Lokalizácia
Formulár sa odosiela
fogdiver, lubor1: suhlas, to co pisete zrkadli realitu s ktorom mam skusenost :) .. s urbariatom mam tiez z prvej ruky skusenosti.
Zobraziť komentár 29.02.2016 - 13:32:33
01
Rad by som vedel ako by sa k tomu postavil organ polovnik ak by mu dakto zabil psa. Pes sice nemoze za svojho majitela ale verim, ze polovnik ma k svojmu psovi tiez vybudovany vztah ktori niekto ukonci.
Zobraziť komentár 29.02.2016 - 13:34:23
01
na ake zviera to vlastne bola navnada?

mimochodom, strielanie maciek je uplne zakazane, nie je to ako strielanie zatulanych psov bez majitela.
majitelka nech urcite poda trestne oznamenie, nech ten ludsky odpad co to spachal pride o flintu aj o zbrojak.
Zobraziť komentár 29.02.2016 - 13:38:38
00
arrow_leftfogdiver napísala:
Vlastním pomerne velký flák lesa na Spiši - reštitúcie a tak podobne. A áno, bez môjho povolenia sa tam udial jeden "hon" a jeho následky teraz riešime s právnikom. Tak zlé to bolo.

Mohla by si objasnit ako je to s prenajimanim reviru. O com ako ako vlasnik rozhodujes ty a v com sa musis prisposobit?
Zobraziť komentár 29.02.2016 - 21:47:09
00
u nás napríklad behali minulý rok poľovníci a zbierali podpisy od urbárnikov, na to aby mohli využívať ich podiely na poľovné účely... myslím že im to všetci podpisovali ako ovce, aj tak neviem ako by si to niekto ustrážil keby nepodpísal, keďže zväčša sú to také malé parcelky roztrúsené kade tade.
Zobraziť komentár 29.02.2016 - 21:57:52
00
arrow_leftPalo TT napísal:
Mohla by si objasnit ako je to s prenajimanim reviru. O com ako ako vlasnik rozhodujes ty a v com sa musis prisposobit?

To by aj mňa zaujímalo. Pokiaľ poznám zákon o poľovníctve, tak vlastník poľovného pozemku si (samozrejme v súlade so zákonmi) určuje podmienky prenájmu poľovného reviru a tak by ma zaujímalo, prečo a v čom by sa mal prispôsobovať užívateľovi.
Užívateľ asi môže do určitej miery "zneužívať" fakt, že keby sa o revír nestaral on, tak zo zákona sa musí oň starať vlastník, ale netuším, ako ťo v praxi naozaj vyzerá. Má tu niekto nejaké skúsenosti v tejto veci?
Zobraziť komentár 29.02.2016 - 22:21:13
00
Užívateľ polovneho reviru nemoze zneuzivat fakt ze keby sa nestaral on tak sa postara vlastnik pretoze kazdy sa stara o nieco ine (polovnici o zver a vlastnici o les) a nemoze sa starat o veci toho druhého.

Vlastnici lesných pozemkov musia zo zakona uzavriet zmluvu (prenajat svoje lesne pozemky pre vykon polovnictva) polovny revir polovnickemu zdruzeniu ktore ma na to opravnenie alebo (casto na dedinach) maju sami svoje polovnicke zdruzenie ktorého su clenmi. Polovna straz ale nema ziadne komptencie kontrolovat podla zakona o lesoch a lesna straz podla zakona o polovnictve (v kazdom zakone je popisane co kto moze kontrolovat a ziadat od navstevnika lesa, aj ked casto lesnici su polovnikmi vo svojom revire a maju obe kompetencie aj lesnej aj polovnej straze - vsetky svoje podozrenia na porusenie inych zakonov mozu nahlasit policii ako kazdy iny obcan, ale nemozu konat ako verejny cinitel - napr. polovna straz nemoze legitimovat cloveka ked sa mu zda, ze podla zakona o lesoch tam nema pravo vstupovat). Samozrejme este tu vstupuje zakon o ochrane prirody (kedze niektore lesne pozemky a polovne pozemky su v chraneych uzemiach rozneho stupna aochrany)
Polovnici sa staraju LEN o zver v reviri pricom kazdy zasah (postavenie posedu mozno krmelca, vybudovanie polovnickeho chodnika) im musi schvalit vlastnik. Vlastnik sa stara o LESNE HOSPODARENIE pricom je povinny na to mat osobu s prislusnym lesohospodarskym vzdelanim (plany vyrubu, obnovy lesa, vykazy, atd. atd.).
Zakladny problem je ze polovnici, ktori su len v prenajme sa casto spravaju ako vlastnici a snazia sa vypudit z lesa kohokolvek iného (1. aby im neplasil zver pri love 2, aby niekoho nepostrelili ked budu ozrati 3 aby ich nik nevidel ked sami pytliacia)

Pozri si nejaku zmluvu o najme reviru (+ prislusne dva citovane zakony o lesoch a polovnictve) a dostanes odpoved na svoje otazky.

Takze najzakladnejsia vyhoda vlastnika pozemku je ze on sam si vybera komu to prenajme. A do zmluvy si da to, na com sa dohodnu. Vyhoda polovnikov je ze tu zmluvu vlastnik zo zakona uzavriet musi. Takze je to len na ich dohode, pricom vsetko v najomnej zmluve byt v súlade so zákonmi (o lesoch, o polovnictve, o ochrane prirody).
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 06:59:37
03
Tym prisposobenim som myslel hlavne hladisko, ze polovny revir moze pokryvat aj uzemia, ktore maju roznych vlastnikov a ty sa musia nejak navzajom dohodnut na prenajme.
Mam dojem ze vlastnici velmi malych lesnych pozemkov ani nedostavaju poplatky za prenajom reviru, ale dostava ich obec podla katastru.
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 07:10:53
00
Minikin, ďakujem za rozsiahly opis a mám otázku: nech čítam ako čítam, tak nikde v zákone nevidím ani priamo ani nepriamo definovanú POVINNOSŤ, že vlastník poľovného územia MUSÍ na ňom mať poľovný revír a užívať ho a/alebo uzavrieť s niekym zmluvu o užívaní. Respektíve, je to všetko veľmi fádne formulované a zákon sa podľa mňa v tomto ohľade dá interpretovať tak aj onak. Mýlim sa v niečom, keď si myslím, že vlastník poľovného územia NEMUSÍ požiadať o uznanie poľovného revíru na ňom?
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 07:44:35
00
Nechce sa mi hladat v zákonoch, mozno mas pravdu. realita je ale taka ze Slovensko ma 49 036 km² co je 4,9 miliona hektarov. Polovne reviry maju spolu 4,5 mil. ha. Takze okolo 92%. Predpokladam ze polovnymi revírmi nie su uzemia v intravilánoch obci.

Palo TT - vlastnici velmi malých lesnych pozemkov su vacsinou zdruzeni v urbare pretoze aj oni maju povinnost zo zakona mat lesneho hospodara a to by im ten kusok lesa ani nepsiniesol taky zisk aby ho zaplatili. A vtedy uz prenajimaju urbarnici, ako sa dohosnu na schodzi urbaru a za nich podpise zmluvu sef urbarnikov. Co urobia s peniazmi za prenájom - to je uz na nich.

Naposledy upravil Minikin dňa 01.03.2016 - 08:26:29, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 01.03.2016 - 08:16:19
03
OK. Je mi jasné, že prax je jednoznačne v prospech poľovníkov. Skúmam iba možnosť (áno, je to sci-fi, priznávam), že skrátka obec alebo mesto by skrátka nevyužívalo právo poľovníctva vo svojom lese. Z hľadiska rekreácie (a bajkovania) by to mohlo mať zaujímavé dopady.

Mimochodom, zákon určuje, čo je "nepoľovným územím": zastavané územie obce, zastavaný pozemok, cintorín, nádvorie a dvor, ihrisko, ohradená záhrada, ovocinárska a lesná škôlka, vinica, sad, park, pozemok slúžiaci na farmový chov zveri, dráha, diaľnica, cesta I., II. a III. triedy, letisko a prístav, ostatný oplotený pozemok, ak nie je zvernicou, iný pozemok podľa rozhodnutia okresného úradu. Takže odhad tvoj 92% je zhruba reálny.
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 08:26:17
00
Len taky vycuc zo zakona, dalej sa tomu nemozem venovat, mam pracu...

o) poľovným pozemkom každá plocha, ktorá nie je uvedená v písmene f) (- to je to co uviedol Jaroh - nepolovne uzemmie)
p) poľovným revírom poľovný pozemok alebo súbor súvislých poľovných pozemkov jedného alebo viacerých vlastníkov vymedzených v rozhodnutí orgánu štátnej správy poľovníctva, v ktorom možno vykonávať právo poľovníctva; za poľovný revír sa považuje aj samostatná zvernica a samostatná bažantnica,

a dalej:
(3) Okresný úrad uzná za poľovný revír súvislé poľovné pozemky vlastníka alebo viacerých vlastníkov, ktoré spĺňajú podmienky podľa odsekov 1 a 2 a dosahujú výmeru najmenej
a) 1 000 ha v poľovných oblastiach s chovom malej zveri a srnčej zveri,
b) 2 000 ha v poľovných oblastiach s chovom jelenej zveri.

(7) Poľovné pozemky, ktoré nedosahujú výmeru podľa odseku 3 a ktoré sa nepoužijú na vytvorenie poľovného revíru, pričlení okresný úrad k susednému poľovnému revíru.

Ako to je s polovnymi pozemkami ktore dosahuju vymeru a nepouziju sa na vytvorenie reviru - to neviem. Tu je teda mala sanca na to o com pises... ale uprimne, kto by si nechal ujst 1500Eur rocne za najom?
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 08:34:32
01
arrow_leftMinikin napísal:
vlastnici velmi malých lesnych pozemkov su vacsinou zdruzeni v urbare...

Urbar je podielove vlastnictvo (kazdemu clenovi patri cast kazdeho stromu, ale nema v lese plochu, ktora by patrila len jemu).
Pri tych malych pozemkoch som narazal najma na tuto info z webu:
Podľa ustanovenia čl. II ods. 11 zákona o poľovníctve, za poľovné pozemky jednotlivých vlastníkov s výmerou menšou ako 10 ha prináleží obci nájomné.
Ale zjavne je to znenie dnes uz neplatnej casti zakona o polovnictve (2005?)

Zakony su jedna vec, druha vec je, ako je to v praxy, preto by mohli aj vlastnici ( fogdiver) napisat ich skusenosti.
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 14:50:28
00
ach jo, písala som to sem ráno, ale nejak sa to nepostlo. Takže znovu.
Minikin de facto si napísal to čo aj ja a vyložil si to asi krajšie. Môj les je pomerne velký kus, okrem neho som zdedila ešte nejaké polia. Problém je ten že "niekto" tam postavil posed bez môjho povolenia, okolo posedu zanechal neskutočný bordel (flaše od piva, sáčky, obaly od jedla, krabičky z munície, fakt hocičo) a kontaminoval to tam rozliatou naftou. Plus, kosti naokolo, zbytky zvierat.. Proste mi tam zostala krása.

Problém je ten že legislatíva ma núti robiť veci čo nechcem. Zhruba tak ako napísal Minikin.
Pozemok sa nachádza neďaleko Levoče a viem si predstaviť spraviť tam trail a nejaké volnočasové veci. Akorát škoda že žijem na opačnej strane štátu. Už takto mi to uberá vela energie a zvažujem predaj. Bohužial.

Koncom týždňa sa budem radiť s právnikom, čo a ako. Prosil ma aby som sa zatial nejak moc nešírila o detailoch. Uvidíme čo sa dozviem a v piatok večer napíšem pokračovanie.
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 19:00:22
00
Ešte upresnenie, lebo občas rýchlejšie píšem než rozmýšlam. Som výhradná vlastníčka toho pozemku. Za posledných 10 rokov, čo som to zdedila od priameho reštituenta neboli žiadne problémy tohto rázu. Jo, miznú mi tam stromy, ale z iných dôvodov a to sa už rieši dlhšiu dobu. Raz ročne som tam skočila na "inšpekciu"

Vlastne som len podpísala a pokračovala vzťahy s polovníckym združením. Až do poslednej doby sa chovali celkom v pohode. Ďalej som platila lesníka, ktorý sa náležite staral o všetko. A ten ma upozornil na to čo sa deje. Bol to super dar na vianoce.
Zobraziť komentár 01.03.2016 - 19:12:30
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Prilby a okuliare / Okuliare)
keyboard_arrow_up