádzkovateľ (organizátor) pri nepeňažnej výhre (cene) neuplatňuje postup zdanenia uvedený v § 43 zákona o dani z príjmov (daň vyberaná zrážkou). Tento nepeňažný príjem (výhru, cenu) je povinný si zdaniť výherca (ak príjem nie je oslobodený od dane podľa § 9 ods. 2 písm. l/ a m/ zákona o dani z príjmov) podaním daňového priznania miestne príslušnému správcovi dane v zmysle § 2 písm. c) a h) zákona o dani z príjmov."
Výhru ako byt, auto by som určite zdanila, pretože by to bol môj majetok, no ceny ako výhra bicykla v tombole, dovolenka, nie, nakoľko to môžem niekomu darovať a ja z toho nebudem mať žiaden úžitok
Daňové priznanie podáva ale je oslobodené. Moja dcéra vyhrala snowboard v nejakej súťaži za 14000 ale daň nebola vyrubená....Bolo to pred dvoma rokmi tak neviem či tam nebola nejaka novela...hmm Na Slovensku je to dosť možné
Terry, na tvoju dceru sa vysoko pravdepodobne vztahovalo toto: (teda predpokladam, ze nemala iny prijem, pretoze toto sa vztahuje napr. aj na studentov bez prijmu...)
Z § 32 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov však vyplýva, že daňové priznanie je povinná podať fyzická osoba v prípade, ak za zdaniteľné obdobie dosiahla zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % nezdaniteľnej sumy základu dane na daňovníka.
o tomto by som polemizoval, to nie je dan z uzivania...
Iceman ty toho vyhravas az-az
Priklad Kaktus da do tombole bike za 2000€ neodvedie daň nakoľko nič nepredal ale dal do tombole ale v konečnom dosledku štát tu daň chce nakolko bol tovar privezaný na SVK a v obchode zrazu nie je pri daňovej kontrole.Čo spravi kaktus povie že ho daroval do tombole tomu a tamu sporidatelovi.Daňovak zbehne za usporiadetelom čo je s výhrou v tombole komu bola dana.Usporiadetel ma tvoje iniciále da daňovákovi a ten ti zazvoni obrazne povedané u dveri a budechcieť zaplatiť daň.Tak a má ťa. O toto celé ide preto to tu Ďudo dal.Stať sa to kludne môže ale ja nemusi ale treba s tým počitať.Keď ***** (ruku na srdce kto je čistý nech hodi kameňom) musim niesť dôsledky.Vínimka sa týka ako Dudo spominal.