Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ito
Pred 100 rokmi nemali ženy volebné právo. Takže argument, že pred 20 rokmi sa v chránených územiach jazdilo je o čom? Pred 50 rokmi sa v chránených územiach ťažilo násobne viac a bolo to v poriadku?
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 10:54:06
01
Ona tá snaha je asi aj tak márna. Tie heatmapy podľa ktorých sa to celé dá dohľadať vytvorilo pár ľudí. Na SK nás to jazdí možno 20ks a týchto 20 ks stačí na vytvorenie heatmapy. Ja sám dokonca v nejakom úseku (mimo NP) som vytvoril u nás v lese slušnú heatmapu. Odpoveď na toto celé je, že kvôli pár ľuďom v tomto treba byť asi v utajenom režime. To znamená asi pri týchto jazdách vypínať odpovedače a keď sprevádzame nadšených hostí, tak poprosiť ich nič nikam nevešať. Ja sociálne siete mimo Stravy nemám. Stravu som si už tiež výrazne obmedzil, ale najlepšie bude možno bez týchto vymožeností to jazdiť, pretože ako som čakal u cyklistov nie je potreba toto legalizovať ako sa podarilo v iných krajinách. Alebo na tom aktuálne plne pracujú, lebo im to generuje nejaký zisk z turizmu.

lto
Musím sa ho zastať. Dal tu štúdiu, ktorá výrazne rieši všetky otázky, ktoré aj mňa z hľadiska ochrany prírody zaujmali. Štúdia obsahovala poznatky o tom, že traily pre mechanické MTB bicykle nenarušujú pôdny kryt viac ako turisti, mechanické MTB bicykle neplašia zver výrazne viac ako turisti atď....tých záverov bolo viac a žiaden z nich jednoznačne neodsudzoval MTB cyklistiku na horských prírodných trailoch. Štúdia obsahovala aj závery o tom, že poškodzovanie pôdneho krytu sa dá zabrániť vhodným jazdným štýlom a že výrazne negatívny vplvyv môžu mať ečka s agresívnym štýlom jazdy.
Za mňa všetko známe veci, ale tieto dáta (napriek tomu že ani mikro množstvo nebolo z územia SK) už môžu viesť ako podklady k diskusii.....

Ale...pre nezáujem cyklistov u nás takáto diskusia asi nebude potrebná.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:01:21
00
Zabudol si ale napísať, že trtko tak trochu bezmozgovo spominanou štúdiou obhajoval existujúce zákazy ...
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:06:00
00
double, ja som zacal tym ze ten navstevny poriadok v sebe uz i v minulosti zahrnal nezmyselne casy nastupu na tury, banoval bivaky atd. Tu sa nic nezhorsilo, skor zlepsilo. Ak si bol v tom ze bolo mozne turistikovat ci lozit v noci alebo bivakovat kadekde tak to nebola pravda, v navstevnych poriadkoch to bolo vzdy.

A este raz, mne je turbo jedno ze niekam ide clovek co na to ma, ze si na to prisiel vlastnou hlavou nieco take skusit, ze to nevidel niekde na socialnych sietach od 30 dalsich ludi. Sam taketo veci robim. Co mi vadi je to ze sa taketo veci zverejnuju v domneni ze je to uplne v pohode. Cim viac je takychto zverejneni tym viac ludi si mysli ze je to v pohode a tiez chce odtial mat fotku, video atd. Potom stretavas na Baranci chalanov s bicyklami ktori znasaju i tie jednoduchsie useky. A tych ludi co by si na to neprisli sami a zbytocne na taketo veci upozornuju fotkami, videami a mysliac si ze su pani sveta i hadkami s ostatnymi je uz proste vela. Nie som ochranar aj ked na My sme les obcas prispejem. Ide mi o to zverejnovanie a nie o lyncovanie ludi co niekde prespia ci idu skor na nastup. Preto ak bonzujem tak len adminom stranok aby stiahli fotky/videa. Vadi mi to zmyslanie ze ked budeme upozornovat jazdou na cervenu ze ta cervena nedava zmysel tak nakoniec semafory zrusia ... nezrusia, len si na to budu davat vacsi pozor, budu hrozit vacsie postihy. Treba sa proste spravat tak ze viem o tom ze je to zakazane, nehadat sa s ostanymi, nevystavovat to na oci.

Ja som doma v N. a Z Tatrach, cez 30 rokov som tam chodil fakt velmi vela, i niekolko krat tyzdene. Na skialpy ked este v zime neboli ani chaty otvorene, ked nebol napriklad v cez vikend Ziarskej nikto okrem mna, ked navstevny poriadok ani legalne neumoznoval veci co s teraz legalne mozne. Takze ano, vsimal som si ako sa doliny postupne menia k horsiemu. Rec ale nebola o rubaniskach, olejoch a dalsich smetiach ktore zostavaju po lesnych robotnikoch.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:09:20
06
Ja tomu stále neviem úplne pochopiť. Neviem, že sa bráni zákaz naplno a potom sa pustí do éteru štúdia, ktorá hovorí o tom, že dopady cyklistiky nie sú až tak tragické na prírodu ako si ich ľudia vykladajú podľa úrovne zákazov. Skôr by som v takom človeku videl, že nám to tu odborne vysvetlí s výsledkom, že pri dodržiavaní určitých pravidiel sa cyklistika dá vykonávať na určitých aj aktuálne oficiálne nedostupných územiach.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:11:33
00
ivast
Chránené územia v Európe spravujú asi nejakí iní ľudia ako na Slovensku, keďže majú ešte prísnejšie pravidlá cyklistiky.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:14:17
00
branomelis
Veď v tej štúdii sa písalo aj o negatívnych dôsledkoch cyklistiky v chránených územiach.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:15:25
00
branomelis : asi som uz na to zabudol, nevsimol, moc sa hejtovalo. Tam kde su bajkparkove traily, tam sa jazdi divoko, ale klasicka cykloturistika, tam by sa take jazdenie vypomstilo. Na bicykli sa v lesoch jazdi viac ako 100 rokov, len tych ludi vela nebolo, az teraz posledny cas, aj vdaka korone a hlavne trailforksu sa z toho stala pomaly aj moda. U nas, na rozdiel od Rakuska, alebo aj USA, je stale ustavne aj zakonne pravo volneho pohybu na lesnych pozemkoch, regulovane nejakymi speci zakonmi. Les, ako taky, na rozdiel od stavebneho pozemku, je uplne ina kategoria. Je pre vsetkych, mali by sa tam zmestit turisti (pesi,cyklo,lyzo,kolecko), polovnici,ochranari, taziari drevnej hmoty. Cyklista inak ale celkom isto nijak prirodu nenarusi, problem je skor v tom, ze vdaka bicyklu sa do prirody dostane viac ludi a dojdu dalej a dovezie nesposobilych/neprisposobivych. Hlavne ebikerizmus toto sposobil. Presne na to som upozornoval pred 8 rokmi a taky jeden echt ebiker tohto fora sa mi vysmial :)

a-biker : socialne siete su mor, ale na nieco su dobre. Ako ohen, dobry sluha, zly pan :D Tiez nechapem pocinanie ludi, ktori vyslovene provokuju (ci schvalne, alebo z neznalosti). Tuzba sa chvalit je asi prilis silna.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:20:31
00
bicycletour Negatívny si ty, tak vidíš hlavne negatívne :) ja som realista, tak vidím aj negatívne aj neutrálne. A keďže každá lokalita je zvyčajne individuálna, tak sa dá na tom niečo vytvoriť aj pozitívne. Ale ako hovorím: Nie je pre koho uvolňovať pravidlá. Málokto sa k takémuto jazdeniu vôbec verejne prizná. Ľudia čo po tom ako to vidia na sociálnej sieti a potom nesú bicykle dolu aj cez light úseky už do tých zón pravdepodobne viac nepôjdú. Takže keď by teraz dali na mesiac zrušenie zákazu na Baranec, tak neverím, že by tam teraz niesli tisícky cyklistov svoje naleštené SpešlíkyEPIKY a Kanyjoníky s tou priesvitnou brašničkou na tablet na rajdoch. Mimochodom ja som tam tiež nebol, lebo tam údajne treba niesť bike 2 hodiny a to sa mne určite nechce.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:22:31
01
Niektorí tí negatíva nechcú práveže vidieť a bagatelizujú ich alebo prekrývajú ťažbou. Ako je teda možné, že zákazy pre cyklistov v chránených územiach platia v celej Európe a majú vyhradených len pár cyklociest?
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 11:28:10
00
Takto, ak chcete nieco ako jazdenie v Napante a Tanape po turistickych chodnikoch povolit tak na to nemozete ist tym ze tam na drzovku jazdite ze aha, chceme to povolit. To nicomu nepomoze len uskodi. U nas tym akurat tak nasierate ludi. Treba na to inak. Zdruzenie ako napriklad Slomba ktore by robilo osvetu, zastupovalo a riesilo, presvedcit narodneho cyklokoordinatora o tom ze to ma zmysel (ak je to stale pan Klucka ktory je velky fanda cykloturistiky, tak ten za vyjadril ze na hrebenoch nikdy cyklotrasy riesit nebude a je proti nim). To aby to u nas bolo uplne povolene je pri velkosti nasich parkov, pocte chodnikov a pocte turistov nemozne. Mozno by sa dalo lobovat za jednu, dve trasy ktore su nevyuzivane a aj to mimo hlavnej sezony ale realnejsie by bolo okresanie alebo zrusenie niektoreho parku ktory uz nesluzi na to na co ma. Napriklad Chopok a okolite doliny by sa dali vynat, nakoniec by to ale i tak bolo ochranne pasmo a cyklista by mohol maximalne tak do parku.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 12:06:22
00
Vela ludí sa ma pýtalo,že prečo chodím do Álp hlavný dôvod ktorý vyplýva zo všetkoho oproti Tatrám je ten,že Tatry sú jedno vačšie údolie v Alpách ktoré jednoducho nenafúkneš a je blízko k 40mil Poliakom či 8mil Madarom. Vela ludí znamená problém. Tým,že je dopyt obrovský napr. ceny su rovnaké ako v Alpách. Medzi prvými už v roku 2013 som začal trávit letné dovolenky v Alpách a už vtedy sa začalo všetko prisposobovat hlavne turistom a cestovnému ruchu. Ešte vtedy bolo vela vecí ako lanovky zdarma aby naučili ludí chodit v lete do álp. . Za tie roky som videl nielen v Alpách ale aj v česku či polsku ako prispôsobili prírodu turistom. Zatial čo tam pribudali stavané traily pre začiatočníkov , traily zdielané s turistami, ferraty, detské parky, požičovne, shuttle, gastro , ochutnávky syrov či vín na kopcoch a mnoho dalšieho lebo zimný turizmus hlavne v nižších položených strediskách nemusí fungovať. A verte tomu ,že tiež majú problém zo stále vačším počtom turistov. Preto aby sa rešpektovala príroda tak porušenia trestajú omnoho vačšími pokutami potom si človek rozmyslí alebo nauči sa ako rešpetkovať prírodu. U nás to možno pochopili v Kálnici inde ak nie do zadu(napr zrušené bikeparky bachledová Chopok) len pomalým tempom dopredu. celkom nepchopitelne sledujem napr ničenie značení už legálnych trailov. Stále prevláda názor ,že do lesa patrí Lkt či píla a nie bicykel či turista ak chcete športovat chodte kopat loptu. Pritom cestovný ruch by priniesol dalekoviac penazí do ekonomiky a úžitok všetkým. Takze z lesov ťaží pár lesníkov či polovnikov developeri a novovnikajúce hotely. Priroda je tak ničená viacej a má z nej užitok hlavne finačne pár ludí. Do toho ešte samotní cyklisti sú proti cyklistom tak to ozaj nemá význam. No a pre mna práve videá zo socialnych sieti dopomohli aby som sám niekde v nadmorskej výške cez 2000m.n.m. nespravil nejaky prúser ale podla odporúčania vedel kde mám íst a kde je ten trail najzábavnejší. Dnes už ani nemusia byt videa a podla heatmapy sa to dá zistit. Ja takým ludom ďakujem čo ma inšpirovali inak by som mal omnoho menej zážitkov.
Keby je na mne už napr. na holiach dávno funguje shuttle, požičovne bicyklov ,lanovky a kopec prírodných trailov oproti tomu radšej značne obmedzená ťažba. Rokmi sa mi už tolko nechce cestovať naviac to stojí tiež stále viac penazí tak som chcel detom ukázať ,že aj Slovensko je rovnako krásne ale žial už len ked čítam toto fórum tobôž reči na schôdzke urbariatu stále budem musiet natočiť auto a kdesi 8 hodín šoférovať.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 12:25:55
01
Ešte treba okrem Álp navštíviť aj alpské chránené územia a pozrieť sa tam na podmienky pohybu turistov a cyklistov.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 12:44:21
01
to mu vysvetlujes zbytocne, on si este aj sam odoporuje a to, ze je klasicky socan, ktory nechce pohnut prstom pre nejaku zmenu, je uz z fora dlhsiu dobu celkom jasne
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 12:53:27
02
Netreba navstevovat chranene uzemia vsetko podstane a aj viac je pri a v rezortoch. Vela zdaru v boji s prirodou, geopolitikou cyklistom a podobne. ocividne ako sledujem situaciu na fore a v krajine pohynate prstom viac ako ja.
Zobraziť komentár 12.12.2023 - 13:15:30
00
keyboard_arrow_up