chalani
volodaj lapaloma LukeBikerider tie
knihy padlých ako idu za sebou, nadvazuje to na seba, pozeram na Martinuse a knihy idu nejak tralala za sebou,roky nesedia: ma to vôbec zmysel citat hocijako?
Ak sa pýtaš na poradie kníh, tak je to séria o 10 knihách ako napísal
kvakobČo sa týka deja samotného je to ako píše
volodaj a
lapaloma.
V každej časti je obrovské množstvo postáv, niektoré do deja zasiahnu iba minimálne, no nebránilo to autorovi vychutnať si ich filozofický opis do morku kostí... Ten príbeh nemá nejakým spôsobom lineárny dej, raz si hlboko v minulosti pred mnoho-stotisíc rokmi, kedy sa udiala nejaká vec, ktorá sa vysvetlí až v posledných častiach, na ďalšej kapitole už na úplne inom kontinente s úplne inou zápletkou... Nie je to zrovna ľahké čítanie, prelúskal som to celé vlastne za rok - vzhľadom na objem strán niektoré skutočnosti človeku ľahko ujdú... Posledné dve časti by sa dali označiť ako jedna kniha, ktorú vzhľadom na objem strán nebolo možné vydať ako jeden zväzok... no jedine tieto dve časti na seba plynulo nadväzujú - kde končí Prach snů tam sa začína Chromý bůh - samozrejme postavy pribudnú aj tu ešte na poslednú chvíľku... Celkovo tá séria pôsobí ako akási kostra na ktorú nadväzujú, resp. budú nadväzovať kratšie série noviel, napríklad o osudoch istého bojovníka, jednej dávnej rasy a pod, pretože niektoré zdanlivo dôležité linky sa vôbec nejakým spôsobom neuzavreli. Takže čítania tak na tri životy...

A určite to bude vyžadovať druhé alebo aj X-té čítanie.
EDIT: Ak hľadáš niečo jednoduchšie tak ak si ešte nečítal, tak môžem zatiaľ odporučiť Kroniku Kráľovraha (Rothfuss). Tu dej pekne odsýpa zatiaľ poporiadku... Som asi v polovici prvej časti, ale musím sa krotiť aby som to nezhltol na jeden šup.