Kategórie
Bike-techA zase raz "kamoši" poľovníci... # horský bicykel # plášte # oprava # cyklotrasy # skúsenosti # diskusia # jazda v teréne # defekt
Kedze nejaky pri.ebany polovnik - typujem podnikatel, ktory si kupil polovny listok, drahu pusku a OFF ROAD (normalny, riadny lesnik by to nespravil) ohrozil moj zivot odkazujem im tam, ze ked niekedy niekoho prichytim pri tom, ako tam dava taketo "pasce" strcim mu jeho vlastnu pusku cez anal az do krku a stlacim spust!
savings Schwalbe Tough Tom 26x2.35" Active K-Guard plášť, drôt
16,29 €
savings
MOC 24,99 €
Akcia -6% Continental Mountain King III 26x2.3" Performance plášť, TLR, kevlar
28,99 €
-6%
MOC 41,99 €
savings Schwalbe Smart Sam 26x2.25" Performance plášť, drôt
17,19 €
savings
MOC 28,99 €
savings Schwalbe ROCKET RON 26x2,25" Performance Addix E-25, plášť, TLR, kevlar
22,99 €
savings
MOC 44,99 €
savings Continental Double Fighter III 26x1.90" plášť, drôt
15,49 €
savings
MOC 31,90 €
-20% Schwalbe Billy Bonkers 26x2.10" K-Guard plášť, drôt, bronze
15,90 €
-20%
MOC 23,99 €
savings Schwalbe 20x1,50-2,40" duša, galuskový ventil 40 mm
5,39 €
savings
MOC 9,99 €
Vlastním pomerne velký flák lesa na Spiši - reštitúcie a tak podobne. A áno, bez môjho povolenia sa tam udial jeden "hon" a jeho následky teraz riešime s právnikom. Tak zlé to bolo.
Len aby bolo jasné, vyrastala som na dedine, zvieraťu som život vzala, ale pre potrebu, nie pre potešenie. Tak isto sa pozerám aj na polovníctvo. Ak je to pre reálnu potrebu tak áno, ak je to pre choré potešenie - hell no. Nežeriem kurence z velkochovu lebo mám uctu k životu. Tolko k tomu. Bohajeho, zase som rozčúlená.
Hmm, občas ma napadá že by sa hodil Gašparovič do každého polovníckeho združenia.
Da sa vlastne povedat, ze polovne zdruzenie je spravca a na obhliadkach sleduju aj pripadne kradeze dreva.
Vlastnik lesa je dobry akurat na platenie dani a pripadnych pokut ak na nieco zabudol.
V tomto state je najlepsie nic nemat a byt neprisposobivy.
Obyčajní
mimochodom, strielanie maciek je uplne zakazane, nie je to ako strielanie zatulanych psov bez majitela.
majitelka nech urcite poda trestne oznamenie, nech ten ludsky odpad co to spachal pride o flintu aj o zbrojak.
Mohla by si objasnit ako je to s prenajimanim reviru. O com ako ako vlasnik rozhodujes ty a v com sa musis prisposobit?
To by aj mňa zaujímalo. Pokiaľ poznám zákon o poľovníctve, tak vlastník poľovného pozemku si (samozrejme v súlade so zákonmi) určuje podmienky prenájmu poľovného reviru a tak by ma zaujímalo, prečo a v čom by sa mal prispôsobovať užívateľovi.
Užívateľ asi môže do určitej miery "zneužívať" fakt, že keby sa o revír nestaral on, tak zo zákona sa musí oň starať vlastník, ale netuším, ako ťo v praxi naozaj vyzerá. Má tu niekto nejaké skúsenosti v tejto veci?
Vlastnici lesných pozemkov musia zo zakona uzavriet zmluvu (prenajat svoje lesne pozemky pre vykon polovnictva) polovny revir polovnickemu zdruzeniu ktore ma na to opravnenie alebo (casto na dedinach) maju sami svoje polovnicke zdruzenie ktorého su clenmi. Polovna straz ale nema ziadne komptencie kontrolovat podla zakona o lesoch a lesna straz podla zakona o polovnictve (v kazdom zakone je popisane co kto moze kontrolovat a ziadat od navstevnika lesa, aj ked casto lesnici su polovnikmi vo svojom revire a maju obe kompetencie aj lesnej aj polovnej straze - vsetky svoje podozrenia na porusenie inych zakonov mozu nahlasit policii ako kazdy iny obcan, ale nemozu konat ako verejny cinitel - napr. polovna straz nemoze legitimovat cloveka ked sa mu zda, ze podla zakona o lesoch tam nema pravo vstupovat). Samozrejme este tu vstupuje zakon o ochrane prirody (kedze niektore lesne pozemky a polovne pozemky su v chraneych uzemiach rozneho stupna aochrany)
Polovnici sa staraju LEN o zver v reviri pricom kazdy zasah (postavenie posedu mozno krmelca, vybudovanie polovnickeho chodnika) im musi schvalit vlastnik. Vlastnik sa stara o LESNE HOSPODARENIE pricom je povinny na to mat osobu s prislusnym lesohospodarskym vzdelanim (plany vyrubu, obnovy lesa, vykazy, atd. atd.).
Zakladny problem je ze polovnici, ktori su len v prenajme sa casto spravaju ako vlastnici a snazia sa vypudit z lesa kohokolvek iného (1. aby im neplasil zver pri love 2, aby niekoho nepostrelili ked budu ozrati 3 aby ich nik nevidel ked sami pytliacia)
Pozri si nejaku zmluvu o najme reviru (+ prislusne dva citovane zakony o lesoch a polovnictve) a dostanes odpoved na svoje otazky.
Takze najzakladnejsia vyhoda vlastnika pozemku je ze on sam si vybera komu to prenajme. A do zmluvy si da to, na com sa dohodnu. Vyhoda polovnikov je ze tu zmluvu vlastnik zo zakona uzavriet musi. Takze je to len na ich dohode, pricom vsetko v najomnej zmluve byt v súlade so zákonmi (o lesoch, o polovnictve, o ochrane prirody).
Mam dojem ze vlastnici velmi malych lesnych pozemkov ani nedostavaju poplatky za prenajom reviru, ale dostava ich obec podla katastru.
Palo TT - vlastnici velmi malých lesnych pozemkov su vacsinou zdruzeni v urbare pretoze aj oni maju povinnost zo zakona mat lesneho hospodara a to by im ten kusok lesa ani nepsiniesol taky zisk aby ho zaplatili. A vtedy uz prenajimaju urbarnici, ako sa dohosnu na schodzi urbaru a za nich podpise zmluvu sef urbarnikov. Co urobia s peniazmi za prenájom - to je uz na nich.
Mimochodom, zákon určuje, čo je "nepoľovným územím": zastavané územie obce, zastavaný pozemok, cintorín, nádvorie a dvor, ihrisko, ohradená záhrada, ovocinárska a lesná škôlka, vinica, sad, park, pozemok slúžiaci na farmový chov zveri, dráha, diaľnica, cesta I., II. a III. triedy, letisko a prístav, ostatný oplotený pozemok, ak nie je zvernicou, iný pozemok podľa rozhodnutia okresného úradu. Takže odhad tvoj 92% je zhruba reálny.
o) poľovným pozemkom každá plocha, ktorá nie je uvedená v písmene f) (- to je to co uviedol Jaroh - nepolovne uzemmie)
p) poľovným revírom poľovný pozemok alebo súbor súvislých poľovných pozemkov jedného alebo viacerých vlastníkov vymedzených v rozhodnutí orgánu štátnej správy poľovníctva, v ktorom možno vykonávať právo poľovníctva; za poľovný revír sa považuje aj samostatná zvernica a samostatná bažantnica,
a dalej:
(3) Okresný úrad uzná za poľovný revír súvislé poľovné pozemky vlastníka alebo viacerých vlastníkov, ktoré spĺňajú podmienky podľa odsekov 1 a 2 a dosahujú výmeru najmenej
a) 1 000 ha v poľovných oblastiach s chovom malej zveri a srnčej zveri,
b) 2 000 ha v poľovných oblastiach s chovom jelenej zveri.
(7) Poľovné pozemky, ktoré nedosahujú výmeru podľa odseku 3 a ktoré sa nepoužijú na vytvorenie poľovného revíru, pričlení okresný úrad k susednému poľovnému revíru.
Ako to je s polovnymi pozemkami ktore dosahuju vymeru a nepouziju sa na vytvorenie reviru - to neviem. Tu je teda mala sanca na to o com pises... ale uprimne, kto by si nechal ujst 1500Eur rocne za najom?
Urbar je podielove vlastnictvo (kazdemu clenovi patri cast kazdeho stromu, ale nema v lese plochu, ktora by patrila len jemu).
Pri tych malych pozemkoch som narazal najma na tuto info z webu:
Podľa ustanovenia čl. II ods. 11 zákona o poľovníctve, za poľovné pozemky jednotlivých vlastníkov s výmerou menšou ako 10 ha prináleží obci nájomné.
Ale zjavne je to znenie dnes uz neplatnej casti zakona o polovnictve (2005?)
Zakony su jedna vec, druha vec je, ako je to v praxy, preto by mohli aj vlastnici ( fogdiver) napisat ich skusenosti.
Minikin de facto si napísal to čo aj ja a vyložil si to asi krajšie. Môj les je pomerne velký kus, okrem neho som zdedila ešte nejaké polia. Problém je ten že "niekto" tam postavil posed bez môjho povolenia, okolo posedu zanechal neskutočný bordel (flaše od piva, sáčky, obaly od jedla, krabičky z munície, fakt hocičo) a kontaminoval to tam rozliatou naftou. Plus, kosti naokolo, zbytky zvierat.. Proste mi tam zostala krása.
Problém je ten že legislatíva ma núti robiť veci čo nechcem. Zhruba tak ako napísal Minikin.
Pozemok sa nachádza neďaleko Levoče a viem si predstaviť spraviť tam trail a nejaké volnočasové veci. Akorát škoda že žijem na opačnej strane štátu. Už takto mi to uberá vela energie a zvažujem predaj. Bohužial.
Koncom týždňa sa budem radiť s právnikom, čo a ako. Prosil ma aby som sa zatial nejak moc nešírila o detailoch. Uvidíme čo sa dozviem a v piatok večer napíšem pokračovanie.
Vlastne som len podpísala a pokračovala vzťahy s polovníckym združením. Až do poslednej doby sa chovali celkom v pohode. Ďalej som platila lesníka, ktorý sa náležite staral o všetko. A ten ma upozornil na to čo sa deje. Bol to super dar na vianoce.
Trochu sa mýliš, urbár nie je žiadny komunizmu, fungovalo to už za prvej republiky československej... Ako člen urbáru mám na katastri presne zameraný môj kus lesa, lúky, poľa, ktorý som dobrovoľne dal do správy urbáru a mám to zapísané na liste vlastníctva. Urbár by sa mal (môj áno) starať o zveľaďovanie spravovaných pozemkov, ich hospodárne využívanie. Člen urbáru (podielnik) má nárok na podiel z výnosu z hospodárenie - buď vo finančnej forme, alebo v naturálnej - podľa toho ako sa podielnici dohodnú.
Samozrejme, môže sa stať, že pri vystúpení z urbáru mám namiesto urastených stromov rúbanisko, prípadne mi pozemok pretína zvážnica.Samozrejme, po čase sú na rúbanisku mladé stromčeky, zvážnica po pár rokoch nepoužívania je zarastená.
Ale na druhej strane, vďaka dobrému hospodáreniu mi každý rok pribudne na účet pár sto eur, bez toho, aby som zobral do ruky sekeru a vstúpil do lesa.